Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Maand december 2016 was warmer dan normaal maar ook de regenachtigste sinds 75 jaar in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

MADRID – De Spaanse weerdienst AEMET heeft haar berekeningen gedaan en de conclusie getrokken dat de maand december 2016 niet alleen warmer was dan normaal maar ook de decembermaand was met de meeste neerslag van de afgelopen 75 jaar. En dat was dan ook wel te merken met de vele problemen, overstromingen, schade en doden die er geweest zijn in het zuiden van Spanje, met name in Andalusië, Murcia en de Comunidad Valenciana.

AEMET schrijft dat het gedurende de laatste maand van het afgelopen jaar net zoveel geregend heeft als van januari tot en met november dat jaar. Het was de meest regenachtige maand sinds 75 jaar en een maand die veel problemen heeft opgeleverd in delen van het land. Tegelijkertijd was het tevens een warme maand waarbij vooral opvalt dat de minimumtemperaturen in december hoger waren dan het jaar daarvoor in 2015.

Van begin tot halverwege de maand december hadden delen van Spanje te maken met hogere temperaturen dan normaal, veroorzaakt door een warme luchtstroom afkomstig uit Afrika. De periode daarna echter veranderde snel in een van de natste van de laatste jaren met alle gevolgen van dien. Zo vonden er veel allesverwoestende overstromingen plaats in Andalusië, met name in de provincies Cádiz, Huelva en Málaga waar veel problemen waren en enkele mensen overleden door het wassende regenwater wat ervoor zorgde dat kleine en merendeels droge rivierbeddingen om werden getoverd tot snelstromende rivieren.

Nadat de rust was wedergekeerd in de eerder genoemde regio’s begon het te spoken in Almería, Murcia en de Comunidad Valenciana, met name in het zuiden, provincie Alicante. Ook hier vonden veel overstromingen plaats, braken rivieren uit hun oevers en was er veel schade met daarnaast enkele doden.

De gemiddelde maandtemperatuur was in december 10,4 graden wat 0,3 graden meer was dan december 2015 en wat als warm gezien wordt. Het gaat hier dus om een gemiddelde waarbij er temperaturen werden gemeten van 22 graden in de provincie Alicante. Murcia en in Andalusië maar ook temperaturen onder het vriespunt in andere plaatsen in Spanje, met name in het noorden. De warmste dag was 5 december met bijna 22 graden in Alicante en koudste dag was 31 december met 9 graden onder het vriespunt – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!