Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Meest geliefde Spaanse ober “Manuel” uit Fawlty Towers op 86-jarige leeftijd overleden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

MADRID – “Manuel from Barcelona” is op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn dood vond al plaats op 23 november maar de familie wilde het nieuws nog rustig houden tot deze vrijdag waarop het nieuws van het overlijden van de Britse acteur Andrew Sachs bekend werd gemaakt. Manuel was gedurende enkele jaren de sidekick van John Cleese die op zijn speciale, chaotische en stressvolle wijze samen met zijn vrouw een hotel runt in Groot Brittannië. Andrew leed al enkele jaren aan vasculaire dementie.

Jawel, je leest het goed. Manuel riep altijd dat hij uit Barcelona kwam en liet regelmatig de woorden “si” en “que” vallen maar eigenlijk was het dus een Britse acteur die voor Spanjaard Speelde. Het wordt eigenlijk nog ingewikkelder aangezien Andreas Siegfried Sachs in Duitsland geboren was, te weten op 7 april 1930 in Berlijn. Toen hij echter acht jaar was verhuisde hij met zijn familie naar Groot Brittannië om te ontkomen aan de Jodenvervolging door de nazi’s. Het is niet helemaal bekend waarom de ober een Spanjaard moest zijn en niet bijvoorbeeld een Duitser, al zouden die niet zo klungelig overkomen misschien.

Barcelona

Ondanks het feit dat Andrew Sachs voor zijn rol in de tv-serie al in het theater en andere series en films speelde, is hij vooral bekend geworden door zijn rol als Manuel, de Spaanse ober uit de televisieserie Fawlty Towers die placht te zeggen “I know nothing!“, waarop meestal een vergoelijkend “He’s from Barcelona” van zijn baas Basil Fawlty (John Cleese) volgde.

Italiaan en Mexicaan in Spanje

Het grappige is dat Manuel in de versie van de tv-serie die werd uitgezonden en nagesynchroniseerd in het Spaans helemaal niet Spaans is maar Italiaans en de naam Paolo kreeg. In het Catalaans is Manuel zelfs afkomstig uit Mexico. In eerste instantie meenden de Spanjaarden dat ze gediscrimineerd neer werden gezet in de komedieserie door de klungelige, onnozele en soms domme Manuel maar niets is minder waar.

De serie werd in eerste instantie begin jaren tachtig (1981) uitgezonden door de TVE maar deze bleek zo moeilijk na te synchroniseren dat men er na drie afleveringen mee stopte en de serie niet meer uitzond. Enkele jaren later in 1986 werden de afleveringen wel op de Catalaanse en Baskische televisie uitgezonden. Alleen in het Baskenland was Manuel afkomstig uit Barcelona.

fawltyFawlty Towers

Fawlty Towers is een Britse televisiecomedy die in twee series van 6 afleveringen voor de BBC werd gemaakt in 1975 en 1979. In Nederland werd de serie door de KRO uitgezonden, in eerste instantie onder de titel Hotel op stelten, later bij de herhalingen onder de oorspronkelijke titel. Op de Belgische televisie kreeg de serie de titel De zoete inval mee. In 2000 werd het programma verkozen als het beste Britse televisieprogramma van de 20ste eeuw.

Wie heeft er ook zo genoten van Fawlty Towers en van Manuel de Spaanse ober?

Personages

De serie speelt zich af in een familiehotel aan de Engelse zuidkust in Swanage en is gebaseerd op een hotel in Torquay (Devon) waar de Monty Python-crew (Waar John Cleese lid van was) korte tijd verbleef. Het hotel heet Fawlty Towers, naar de eigenaar Basil Fawlty (gespeeld door John Cleese) en zijn echtgenote Sybil (Prunella Scales). Fawlty wordt, niet geheel toevallig, net zo uitgesproken als het Engelse woord voor ondeugdelijk, defect: faulty.

Verdere vaste figuren in de serie zijn het kamermeisje Polly Sherman (Connie Booth), het Spaanse manusje-van-alles Manuel (Andrew Sachs) en de kok Terry (Brian Hall, vanaf seizoen 2). Ook zijn er enkele gasten die permanent in het hotel verblijven: de oude dames Miss Tibbs (Gilly Flower) en Miss Gatsby (Renee Roberts) en de onnavolgbare en enigszins dementerende Majoor Gowen (Ballard Berkeley).

Chaos

De plots hebben door de veelvuldig voorkomende misverstanden een sterk kluchtig karakter. In de serie komen vele stereotypen over hotels en het personeel aan bod. In elke aflevering krijgt het hotel andere gasten, die allemaal een ander karakter of stereotype vertegenwoordigen, waar dan de grappen van die aflevering om draaien.

Veel van de verwikkelingen draaien om het snobisme van Basil, die hardnekkig probeert de klantenkring van het hotel op een wat hoger niveau te brengen. Hij schrikt er niet voor terug zijn klanten te schofferen als hij daar aanleiding toe ziet. Basil steekt zich daarmee regelmatig in de nesten en in veel gevallen is het Polly die op allerlei inventieve manieren haar werkgever de helpende hand reikt – (Remco Stoffer)

Wie heeft er ook zo genoten van Fawlty Towers en van Manuel de Spaanse ober?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Alle afleveringen meerdere keren gezien, dankzij herhalingen. En iedere keer weer dubbel gelegen van het lachen. Deze serie is nooit overtroffen. Overigens heeft John Cleese later ook verschillende video’s gemaakt voor management trainingen, waarbij hij dan soortgelijke figuren speelde, als hij een horkerige manager moest voordoen. Sommige daarvan zijn volgens mij ook op YouTube terug te vinden, net zoals vele scenes uit Fawlty Towers.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!