Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Met toeristen gevulde La Boqueria markt in Barcelona staat grote groepen toeristen niet meer toe

BARCELONA – In het kader “we geven Barcelona weer terug aan de inwoners” en het verminderen van de toeristische druk van de miljoenen internationale en nationale bezoekers die de Catalaanse hoofdstad elk jaar bezoeken, is de aandacht nu gevestigd op de mooiste markthal van de stad. Om de druk van het grote aantal toeristen terug te dringen zal het vanaf april niet meer toegestaan zijn om met groepen van meer dan 15 personen naar binnen te gaan.

Barcelona heeft een probleem met de enorme toestroom van toeristen in de stad. Niet alleen is de gemeente een strijd begonnen tegen de illegale verhuur van appartementen maar er worden ook nog maar mondjesmaat vergunningen afgegeven voor de bouw of renovatie van hotels in de stad. Met name het oude deel of “Ciutat vella” heeft flink te lijden onder de enorme toestroom van de vele miljoenen toeristen waardoor de stad niet meer is wat het vroeger was en veel inwoners steen en been klagen, overigens mensen die niet leven van het toerisme en gewoon in de stad wonen.

Op de Ramblas zie je nog maar zelden Spanjaarden of Catalanen lopen en zijn het bijna alleen maar buitenlanders die genieten van de populairste boulevard van Spanje. Aan die Ramblas is tevens de La Boqueria markthal gelegen, een versmarkt van meer dan 2.500 vierkante meter oppervlakte en bezaaid met tientallen vaste marktkramen. Er wordt hier vers fruit, groente, vis, vlees en melkproducten verkocht en dat alles wordt op een mooie manier gepresenteerd. Er komen echter meer toeristen naar deze markthal dan inwoners van de stad omdat deze amper nog plaats hebben om te lopen. Of je moet er heel vroeg bij zijn zoals veel bekende koks doen.

De gemeente heeft nu een plan op tafel liggen waarbij het aantal toeristen moet worden gehalveerd door onder andere groepen van meer dan 15 personen niet meer te gaan toestaan. Dat geldt dan alleen op de vrijdag en zaterdag tussen april en oktober. De rest van het jaar mag dat blijkbaar nog wel maar dan zijn er ook minder toeristen. Overigens blijkt dat men deze regel al in 2015 heeft ingevoerd waarbij er geen groepen meer waren toegestaan vanaf 15 uur vrijdagmiddag tot zaterdagmiddag maar er was weinig controle op. Deze bestaande regel zal uitgebreid worden tot de hele dagen vanaf 9 uur ‘s-morgens tot zaterdagmiddag en daarnaast zal er meer gecontroleerd gaan worden op de correcte uitvoering hiervan.

Daarnaast wil de gemeente het aantal plaatsen waar je kunt eten terug gaan dringen want een markthal hoort geen plaats te zijn waar je de vers gekochte producten meteen opeet. Veel kraampjes hebben gemerkt dat als ze iets te koop aanbieden wat meteen opgegeten kan worden de omzet stijgt. Het probleem is echter dat de mensen die iets gaan eten stil blijven staan ergens waardoor er opstoppingen komen. Om dat te bewerkstelligen moet er iets veranderd gaan worden in de gemeentelijke verordeningen waardoor veel kraampjes in de toekomst niet meer direct iets eetbaars kunnen aanbieden. Daarnaast dient hetgeen wat ze verkopen verpakt te worden zodat de kans kleiner is dat men het meteen ter plaatse opeet.

De gemeente heeft tevens 3,5 miljoen euro op tafel liggen om diverse marktkramen te kopen om zo meer ruimte te creëren. De duizenden mensen die soms aanwezig zijn moeten meer bewegingsvrijheid hebben zodat het lopen en genieten van de La Boqueria markt weer een goede ervaring kan worden. Daarnaast zal een deel van dit geld ook gebruikt gaan worden om in 2018 de vloer te vernieuwen, iets wat in een week tijd gebeuren moet waardoor La Boqueria gesloten is voor het publiek.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!