Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Spanje heeft een droge, warme en aangename herfst gehad

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

MADRID – Nu we zijn aangekomen in de maand december kijken we wat het weer betreft even terug naar de maanden september, oktober en november. Volgens de Spaanse weerdienst AEMET waren de maanden september en oktober warmer dan normaal met hoge tot zeer hoge temperaturen en werd het pas in de maand november nat op veel plaatsen door de regen die rustig haar intrede deed maar tegen het einde van de maand voor veel problemen zorgde. Het was ook de maand november waarin de eerste echte sneeuw viel.

Op 1 december begint de klimatologische winter (de astronomische winter begint pas op 21 december om 10.44 uur) en dus moet er even teruggekeken worden naar de herfstmaanden september, oktober en november en het weer. Over het algemeen waren het warme en droge maanden maar veranderde dat tegen het einde van november toen de regen op veel plaatsen haar intrede deed in Spanje.

September

De maand september was volgens de weerspecialisten een warme maand met een gemiddelde temperatuur in heel Spanje van 20,1 graden wat 1,5 graden meer is dan normaal. Daarnaast was september 2016 de warmste maand van deze eeuw. Tussen 3 en 7 september had Spanje zelfs last van een hittegolf waarin het kwik steeg tot maar liefst 45,4 graden in Córdoba, 44,8 graden in Sevilla, 44,6 graden in Murcia en zelfs meer dan 40 graden in Galicië, de regio waar het zelden zo warm wordt. September was tevens een droge maand aangezien er slechts 24 mm regen viel wat de helft is van de 45 mm die normaal gesproken geregistreerd wordt in een septembermaand.

Oktober

De maand oktober is ook de boeken ingegaan als een warme maand met een gemiddelde temperatuur van 17,4 graden wat 1,5 graden boven het normale gemiddelde voor een oktobermaand is. Net zoals de maand september staat de maand oktober 2016 nu ook bekend als de warmste van deze eeuw. Aan het begin van oktober was het zelfs extreem warm waarna de temperaturen op veel plaatsen geleidelijk daalden maar nog steeds boven het normale gemiddelde bleven. Daarnaast regende het niet veel met slechts 56 mm wat ongeveer 70% is van wat er normaal aan regen valt, te weten 78 mm.

November

Het was de maand november waarin het slechte en koudere weer haar intrede deed in Spanje. Het begin van de maand november was nog aangenaam maar het duurde niet lang of de temperaturen daalden flink en de regen begon op veel plaatsen te vallen. In eerste instantie ging het om kleinere regenbuien maar naarmate de maand het einde naderde waren er enorme regenbuien met veel overlast en schade, met name in de regio’s langs de Atlantische Oceaan, het zuiden van Andalusië, de regio Valencia en in Catalonië.

Naast de regen sneeuwde het ook in november en viel er in het begin een beetje sneeuw vanaf 2.000 meter hoogte waar daalde die sneeuwgrens naar op sommige plaatsen 800 meter hoogte en sneeuwde het in La Rioja, Navarra, Burgos, Soria, Cantabrië, de Pyreneeën, Sierra Nevada en de Sierra de Guadarrama nabij Madrid. Zelfs de hoofdstad van Spanje had even te maken met sneeuwval en de skipistes zijn einde november op veel plaatsen open gegaan voor de skifanaten.

Wat de maand december gaat brengen wat betreft het weer is nog niet bekend maar ongetwijfeld gaat het koud worden, zal het verder gaan regenen en hebben de hoger gelegen delen van Spanje te maken met sneeuw, waarschijnlijk dus net zoals elke andere decembermaand – (Remco Stoffer)  

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!