Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Elektriciteit 26 procent en groente en fruit 18 procent duurder geworden in een jaar tijd in Spanje

MADRID – De eerste maand van dit jaar was niet echt de goedkoopste maand tot nu toe want volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) zijn de tarieven voor elektriciteit in januari 2017 in vergelijking tot januari 2016 met 26,2% omhoog gegaan en is groente en fruit 17,9% duurder geworden. In de eerste maand van dit jaar is het slecht, nat en koud weer geweest in praktisch heel Spanje en dat heeft invloed gehad om de prijzen waardoor het niet de goedkoopste start van het nieuwe jaar is geweest voor de Spanjaarden.

In de maand januari 2017 is de elektriciteit 8,8% duurder geworden nadat de elektriciteitsmaatschappijen volgens eigen zeggen noodgedwongen de tarieven midden in de koudegolf moesten verhogen vanwege slechte eigen productie (geen wind en zon) en meer vraag naar stroom dan normaal. Er was veel kritiek op de elektriciteitsmaatschappijen in januari omdat men midden in een tijd dat het enorm koud was op veel plaatsen in het land enorme prijsverhogingen invoerden waardoor de elektriciteit voor veel inwoners stukken duurder werd, iets wat veel mensen niet kunnen betalen.

Groente en fruit

Vanwege het slechte weer zoals de kou en veel regen, had de landbouwsector in het zuiden en zuidoosten van het land flink te lijden en was de productie stukken minder dan normaal. De prijzen voor verse groente en fruit zijn dan ook in in vergelijking met januari 2016 dit jaar 17,9% duurder geworden. Alleen in de maand januari van dit jaar stegen de prijzen van landbouwproducten met 7,3% omdat er veel oogst mislukte door het slechte weer. Datzelfde geldt echter ook voor andere landen die Spaanse landbouwproducten importeren en vanwege de slechte oogst weinig verse groente en fruit konden verkopen.

Inflatie

Over het algemeen kan geconstateerd worden dat de inflatie tussen januari 2016 en januari 2017 zo’n 3% was waardoor de koopkracht van veel Spanjaarden achteruit is gegaan. De gegevens van het Spaanse bureau voor de Statistiek worden bekendgemaakt daags voordat de vakbonden rond de tafel gaan zitten met de werkgevers om te praten over salarisverhogingen. Voor zondag 19 februari staan demonstraties en manifestaties gepland in heel Spanje. De werkgevers zijn bereidt 1,5% omhoog te gaan maar de vertegenwoordigers van de werknemers willen dat dit 1,8% tot 3% gaat worden, evenredig aan de inflatie.

Volgens de Europese Unie heeft Spanje 2016 afgesloten met een inflatie van 1,9% door toename van brandstofprijzen, elektriciteitstarieven en eigenlijk zo’n beetje alles is duurder geworden in Spanje. Mocht dat zo zijn dan zullen de gepensioneerden er weer flink op achteruit gaan aangezien de prijzen met 1,9% omhoog zijn gegaan maar de pensioenen slechts het minimale van 0,25% omhoog gaan, letterlijk nog een 2 euro per maand ofzo.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Dat weersinvloeden, mislukte oogsten kortom de natuur, prijzen bepalen volgens het principe ‘vraag en aanbod’, kan eenieder nog begrijpen. Daarmee kun je binnen je eigen budget rekening mee houden. Een appeltje of banaan minder dan wel een andere groente inkopen voor de noodzakelijke maaltijd.
  Echter die maaltijd moet wel gekookt worden op de elektrische kookplaat tenzij je een gastoestel hebt.
  Op de elektrorekening heeft men geen enkele invloed. De prijzen worden van bovenaf opgelegd onder ‘verdachte’ argumentering. Het wordt de mens ‘door de strot geduwd’, het is slikken of stikken. Wanneer het elektriciteitsbedrijf wil, kan het bij het buurland Frankrijk goedkopere elektriciteit inkopen en door dezelfde kabels naar de verbruiker sturen. Slechts een afspraakje maken en het is in een mum van tijd te regelen.
  Maar daar zit nu net het grote probleem, het is meer een (a-)sociaal probleem van de zogeheten ‘bestuurders’ met machtspositie.
  Jozef

 2. De pensioenen in Spanje (lees: AOW) zijn al extreem laag vergeleken bij Nederland. De armste Spanjaarden zijn het slachtoffer van de compleet geflopte “hernieuwbare” energie (zon en wind) manie bij overheden en milieuactivisten, en betalen nu het gelag. Deze winter gemiddeld 4 klimaatdoden per dag in Spanje door de kou.

  1. Ja hoor, daar gaan we weer.
   Geachte heer van Vlierden, grijpt u werkelijk alles aan om de bitter noodzakelijke groene energie steeds maar weer de schuld te kunnen geven?

   1. Er is helemaal niets bitter noodzakelijk aan groene energie. In tegendeel, het zorgt niet voor CO2-reductie, het is volstrekt overbodig en belemmert goedkope en betrouwbare energielevering, met alle gevolgen van dien.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!