Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

IATA luchthavencode “Las Palmas” wordt “Gran Canaria”

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

GRAN CANARIA – (Hans Camps) De Asociación  Internacional de Transporte Aéreo (International Air Transport Association) (IATA) (Vereniging voor Luchtvaarttransport) kondigt een historische wijziging aan in de identificatie van vluchten naar het Eiland. “De IATA heeft eindelijk begrepen, dat de naam van het Eiland Gran Canaria niet ‘Las Palmas’ is, aldus de directeur van de luchthaven, Alberto Martín Rodríguez.

Tot nu toe was de identificatiecode voor vluchten met bestemming Gran Canaria ‘LPA’ (‘Las Palmas), dit wil zeggen de naam van de provincie.

Na de inspanningen van Alberto Martinez, directeur van de luchthaven van Gran Canaria, zal van nu af aan wereldwijd op de informatieschermen van luchthavens ‘Gran Canaria’ verschijnen.

De code LPA die prominent te zien is op bagage-etiketten, welke bij de bagageafhandeling op de bagage geplakt worden en die van de EVC-identificatie op instapkaarten, zal behouden blijven, want het is heel moeilijk, om een dergelijke aanduiding op alle luchthavens en bij luchthavenbedrijven de bestaande code te vervangen, omdat dit kan leiden tot verwarring.

De minister van Toerisme, Melchor Camón, van het Cabildo (Eilandbestuur ) van Gran Canaria, heeft op donderdag 12 januari 2012 verzekerd, dat de directeur van de luchthaven van Gran Canaria, Alberto Martínez, hem heeft meegedeeld, dat de IATA in haar recent gepubliceerde Airline Coding Directory nu de naam ven het Eiland heeft erkend en het vliegveld Gando niet langer aanduidt met de naam van de provincie.

De IATA-luchthavencode is een drieletter-code die elke luchthaven in de wereld individueel aanduidt, in het geval van Gran Canaria is dit LPA, terwijl Fuerteventura FUE heeft en Lanzarote opereert onder de code ACE voor Arrecife, als het erom gaat de naam van het eiland aan te duiden.

Brief naar Canada

Camón heeft na de bestuursvergadering van de Patronato de Turismo (‘VVV)’, waarbij ook de directeur van de Luchthaven van Gran Canaria aanwezig was, laten weten, dat de strijd met de IATA, om voor operaties op Gran Canaria niet langer de naam ‘Las Palmas’ te gebruiken, enkele maanden geleden van start is gegaan, zodat de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen het door het IATA-hoofdkantoor in Canada vastgestelde gaan gebruiken.

Zelfs de president van het Eilandbestuur van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, heeft een brief gestuurd naar Ann Farell, de directrice voor de luchthavencodes van IATA. Farell heeft geantwoord, dat zij begrip had voor het voorstel, maar, dat het de directeur van de luchthaven van Gran Canaria is die haar moet bevestigen, dat de naam van het eiland ‘Gran Canaria’ is en niet ‘Las Palmas’. Zo heeft de eilandminister van Toerisme laten weten op donderdag 12 januari 2012.

Zoals Camón heeft opgemerkt, zijn er luchthavens, zoals Madrid- Barjas die de vergissing hebben begrepen en begonnen zijn, om ‘Gran Canaria’ te vermelden en niet ‘Las Palmas’, maar op de meeste Europese luchthavens, zoals op de Duitse en de Engelse blijft: ‘Las Palmas’ gemeld worden als bestemming voor vluchten naar Gran Canaria, waardoor de bezoeker in verwarring kan geraken over de naam van de plaats waar hij met vakantie naar toe gaat.

Toevallig heeft de CC-minister in de oppositie, Fernando Bañolas, in de recente Minsteraadvergadering van het Eilandbestuur een motie ingediend, waarin men voorstelt, om van de IATA -die 260 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt welke opereren op de luchthavens – te verlangen, dat men nalaat de Aeropuerto de Gran Canaria te lokaliseren in Las Palmas.

Historische claim

De Coalición Canaria (CC) benutte dezelfde motie om navraag te doen over de verwarring van de naam ‘Gran Canaria’ die het eiland zelf gebruikt; omdat San Bartolomé de Tirajana zich gelijktijdig afficheert als ‘Maspalomas Costa Canaria’, terwijl Mogán hetzelfde doet met de eigen gemeentenaam als men reclame maakt op vakantievakbeurzen.

Dit is een historische discussie op Gran Canaria die men nooit heeft kunnen oplossen. Terwijl de ondernemers op Tenerife het erover eens zijn, om de naam van het eiland te gebruiken om toeristische promotie te maken, gebeurt op Gran Canaria het tegendeel.

Feit is, dat de Gemeente San Bartolomé de Tirajana naar de Feria de Turismo (Fitur) gaat om daar (van 18 tot en met 22 januari 2012) bezoekers aan te trekken onder de naam ‘Maspalomas Costa Canaria’ en, dat Mogán op dit soort vakbeurzen gemeenlijk hetzelfde doet met de eigen gemeentenaam, zoals op de beurzen in Londen en Berlijn.

IATA-luchthavencode

De IATA-luchthavencode is een drieletter-code ontworpen om ieder vliegveld ter wereld herkenbaar te maken. Deze identificatiecodes voor luchthavens worden vastgesteld door de IATA (International Air Transport Association). Hoewel reisagenten lid kunnen zijn van de IATA, hebben zij niets te maken met de toewijzing van deze codes. De lijst met IATA-luchthavencodes wordt drie keer per jaar gepubliceerd in de IATA Airline Coding Directory.

De toekenning van deze codes geschiedt volgens de IATA-richtlijn 767 en wordt beheerd door het hoofdkwartier van de IATA in Montréal (Canada). IATA verzorgt ook codes voor treinstations en voor plaatsen waar bagage afgehandeld wordt. De codes zijn niet uniek. Van de 17.576 mogelijke combinaties van drie letters worden er 323 gebruikt door meer dan één luchthaven. De codes zijn vaak prominent te zien op bagage-etiketten die bij de bagageafhandeling op de bagage geplakt worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)