Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Leer de Spaanse milieu, natuur en dieren politie kennen: Seprona

MADRID – Spanje is een groot land met veel flora en fauna en dat moet beschermd worden. Daarom werd in 1988 de Seprona opgericht, de Servicio de Protección de la Naturaleza, een afdeling van de Guardia Civil politie die zich uitsluitend bezighoudt met de natuur, het milieu, visserij, flora en fauna en bescherming van alle diersoorten. De agenten van de Seprona worden er vaak bijgehaald wanneer het gaat om bescherming van paarden, honden, katten, apen en allerlei andere dieren maar ze doen nog veel meer.

De agenten van Seprona hebben een breed scala aan bevoegdheden en werkzaamheden waaronder het toezicht houden op de staat van de natuur in het algemeen, het milieu, de waterhuishouding, het behoud en het controleren van de jacht, controle op de visteelt en het behoud van de bossen en natuur. Daarnaast houdt de Seprona zich bezig met de bescherming van alle soorten dieren, beschermd en niet beschermd, en probeert men de illegale handel tegen te gaan en de verantwoordelijken op te sporen en te berechten. Ook dient de Seprona om controle uit te oefenen op de jacht en visserij waarbij gekeken wordt of dit volgens de regels verloopt, moet men natuurgebieden beschermen en eventueel bosbranden voorkomen of helpen met de bestrijding daarvan.

Lees ook: Het hoe en wat over de politie in Spanje

Zoals al te lezen is gaat het om een zeer breed scala aan verantwoordelijkheden waar de agenten van de Seprona mee te maken krijgen. De meeste mensen kennen deze tak van de Guardia Civil echter vanwege hun inzet voor de flora en fauna. Met name elke keer als er gevallen zijn van dierenmishandeling of illegale handel van beschermde diersoorten zal de Seprona erbij gehaald worden.

Afdelingen

De Seprona heeft in principe drie afdelingen, te weten de “oficina técnica” ofwel de technische afdeling die bedoeld is om tests uit te voeren en de andere politieafdelingen te ondersteunen. De “patrullas” zijn de agenten van Seprona die op motoren of in 4×4 voertuigen in de natuur controleren waarbij het behoud daarvan gewaarborgd dient te worden, ook wel Paprona of Pacprona genoemd.

Dan is er ook nog de afdeling Eprona of de teams die opsporingen en aanhoudingen doen van bepaalde dierenmishandeling zaken of andere aanverwante gevallen die tot het takenpakket van de Seprona horen. Ook is er de afdeling Deprona welke zich bezighoudt met de bescherming en beveiliging van diverse grote natuurgebieden zoals Doñana, Cabañeros, Tablas de Daimiel, Ordesa en Monte Perdido, Sierra Nevada, Garajonay, Timanfaya, Caldera de Taburiente en Monfragüe.

Wat te doen

Mocht je te maken krijgen met een geval zoals dierenmishandeling of iets wat met de natuur te maken heeft, dan kun je contact met de Seprona opnemen via telefoon 062 direct of via 112 via de alarmcentrale in Spanje. Ook is het raadzaam om de Twitter accounts van de Guardia Civil te volgen. Naast handige tips, wetenswaardigheden en waarschuwingen kan er ook gelachen worden om tweets.

Seprona in 2016

Gedurende 2016 heeft de Seprona politiedienst 12.400 acties gedaan, een 24% meer dan in 2015. Er werden daarbij 490 personen gearresteerd waarvan tientallen achter de tralies verschenen. Gedurende het afgelopen jaar werden de meeste acties ondernomen om dierenmishandeling te voorkomen en dan met name bij honden, paarden, kippen, reptielen, koeien en schapen om er maar wat te noemen.

Dweilen met …

De Spaanse Guardia Civil is dus voorbereid om de natuur, het milieu en de dieren te beschermen maar de agenten zijn vaak beperkt in hun acties vanwege de wetten en jurisdicties en daarnaast is het helaas vaak dweilen met de kraan open in Spanje. Desalniettemin is het zaak de werkzaamheden en inzet van de Seprona agenten te waarderen en hen aan te moedigen vooral zo door te gaan met hun uitstekende acties waarbij ongetwijfeld veel natuur beschermd wordt en veel dieren gered worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Wel wij hebben als rescuers en legale kennels een fantastisch contact met deze mensen, wederzijds respect en een correcte samenwerking. Niets dan lof

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!