Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Waarom overdrijven de thermometers op straat altijd in Spanje

50graden1aMADRID – Is het je al eens opgevallen, de thermometers die op straat in Spanje temperaturen laten zien van 50 of meer graden terwijl de weerdiensten zeggen dat de maximale temperaturen in Spanje niet hoger zijn dan 43 graden? Als een buitenlander (of Spanjaard) dat ziet dan worden er meteen selfies gemaakt met de hoge temperatuur op de achtergrond. Feit is echter dat het bij lange na niet zo warm is als wordt aangegeven.

Elke zomer gebeurt hetzelfde, de thermometers op straat die in Spanje staan laten zien dat het 48, 49 of zelfs 52 graden is. Dat zijn temperaturen die niet normaal zijn voor Spanje en dus ook niet voorkomen. Sterker nog, de hoogste temperatuur ooit gemeten in Spanje was afgelopen donderdag met 47,3 graden in de provincie Córdoba terwijl het oude record werd gevestigd in 1994 in Murcia met 47,2 graden. Toch geven de thermometers op straat deze hoge temperaturen aan maar geeft dit dus zeker niet de realiteit weer.

De reden waarom de thermometers deze hoge temperaturen aangeven is het feit dat de sensoren niet de warmte van de lucht registreren en deze laten zien maar dat deze beïnvloed worden door de zon en hoe de sensoren de registratie doen. Daarbij tellen ook factoren mee zoals de warmte van het asfalt op straat, bomen, struiken, gebouwen, etc.

De Spaanse weerdienst AEMET, in principe de enige officiële instantie in het land die de registratie mag doen, gaat bij het vaststellen van de temperatuur echter uit van de warmte van de lucht en niet alles daaromheen zoals de eerder genoemde factoren die de AEMET niet gebruikt om een temperatuur te bepalen. De meetstations van de AEMET staan ook anders opgesteld dan die van de vaak reclamezuilen met daarin een thermometer verwerkt.

Dat wil niet zeggen dat deze thermometers op straat slecht functioneren, slechts de locatie is vaak slecht langs de weg en het warme asfalt. Als deze reclamezuilen ergens anders zouden worden neergezet is er niets aan de hand en zouden we de echte temperaturen kunnen zien.

Dus de volgende keer als je een thermometer op straat ziet in Spanje die 50 of meer graden aangeeft, geloof dat dan niet meteen want deze hoge temperaturen komen (nog) niet voor in het land. Een foto ervan maken is natuurlijk altijd leuk maar bekijk de weerberichten van de AEMET of hier op SpanjeVandaag voor het actuele weer of raadpleeg je eigen mobiele telefoon die zeker wel een applicatie heeft met het laatste weer.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Zie je in Spanje 10 termometers staan dan gevem ze alle 10 een andere temperatuur aan
  Hangt ervan af of ze in de zon staan, een beetje zon en af en toe in de schaduw of helemaal in de schaduw.
  Op ons terras geeft hij ( in de zon) zelfs in voor/najaar soms 48° aan, terwijl de tempetatuur +/- maar 25° is

 2. De reactie van Ed is correct. Ik wil er nog wel bij vertellen dat het meten in een weer hut, zoals het hoort, de thermometer altijd in de schaduw hangt. Dus de opgegeven temperaturen van Aemet en ook die van de KNMI zijn schaduw temperaturen.

 3. De enigste van belang zijnde temperatuur voor weerstations en meteodiensten is die van de lucht gemeten op een bepaalde standaard manier. Om het weer te beschrijven en te voorspellen is het wel nodig dat alle metingen op eenzelfde soort manier worden gedaan anders kunnen meteorologen er niets mee. Boven dondere (asphalt) oppervlakten en uit de wind or direct door de zon beschenen kan elke temperatuur gehaald worden. Leg je temperatuur meter maar gewoon op je terras in de zon en zelfs in Nederland kan je op een mooie zomer dag de 50 graden wel halen! Maar dat kan je dan niet vergelijken met een temperatuur meter die in Cordaba op hetzelfde moment wordt gehaald met een thermometer die aan het einde van de skilift is geplaatst. Daar kan het dan misschien maar net 10 graden zijn terwijl het beneden toch echt warmer is dan in Nederland op je terras. Dus de enigste officiële temperatuur is die wordt gemeten van de langsstromende lucht, op anderhalve meter hoogte boven het maaiveld in een open ruimte van minimaal 20 meter rondom zonder andere abnormale beïnvloedingen (hoge gebouwen, waterval, windbeschutting, etc.) waarbij de thermometer in een wit geschilderd kastje moet hangen die rondom geventileerd is zodat de lucht er vrijelijk doorheen kan waaien. Die ‘officiële’ temperatuur is wat de weerdiensten en instanties gebruiken ter bepaling van hoe warm of koud het is (wordt). Thermometers in andere opstellingen kunnen in principe ‘elke’ temperatuur aangeven. In Nederland kan zo’n ‘temperatuur’ zuil best een graad of 10 aangeven in de binnenstad van een dorp of stad bij mooi windstil winter weer terwijl de mensen lekker hun baantjes trekken op het naburige ijs….

 4. Ook de officieel meet punten geven de temperatuur aan van dat punt alleen.
  Als ik aan het strand costa de la luz naar huis loop voel je per meter dat het warmer wordt. Kom je dan in de binnen stad kan het soms wel 10 graden warmer zijn dus dit artikel zegt me niks . Is gelijk aan dicht bij de kachel zitten of er verder vandaan.

 5. Een officiële temperatuur meten is een stad wordt moeilijk.
  Het moet gedaan worden in een officiële weerhut die op een open kortgemaaide grasvlakte moet staan op 1,5 meter hoogte.
  De afstand tot een voorwerp (gebouw of boom bijv.) moet 4x de hoogte van dat voorwerp zijn. Heb je dus een gebouw van 20 meter hoog in de buurt staan, dan moet dat zich al 80 meter van de weerhut bevinden.

 6. Ik denk niet dat het overdreven is hoor,bij ons is er zelf een temperatuur van 53 graden gemeten,dus waar is die overdrevenheid dan??????

  1. Ik ben bang dat dat niet helemaal juist is; de uitlezing is weliswaar 53 oC, maar de meting die dat tot stand heeft gebracht, is vermoedelijk niet op de gestandaardiseerde en genormaliseerde manier uitgevoerd.
   Het verschil met de formeel hoogst gemeten waarde is veel te groot.

 7. Is dat zo? nu, volgens velen is Armet ook allesbehalve correct. Het is onmenselijk heet en de luchtvochtigheid hoog.
  Temperatuurmeters of niet, het is op dit moment gevaarlijk om werkzaamheden te doen in de zon en te zonnen!!

  Hier is het wel degelijk 42°, in de campo vn mazarron

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!