Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Betalen met lokaal virtueel geld zal vanaf 2017 mogelijk worden in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

BARCELONA – Het was een verkiezingsbelofte van de huidige burgemeester Ada Colau (En Comu Podem) van Barcelona en de eerste poging om een virtueel en lokaal betaalmiddel te introduceren mislukte maar vanaf 2017 zou het realiteit moeten worden dankzij Europese steun. De Spaanse Bank is niet zo blij met het Catalaanse initiatief en ziet het nut er niet zo van in maar feit is dat er wereldwijd al meer dan 4.000 steden zijn waar een soortgelijk lokaal betaalmiddel bestaat.

Het gaat in het geval van het lokale betaalmiddel in Barcelona niet om een plaatsvervanger van de euro maar om een middel om de lokale economie van de wijken te reactiveren en promoten. Het klinkt allemaal erg onlogisch en ingewikkeld maar blijkbaar is het haalbaar aangezien er wereldwijd al meer dan 4.000 steden zijn die een soortgelijk betaalmiddel hebben. Bristol in Groot Brittannië is daar een voorbeeld van met de Bristol Pound.

Vanaf 2017 moeten de wijken Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí en Eix Besos als eerste van de stad het nieuwe virtuele en lokale betaalmiddel krijgen. Na een bepaalde proefperiode wordt daarna besloten of de hele stad Barcelona in 2019 het betaalmiddel zal krijgen. De burgemeester van de stad heeft ondanks het afkeuren van de Spaanse Bank toch Europese steun gevraagd, en gekregen. De enige bedoeling van het lokale geld is om de lokale economie en bedrijven te steunen aangezien dit nieuwe virtuele betaalmiddel alleen in de eerder genoemde wijken zal gelden. Betalen kan door gebruik te maken van smartphones, smartwatches en tablets.

Ondanks het feit dat het erg nieuw klinkt voor een stad in Spanje, de buurgemeente van Barcelona Sant Coloma de Gramenet zal vanaf komende januari 2017 al een zelfde soort betaalmiddel introduceren. Tot komende 25 november kunnen de inwoners van deze voorstad van de Catalaanse hoofdstad de nieuwe naam kiezen voor het lokale betaalmiddel. Het is op dit moment ook nog niet zeker hoe de nieuwe virtuele munt in Barcelona zal gaan heten – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!