Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Hoe ga je om met je toekomstige Spaanse schoonouders

MADRID – Je hebt je droomvrouw of droomman eindelijk gevonden en het blijkt dat dit een Spaanse of Spanjaard is geworden. Natuurlijk is dat geen enkel probleem, de liefde kijkt immers niet naar nationaliteiten, taalbarrières en cultuurverschillen maar dat houdt niet in dat die laatste twee er niet zullen zijn. Zo zal er altijd iets van een cultuurverschil zijn tussen jou en je vriend/vriendin of man/vrouw, iets wat ook wel weer leuk is eigenlijk. Maar er komt een moment dat je de schoonouders en de hele familie van hem/haar gaat leren kennen.

Dat kan een spannend moment zijn voor veel stelletjes en/of echtparen maar geen nood, alles komt goed. Houdt er wel rekening mee dat als je een Spaanse schoonfamilie gaat leren kennen er waarschijnlijk een heel arsenaal aan familieleden zal zitten van moeder en vader, broers en zussen naar opa’s en oma’s en wellicht ook nog ooms en tantes.

Voor een Spaans iemand om zijn of haar familie te leren kennen is dat een grote stap wat eigenlijk aangeeft dat de relatie serieus genoeg gevonden wordt. Daarom is het wellicht makkelijk om de volgende regels in acht te nemen.

Houdt er rekening mee dat de oudere generatie meer traditioneel is dan de jongere generatie en denk er dus aan, dat wat voor jou aanvaardbaar is wat betreft kleding, taal, gespreksonderwerpen en omgangsvormen het voor hen een hele schok kan zijn. Hoe kun je dus een goede indruk achterlaten en hoe moet je omgaan met de wellicht vreemde taal en cultuur?

Spreek de taal

Doe de moeite om Spaans te praten tegen de familie, zelfs indien je slechts een paar woorden kunt zeggen. Jouw partner praat wel Nederlands of Engels maar de kans dat de ouders of grootouders Engels praten is zeer klein. Maar zij waarderen zeker de moeite die je doet om Spaans met hen te praten.

Gebruik de meer formele vorm van praten, zo gebruik je geen “tú” ofwel jij wanneer je met volwassenen praat maar gebruik je “usted” ofwel U. Gebruik in een gesprek geen voornamen tenzij je uitdrukkelijk gevraagd wordt om dit te doen maar gebruik “Señor” en “Señora”. Met deze aanspreking toon je respect. Wees vriendelijk, beleefd en goed gemanierd, prijs het voedsel en wees bereid om sommige eerder directe vragen te beantwoorden maar bovenal, wees jezelf, dan kan er niets verkeerd gaan.

Gesperksonderwerpen

Pas op met de onderwerpen die je aankaart in een gesprek. Probeer sport zoals voetbal te vermijden (dat gaat vaak bij de vaders erg ver), probeer niet over politiek of rechtse en linkse partijen te praten want wie weet sla je de plank volledig mis en zeg niet te vaak “bij ons in Nederland/België …” want dat geeft aan dat je denkt dat alles in jouw eigen land beter is. Een Spanjaard is trots op zijn/haar eigen land, de regio, de cultuur en gastronomie.

Probeer zeker niet de woorden “casar” ofwel trouwen, “prometerse” ofwel verloven en “vivir juntos” ofwel samenwonen aan te kaarten tijden je eerste gesprek. Dat wil je misschien wel maar probeer dat met gevoel te brengen en alles op zijn tijd. De familie zou het zomaar verkeerd kunnen opvatten.

Juiste kleding

In een aantal gevallen is het de gewoonte om op de werkvloer formeel gekleed te gaan en eenmaal wanneer men thuis is men zich meer casual kleedt. Vooral de oudere generatie in Spanje doet dit niet en wanneer je de Spaanse familie bezoekt draag dan geen flip-flops, shorts en t-shirts maar draag iets dat het lichaam meer bedekt en iets wat er in ieder geval formeel uitziet. Je maakt daarmee een goede indruk en het belangrijkste, je ergert je toekomstige schoonfamilie niet met je looks.

Neem een cadeautje mee

Een klein geschenkje wordt op prijs gesteld maar vraag raad aan je partner zodat je geen vergissing maakt. Bijvoorbeeld, als men een lokale wijn meebrengt dan kan dat een aanwijzing zijn dat je denkt dat de gastheer geen goede kwaliteit wijn zal schenken en in sommige gevallen is de wijn door de gastheer zorgvuldig uitgekozen. Bloemen (maar geen lelies of chrysanten, omdat zij in verband worden gebracht met de dood) of een goede kwaliteit chocolade zijn een goed en veilig idee.

Zit niet te veel aan elkaar

Oudere mensen zijn dikwijls conservatiever dan jij en je partner en probeer daarom je liefde niet fysiek te bewijzen terwijl zij er op toezien. De ouders en de oudere leden van de familie kunnen het oneerbiedig vinden wanneer je jouw partner in hun woning kust, vooral als het de eerste maal is dat zij je ontmoeten. In Spanje moet je er meestal niet aan denken dat als je bij jouw schoonouders overnacht je ook bij elkaar slaapt, zelfs indien je thuis al maanden hetzelfde bed deelt.

Wat is jou overkomen tijdens je eerste ontmoeting met je Spaanse schoonfamilie of andersom, wat is er overkomen bij de kennismaking met je Nederlandse schoonfamilie (voor de Spaanse lezers onder ons). Er zullen ongetwijfeld momenten zijn geweest die leuk zijn om hier te melden dus, plaats een reactie als je iets te binnen schiet wat jou overkomen is.

PS: Uiteraard is alles wat omschreven is in dit artikel iets “algemeens” en lang niet altijd het geval. Zoals altijd is dit een gulden middenweg en zijn er andere situaties denkbaar. Niet elke situatie en niet iedereen is hetzelfde 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Misschien voor een aantal van de lezers is de situatie wel iets anders. Ik was best zenuwachtig toen ik de kinderen voor het eerst ontmoette. Dat klikte gelukkig aardig, maar de jonge kleinkinderen kijken me nog steeds achterdochtig aan, want is spreek maar een raar taaltje, zie ik ze denken.

  2. Mijn jongste broer is met een Spaanse getrouwd, een oude jeugdliefde, want vroeger gingen we elk jaar naar Spanje op dezelfde plaats. Hij spreekt natuurlijk vlot de taal, en bij het trouwfeest, inderdaad, allen wilden ook de rest van zijn familie kennen, ik was met de kinderen naar het feest (en de kerk) gegaan, en daar wilde iedereen met ons kennismaken, broers, zusters, nonkels tantes enz..
    En, heel gemoedelijk, wel anders dan in België. En ja, de taal spreken doet veel bij de ouderen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!