Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Tekst en uitleg over de problematische Cláusula Suelo in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

MADRID – Nadat het Europese Hof van Justitie op 21 december 2016 uitspraak deed over de zogenaamde Cláusula Suelo, die Spaanse banken tot 2013 opnamen in hun hypotheekvoorwaarden, is het tijd voor wat meer tekst en uitleg. Makelaar Claus van Mierlo van Nicla Casas legt in zijn blog Onderweg naar Spanje uit waar het hier om gaat.

Toen in 1999 de Euro werd ingevoerd, vonden de Europese banken het noodzakelijk om hiervoor een aparte geldmarkt op te zetten. Door deze geldmarkt krijgt men een helder inzicht van wat de ene bank aan de andere bank aan rente berekend. Deze speciale geldmarkt is de Euribor.

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) is hiermee het referentiekader geworden voor de landen waar de Euro het wettig betaalmiddel is. De Euribor wordt gesponsord door de Europese Federale Bank, die de belangen van banken in alle lidstaten van de Europese Unie plus IJsland, Noorwegen en Zwitserland vertegenwoordigd.

In Spanje hanteren de banken de Euribor als rentetarief + wat zij eraan willen verdienen. Deze commerciële opslag ligt tussen de 0.5 en 1.5%. Simpel gezegd: de bank koopt het geld in op de Euribor markt, dus dat is hun inkoopprijs en daarna verhogen zij de rente met de door hen gewenste winstmarge.

Bodem-rente

Omdat Spaanse hypotheken over het algemeen worden afgesloten met een variabele rente, die elk jaar wordt herzien, kunnen de verdiensten van de Spaanse banken nogal schommelen. Om meer zekerheid te hebben over hun inkomsten, bedachten de banken een clausule die hen zou beschermen tegen een té lage rente. Ze bouwden als het ware een bodem in de hypotheekrente, zodat zij nooit verlies konden draaien op hypotheken; de Cláusula Suelo.

Oneerlijk

In principe had eigenlijk niemand problemen met deze clausule. De Euribor stond immers hoog genoeg en door de opslag van de banken, kwam de hypotheekrente altijd boven het minimum uit, waardoor de hypotheekklanten er geen ‘pijn’ van hadden. Omdat er geen ‘plafond’ in de hypotheekaktes werd ingebouwd, hadden ook de banken geen enkel probleem.

Toen de economische crisis zich aandiende en de Europese bank noodzakelijke maatregelen nam om de waarde van het geld enigszins te bewaken, daalde het percentage van de Euribor en kwam de berekende hypotheekrente onder de door de bank gestelde bodem-rente. Op dat moment trokken klanten uiteraard aan de bel, want de banken verdienden extra rente over de rug van de hypotheekklanten.

Zodoende bepaalde het Spaanse Hooggerechtshof in 2013, dat de Cláusula Suelo verwijderd diende te worden, maar, tot teleurstelling van de klanten, verwierp de aanspraak op terugbetaling van teveel betaalde rente …

Lees verder op de website van Onderweg naar Spanje

Claus van Mierlo

Dit artikel is geschreven door Claus van Mierlo van Nicla Casas en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Wat een opluchting, eindelijk gerechtigheid. Ben al jaren met de bank in discussie over deze zoveelste oplichting van hun kant. Er zijn diverse advocaten die gratis hun diensten aanbieden, volgens hen worden hun kosten bij het terug te betalen bedrag opgeteld.

  2. A.s. vrijdag 13 jan. wil de regering een plan bekend maken waarmee de ongeveer 2 miljoen benadeelden hun teveel betaalde bedrag terug kunnen vorderen zonder een advocaat in de arm te hoeven nemen of naar de rechtbank te gaan. De rechterlijke macht is namelijk al jaren overbelast. De PP wilde dat de banken dit zelf gaan oplossen met hun klanten, maar de PSOE wil meer toezicht om te garanderen dat alles juist afgehandeld zal worden. Nog even afwachten dus.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!