Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Pro ETA-gevangenen protest met duizenden Basken in Bilbao

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

BILBAO – (Remco Stoffer) Zaterdagavond zijn in Bilbao duizenden Basken de straat op gegaan uit protest over het feit dat de ETA-gevangenen in gevangenissen zitten ver verwijdert van hun huizen. De mars in Bilbao was de eerste krachtmeting tussen de separatisten en de onlangs aangetreden conservatieve regering sinds de verkiezingen van 20 november.

De demonstratie verliep stil om te vermijden dat de oproerpolitie zou ingrijpen. Die had de opdracht gekregen op te treden als er pro-ETA-leuzen zouden worden gescandeerd.

Redelijke eisen

Rodolfo Ares, de afgevaardigde van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor de regio, waarschuwde de betogers met redelijke eisen te komen. Vervroegde vrijlating van gevangenen die vastzitten voor terreurdaden is onrealistisch, zei hij. “Gevangenisstraffen zijn er om uitgezeten te worden”, aldus Ares.

Spanje heeft onder een amendement in zijn antiterreurwetgeving ETA-gevangenen de afgelopen 22 jaar vastgezet in gevangenissen verspreid over het hele land. Zo’n zevenhonderd ETA-gedetineerden zitten momenteel vast, van wie slechts ongeveer twintig in Baskenland.

Communicatie

Eén van de doelen van de wetgeving is te vermijden dat de terroristen gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren om zo nieuwe aanslagen te beramen. De ETA doodde sinds eind jaren zestig zeker 829 mensen door bomaanslagen en schietpartijen.

Hoewel de ETA afgelopen oktober zei geen wapens meer te gebruiken in haar strijd voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk, heeft de organisatie niet toegezegd dat er ontwapening zal plaatsvinden en dat de wapens geïnspecteerd mogen worden, zoals dat gebeurde bij de IRA in Noord-Ierland.

Ernstig verzwakt

Hoewel de ETA, die door Spanje, de Europese Unie en de Verenigde Staten wordt aangemerkt als terreurorganisatie, al twee keer eerder een ‘permanente’ staakt-het-vuren heeft aangekondigd, denken veel analisten dat de beweging het deze keer meent.

Arrestaties hebben de organisatie de afgelopen jaren ernstig verzwakt waardoor het uitvoeren van terreurdaden en het inzamelen van gelden steeds moeilijker is geworden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)