Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Krijgen de rijke Spanjaarden een extra gezondheidszorg toeslag?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

MADRID – (Remco Stoffer) Volgens de minister van economische zaken, Luis de Guindos, overweegt de Spaanse overheid welgestelde inwoners een extra toeslag op te leggen voor gezondheidszorg. Op deze manier kan de overheid meer belasting ophalen om de enorme staatsschuld, mede veroorzaakt door de huidige vorm van gezondheidszorg, te verlagen in 2012.

Zoals inmiddels wel bekend is Spanje druk bezig de staatsschuld terug te dringen. Daarbij hoort ook een hervorming van het huidige gezondheidszorg systeem aangezien dit te kostbaar is. De ingreep moet, samen met hervormingen op andere terreinen, de markten ervan overtuigen dat de op drie na grootste economie van de eurozone geen financiële noodsteun nodig heeft.

Het huidige zorgstelsel heeft 15 miljard euro bijgedragen aan de schuldenberg van Spanje. “We moeten onnodige kostenposten wegsnijden en delen die niet goed functioneren aanpakken. Als we dat niet doen, kunnen we de levensvatbaarheid van het systeem niet garanderen”, aldus De Guindos.

Gezondheidszorg

In Spanje heeft bijna iedereen recht op gratis medische verzorging waarbij het systeem als een van de modernste gezien kan worden van Europa. Het systeem wordt gefinancierd door een belastingsysteem wat het mogelijk maakt dat patiënten verzorging krijgen zonder daarvoor te hoeven betalen. Er zijn echter twee soorten medische zorg in Spanje, de publieke en de private. Van die laatste maakt ongeveer 15% van de bevolking gebruik waar meestal een privé verzekering voor moet worden afgesloten.

Het huidige systeem zorgt echter ook voor hoge kosten en daarom wordt er gezocht naar manieren om te korten. Zo is er al gekort op personeel, medicijnen en onderhoud van ziekenhuizen. Er wordt sinds dat er een nieuwe regering is in Spanje ook gesproken over eigen bijdrages van patiënten, de zogenaamde copago.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)