Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Hevige regenval vorige week heeft de stuwmeren van Málaga minder gevuld dan gehoopt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

MÁLAGA – Ondanks het feit dat de hevige regenval het afgelopen weekend voor ontzettend veel problemen, schade en zelfs twee overleden personen heeft gezorgd, was men ook blij met de enorme hoeveelheid regen. In dit geval gaat het om de stuwmeren en de waterhuishouding welke het kraanwater verzorgen voor alle gebieden in de provincie Málaga. Voor de regenstorm waren de stuwmeren nog maar amper gevuld en vreesde men dat er niet genoeg water meer zou zijn na de maand februari. Daarom had men de hoop dat de enorme hoeveelheid regen de niveaus van de stuwmeren flink zou verhogen maar helaas bleef dat uit.

Gedurende de regenval wist de waterinhoud van de stuwmeren van de provincie Málaga met 27,03 kubieke hectometer toe te nemen tot in totaal 278,53 kubieke hectometer. Dat is een flinke toename maar niet wat de waterleveranciers en Junta de Andalucía graag hadden willen zien. Op dit moment hebben de stuwmeren dus 278,53 kubieke hectometer terwijl dat voor de regenval 251,50 kubieke hectometer was wat inhoudt dat de stuwmeren ongeveer voor 45,1% gevuld zijn.

Het Viñuela stuwmeer in de regio Axarquia, waar het nauwelijks regende, is nu voor 59,04 kubieke hectometer gevuld terwijl dat vorige week nog 57,24 kubieke hectometer was. Het stuwmeer heeft nu een capaciteit van 45,69% wat niet veel is. Het Conde del Guadalhorce stuwmeer zit nu op een capaciteit van 45,63% nadat de kubieke hectometer van 24,47 vorige week naar 30,34 steeg na de hevige regenval in de provincie. Het Guadalhorce stuwmeer heeft nu een capaciteit van 53,6% en steeg licht van 64,42 kubieke hectometer naar 67,34 kubieke hectometer.

Het Gudalteba stuwmeer steeg van 53,20 naar 54,49 kubieke hectometer en heeft nu een capaciteit van 35,54%. Het waterniveau in het El Limonero stuwmeer steeg na de regen amper van 5,99 naar 7,29 kubieke hectometer, goed voor een capaciteit van slechts 32,63%. La Concepción is het stuwmeer waar het waterniveau het meeste is gestegen, ook omdat de regio rondom Marbella flink getroffen werd door de hevige regenval. De capaciteit is nu 83,8% nadat de kubieke hectometer steeg van 40,54 naar 51,83.

Volgens de experts is er nog veel meer regen nodig om de stuwmeren te voorzien van het broodnodige water. Het mag dus wel meer gaan regenen in de provincie Málaga maar hopelijk wel minder hevig dan de afgelopen week om problemen te voorkomen. Een goede waterhuishouding in de stuwmeren van de regio is erg belangrijk voor de waterlevering aan de vele miljoenen huishoudens in de provincie en al helemaal gedurende de zomermaanden in de drukke toeristengebieden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. bij zo’n plensbuien loopt er veel water weg…het heeft niet de tijd om in te dringen. Vooral omdat de grond hier moeilijk doordringbaar is.
    Beter langer en rustiger regenen

  2. Wat die stuwmeren betreft dat zal nog wel doorsijpelen met het water wat in de bergen gevallen is, dat water komt gefilterd en schoon in de watervoorraad. Dat er mensen omgekomen zijn dat is voor mij erger nieuws, ik leef mee met de nabestaanden die hun geliefden kwijt zijn.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!