Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Spaanse woning kopen? Grijp nú je kans!

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

Weekend-Special-woningMADRID – (Claus van Mierlo) Hoewel de berichten in de media waarschijnlijk een ander beeld geven en de economische situatie van Spanje het zwaar te verduren heeft, is het juist nú zeer interessant om een Spaanse woning aan te kopen. Als je plannen hebt om te investeren in een eigen plek onder de Spaanse zon, dan is hét meest ideale moment wel aangebroken…

Het vertrouwen in de economie is vaak gebaseerd op voorspellingen en aannames. Aandelen, en in mindere mate vastgoedaandelen, zijn onderhevig aan sentiment op de beurs. Dit sentiment heeft weinig te maken met hoe een bedrijf functioneert en wat de perspectieven zijn. De financiële markt heeft te lijden onder mensen met kortetermijnvisie.

Lucht

De vastgoedmarkt zit net iets anders in elkaar. Onroerend goed heeft geen dagprijs, het is een langetermijninvestering. De waarde is de onderliggende stenenwaarde. De bodem onder het vastgoed is in deze turbulente tijden gelukkig niet weggeslagen. Natuurlijk is het onroerend goed af en toe te hoog gewaardeerd geweest, vooral omdat een heleboel kopers vastgoed-cv’s waren. De afgelopen jaren is een stukje lucht mee getaxeerd. Dit is inmiddels met zo’n 20 à 30% afgewaardeerd. Dat valt echter nog mee ten opzichte van de waarde van aandelen, die in één dag tientallen procenten kan dalen.

AEX

Vergelijk bijvoorbeeld de AEX-index van de afgelopen 10 jaar eens met de prijsontwikkeling van
onroerend goed. In 2000 stond de index op 671,41 terwijl deze in 2010 met 50% gedaald was tot 335,33. Een dergelijke daling van onroerend goed heeft in dezelfde periode zeker niet plaatsgevonden. Sterker nog; ik denk dat de gemiddelde prijsstijging van Spaanse woningen tussen 2000 en 2010 ergens tussen de 55 en 65% lag.

Veilige haven

Het grote probleem is het gebrek aan vertrouwen. Vertrouwen is namelijk de basis van de financiële wereld. Als dat er niet is, verliest zelfs geld zijn waarde. Dit blijkt ook uit de schommeling in de valuta en de enorme schuld van de Verenigde Staten. Wat is op dit moment de beste vorm van investeren? Misschien juist wel vastgoed. Investeringen in vastgoed zijn relatief stabiel. Vastgoed wordt traditioneel gezien als een ‘veilige haven’. Je hebt altijd de stenen nog, bovendien zal de waarde van vastgoed op lange termijn meestal weer stijgen.

Aantrekkelijke prijzen

Zoals je weet, zijn er sinds het begin van de crisis heel veel woningen op de Spaanse huizenmarkt bijgekomen. Oorzaken hiervan kunnen onder andere gevonden worden in werkloosheid (Spanjaarden), lager pensioen vanwege valuta-schommelingen (Engelsen) en faillissement (project ontwikkelaars). Feit blijft echter, dat de woningen die, hetzij vrijwillig danwel gedwongen, te koop worden aangeboden zeer aantrekkelijk (lees: laag) geprijsd zijn. Het is echter niet alles goud wat er blinkt. Staar je niet blind op een lage prijs, want anders wordt goedkoop alsnog duurkoop!

De lagere prijzen bieden goede perspectieven. Meer dan ooit doen zich kansen voor om relatief goedkoop onroerend goed aan te schaffen. Vastgoedinvesteringen zijn altijd investeringen voor de lange termijn. Uiteindelijk zullen de prijzen, ook in de gebieden waar het nu moeilijk gaat, weer stijgen. Wie dan goedkoop vastgoed heeft aangeschaft, kan dan behoorlijk winst maken. Het is alleen moeilijk te voorspellen hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen en wanneer het juiste moment om te kopen is aangebroken. Wellicht is dat moment nu…!?

TIP: Wacht niet te lang
Als je plannen hebt om te investeren in een Spaanse woning en je wilt daarbij inspelen op de lagere prijzen die op dit moment gelden, wacht dan niet te lang. Interessante en goede woningen behouden hun waarde en afwachten op een verdere daling heeft zodoende geen zin. Laat je goed informeren, zodat je investering een garantie biedt voor een mooi rendement in de toekomst.

Claus van Mierlo

Dit artikel is geschreven door Claus van Mierlo van Nicla Casas en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.