Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Het hoe en wat over de tijgermug in Spanje

MADRID – Na een recent artikel over de effecten van de vervelende tijgermug op het internationale toerisme, werd door veel lezers gevraagd om meer tekst en uitleg over tijgermuggen in het algemeen. Met name welke middelen eventueel helpen tegen de tijgermug en wat te doen als je geprikt bent. Daarom iets meer uitleg over de tijgermug in Spanje en diverse tips.

De van oorsprong Aziatische tijgermug of in het Spaans mosquito tigre is wellicht een van de vervelendste muggensoorten die op dit moment in Spanje te vinden is. Vervelend vanwege het feit dat de meeste muggenwerende middelen niet werken bij de tijgermug, vervelend vanwege het feit dat de tijgermug overdag steekt en niet alleen als het donker is, vervelend omdat de tijgermug beten behoorlijk lastig en pijnlijk kunnen zijn en vervelend omdat je deze muggen niet hoort en ziet aankomen en zelfs door broeken heen kunnen bijten.

Een tijgermug kan (maar de kans is klein) besmet zijn met ziekteverwekkers zoals dengue, chikungunya etc. Als een vrouwtjesmug (mannetjes steken niet) een mens prikt kunnen deze virussen worden overgedragen. Echte besmettingsgevallen door tijgermuggen zijn er niet in Spanje maar toch is voorkomen altijd beter dan genezen.

Op veel plaatsen in Spanje, en dan met name langs de Middellandse zee, zijn gemeenten bezig met het bestrijden van tijgermuggen maar 100% kan dat nooit gebeuren. Tijgermuggen zijn sterke muggen en kunnen bijna alles overleven omdat ze zich snel aanpassen. Een tijgermug vrouwtje heeft een klein beetje water nodig om haar eitjes te leggen, dat kan zijn in bloempotten, plasjes water, zeil, tonnen, emmers, oude banden etc.

Aantrekkingskracht

Volgens onderzoeken lijkt het erop dat de tijgermuggen het liefst slachtoffers uitzoeken tussen zwangere vrouwen en mensen die dik zijn en een overgewicht hebben. De tijgermuggen komen op lichaamswarmte af en ze worden helemaal gek als iemand meer ammoniak afstaat via het zweet. Ook worden tijgermuggen aangetrokken door parfums of luchtjes waar kaneel, nootmuskaat en kruidnagel in zit. Daarnaast worden tijgermuggen meer aangetrokken door personen met bloedgroep O dan mensen met bloedgroepen A, B of AB.

Stille dag mug

Tijgermuggen zijn zogenaamde dag-muggen wat inhoudt dat ze het actiefst zijn tussen 6 en 10 uur ‘s-morgens en 16 en 22 uur ‘s-middags/’s-avonds. Tijgermuggen zijn dus niet die vervelende muggen die het zoemend geluid maken als je slaapt. Sterker nog, tijgermuggen maken helemaal geen geluid en je hoort en ziet ze vaak niet aankomen en merkt ze pas op als het al te laat is.

Voorkomen (tips)

Over het algemeen kun je dezelfde maatregelen in acht nemen om tijgermugbeten te voorkomen als normale muggen alleen dien je deze de hele dag door te doen terwijl dat bij de normale mug vaak alleen ‘s-avonds is, als het donker is.

Draag bedekkende kleding zoals een lange broek, shirt of trui met lange mouwen en sokken in de schoenen. Dat klinkt leuk maar als je gedurende de zomer in Spanje bent is dat met de temperatuur niet echt een makkelijke oplossing. Een lange broek is echter wel een optie aangezien (eigen ervaring) het er op lijkt dat tijgermuggen hoofdzakelijk laag prikken, dus onder de tafel en het liefst op de benen en voeten. Tijgermuggen staan er echter ook om bekend dat ze makkelijk door een broek prikken.

Het plaatsen van horrengaas voor de ramen en deuren van een woning, caravan, camper of tent is zeer effectief. Vooral bij de deuren is het makkelijk om horrengaas met magneten in het midden te kopen, deze sluiten vanzelf weer als jij of je kinderen of huisdieren erdoor zijn gelopen en hebben het minste last van de tocht (omdat ze sluiten). Mocht dat geen oplossing zijn dan kun je altijd nog kiezen voor muggengaas wat je normaal zou gebruiken voor het bed. Echter, de tijgermug prikt niet ‘s-nachts dus bij je bed is geen optie. Wel kun je dat gaas eventueel gebruiken voor de tafel in de tuin of op de camping, maar ja dat ziet er toch wel weer raar uit 😉

Vermijden van plaatsen waar de tijgermuggen vliegen is erg lastig omdat ze vaak op veel plaatsen (behalve dichtbij de kust en in de bergen) te vinden zijn. Daarnaast is het zo dat de muggen bijna de hele dag door aanwezig zijn, dit in tegenstelling tot de gewone mug.

Men raadt aan om muggenwerende middelen te gebruiken waar DEET in zit (altijd de bijsluiter lezen). Over het algemeen werken deze middelen echter niet, zeker niet als je de goedkope versies koopt bij bijvoorbeeld de Mercadona of andere supermarkten. De tijgermug schrikt niet van deze middelen al is er een, van het merk Autan, die in mijn ogen wel tijgermuggen lijkt te weren. Het gaat om Autan Protección Plus die in “Spray Seco” of “Vaporizador” te koop is. Dit is helaas niet de goedkoopste spray met prijzen tussen de 7,50 en 9,99 euro maar wel eentje die werkt. Overigens lijkt het erop dat deze spray in Nederland en België niet te koop is (vreemd genoeg). Deze spray kun je ook eventueel gebruiken voor je huisdieren, die worden ook geprikt natuurlijk.

Middelen zoals anti mug kaarsen, anti mug spiralen, anti mug stekkers of armbanden lijken niet echt te werken als tijgermug werend middel. Deze werken wellicht wel bij normale muggen (al is dat nog te betwijfelen) maar niet bij de tijgermug, althans niet in Spanje.

Genezen en verzachten (tips)

Je bent al te laat en je bent geprikt, wat moet of kan ik dan doen. Sommige mensen hebben een vervelende reactie op de tijgermug en een klein prikje kan uitgroeien tot een vervelende grote ronde en rode bult van enkele centimeters breed. Heb je veel last van deze bult dan is het altijd aan te raden naar een eerste hulppost of dokter te gaan voor medische assistentie.

Er zijn enkele huis tuin en keuken middeltjes die je eventueel kunt gebruiken om de pijn van een tijgermug prik te onderdrukken:

Wikkel ijsklontjes in een theedoek of handdoek en leg dat op de plaats waar je geprikt bent. Dit werkt het beste als je net geprikt bent en het “gif” nog vers is.

Gebruik zeep om dat op de muggenbeet te wrijven. Dit schijnt de pijn weg te nemen.

Gebruik aspirine en druppels alcohol om dit op de plaats te leggen waar je geprikt bent. Het blijkt dat dit erg goed werkt om de pijn van de beet weg te nemen. Datzelfde geldt ook voor ibuprofen en andere pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen.

Bicarbonaat gemengd met water werkt ook pijnstillend (niet alleen bij tijgermuggen). Doe enkele theelepels met bicarbonaat en een theelepel water in een glas en meng dit tot een crème die je daarna op de muggenbeet smeert.

Tandpasta met munt blijkt ook te werken. Smeer dit op de muggenbeet en je zult meteen voelen dat de pijn afneemt. Naast het feit dat het lekker ruikt 😉 helpt het bicarbonaat in de tandpasta de pijn weg te nemen.

Appelazijn is ook zeer effectief. Maak bijvoorbeeld een wattenstaafje of gaasje nat met appelazijn en wrijf daarmee over de muggenbeet.

Ben je op het moment dat je geprikt wordt toevallig een banaan aan het eten, gebruik dan de schil om dat op de muggenbeet te leggen of er overheen te wrijven.

Theezakjes lijken ook te werken. Ze moeten wel nat en warm zijn waarna je deze op de muggenbeet kunt leggen of kunt wrijven. Combineer de thee met een beetje alcohol en het werkt nog beter.

Aloë Vera is zo’n beetje overal goed voor en ook om de pijn van een muggenbeet te verzachten. Het is altijd makkelijk om een Aloë Vera plant in de tuin te hebben staan waardoor je een stukje er vanaf kunt breken en direct op de muggenbeet kan wrijven waardoor het sap de pijn zal verzachten.

Heb je zelf nog tips of ideeën laat het ons en de lezers dan weten door een reactie te plaatsen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Toffe post! we gaan het een en ander eens uitproberen. al zitten ze hier (aan de kust) ook wel met hopen, dus dat deeltje volg ik niet goed 😉

 2. Wie heeft er allemaal waar last van? Ik bedoel: op welke plaatsen aan de kust worden jullie lek geprikt en waar valt het wel mee?

  (Afgelopen jaar verbleven wij vlakbij cambrils en daar viel het wel mee. Kan aan de periode hebben gelegen (1e 2 weken van juli).
  Jaar ervoor wel veel last in de buurt van denia en Moraira in augustus/ sept. Overigens toen ook weer in cambrils minder).

 3. Als ik gebeten ben smeer ik er vloeibare zeep of een afwasmiddel op ,goed inwrijven beetje inkrassen met de nagels.
  Dit wordt veel gedaan in de tropen .

 4. Te verkrijgen in Frankrijk, bij de apothekers: spray “Cinq sur Cinq Tropic”. Heel effectief, ook tegen andere muggenbeten, en zelfs tegen bijen.

 5. Bedankt voor de nuttige tips. En ja Fenistil is een echte aanrader om op de beet te wrijven want de pijn verzacht. Herinner mij nu de naam door een vorige reactie.
  Ach ja, te koop bij de apotheker

 6. Ik hoorde op het vliegveld mensen van de Caraiben praten over anti-muggenmiddelen. Zij gebruikten daar een mengsel van azijn en water. Heel goedkoop en effectief, volgens hen. Het proberen waard???

 7. Deet is een zeer ongezonde gevaarlijke stof die een tijd verboden is geweest. De laatste jaren is het ook weer in Nederland en België te koop omdat het eigenlijk het enige middel is dat werkt.
  Tijdelijk gebruiken is niet direct schadelijk maar met de tijgermug moet je wel vijf keer per dag Deet 50 smeren en dat is beslist héél ongezond.
  Zeer af te raden voor gebruik bij kleine kinderen.

 8. s’avonds geen normale lampen gebruiken maar gele lampen. te koop bij o.a. Leroy Merlin. Plafond of statiefventilator helpt in de achtertuin of terras/balcon ook prima.

 9. Als je s’avonds een lamp aan doet buiten gebruik dan geel licht. Dat heeft een lichtfrequentie waar aziatische muggen echt niet van houden. Te koop bij bijv.Leroy Merlin.

 10. Ben ook wel beetje bang voor de kleinkindjes die in juli voor de eerste X deze zomer naar orihuela costa komen.mag die autan spray ook voor kindjes van 2 jaar gebruikt worden?zal ik best bij apotheek vragen.

  1. Beste Rita,

   Als je niet ver van het shopping center La Zenia zit is er daar een goede apotheek waar ze je met plezier zullen helpen. Vorig jaar was ik serieus door zo’n mosquito gebeten. Ik kreeg toen Fenistil en het deed wonderen, de pijn en gloeiend effect waren weg. Mijn kleinzoontje is gelukkiglijk nog niet gebeten geweest. Ja, beter raad vragen in de apotheek.
   Alvast een prettige muggenbeetloze vakantie gewenst.
   Grtjes

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!