Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Huisdieren zijn binnenkort in Spanje geen “dingen” meer maar “levende wezens”

MADRID – Op aandringen van de politieke partij Ciudadanos hebben alle andere politieke partijen in het Congres ingestemd met een wetswijziging waarin wordt opgenomen dat huisdieren in de toekomst geen “bienes muebles” ofwel persoonlijk eigendom zoals dingen zijn maar gezien worden als “seres vivos dotados de sensibilidad” ofwel levende wezens met gevoelens. Dat is een grote stap voorwaarts in de wereld van huisdieren in Spanje maar iets wat nog wel goedgekeurd moet worden door het Spaanse Parlement.

In Spanje worden dieren voor de wet gezien als persoonlijk eigendom (bienes muebles) die kunnen worden gekocht, verkocht, geschonken of achtergelaten. In andere landen zoals Italië worden dieren beschouwd als levende wezens (seres vivos) en zijn de wetten strenger, iets wat ook sinds kort in buurland Portugal het geval is. Waarschijnlijk zouden er veel problemen opgelost kunnen worden indien huisdieren in Spanje als levende wezens gezien zouden worden en niet als persoonlijke bezittingen.

Dat is dan ook de reden dat er in het Spaanse Congres, op verzoek van 250.000 personen die hun handtekening hebben gezet onder een petitie op Change.org van de Justicia y Defensa Animal, gediscussieerd werd over een wetswijziging rondom de wettelijke staat van huisdieren in het land. Congreslid Guillermo Díaz van Ciudadanos noemde in zijn betoog onder andere de honden Rico van Mariano Rajoy, Tirso van Pablo Iglesias en Tacky van collega congreslid José Manuel Villegas om overtuigender over te komen.

Lees ook: Wat zijn de verplichtingen bij het hebben van een hond in Spanje

Dat bleek te helpen want het verzoek voor een wetswijziging werd door alle partijen unaniem goedgekeurd waarna het verzoek naar het Parlement gestuurd kan worden. Mocht het daar goedgekeurd worden dan zou het de eerste keer zijn sinds dat de wetten rondom huisdieren werden vastgesteld in de negentiende eeuw, dat er wijzigingen komen rondom de behandeling van huisdieren zoals honden en katten, iets wat in Catalonië al tijden geleden veranderd werd.

Reactie Partij voor de Dieren

Ondanks het feit dat het een stap in de goede richting is, is de Partij voor de Dieren (PACMA) nog niet tevreden en zien ze het voorstel van Ciudadanos en het debat in het Congres als een gemiste kans om verder te gaan en meer hervormingen door te voeren. Er is weliswaar een start gemaakt maar om een daadwerkelijke goede wetsverandering door te kunnen voeren om de dieren in het algemeen beter te kunnen beschermen zijn verdergaande wijzigingen nodig.

Het erkennen van het hoogste niveau van bescherming en goede welzijnsnormen op basis van de toestand van de dieren en het herkennen van de psychische en fysieke gevoeligheid zijn van fundamenteel belang voor een goede bescherming zoals ook aangegeven staat in een Europees verdrag. Het rechtstreekse gevolg moet de erkenning zijn van de verplichting om dieren geen lijden, geweld, angst of een andere ongepaste behandeling toe te brengen op laste van juridische straffen.

Laten we hopen dat in de toekomst de situatie van huisdieren en dieren in het algemeen gaat verbeteren in Spanje maar voorlopig is het nog niet zo ver maar worden alle initiatieven om dat doel te bewerkstelligen in ieder geval door PACMA geapplaudisseerd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Eindelijk! Ben erg blij dat er in ieder geval een eerste stap is gezet. Nu nog de jagers flink aanpakken die hun honden na de jacht zo schandalig als oud vuil behandelen. Geen geldboete, maar gevangenisstraf!

 2. Keulen en Aken zijn ook niet op 1 dag gebouwd, maar dit is al een stap in de goede richting (als het tenminste wordt goedgekeurd). Er moeten nog vele stappen volgen om de Spanjaarden te laten inzien, dat dieren gevoel hebben en waardig behandelt dienen te worden.

 3. Werd onderhand tijd, 1 van die handtekeningen op ‘change.org’ is van mij.
  Stap in de goede richting, maar nog niet genoeg!

 4. Dus …….. nu ook einde aan oortjes knippen en staarten amputeren?
  Ik moet het nog zien gebeuren, maar heb er een hard (ongeschonden) hoofd in.
  Ras fokkers heten die lui die dieren een betere markt ‘geven’ voor eigen beurs natuurlijk.

 5. Eindelijk word er iets aan gedaan hoop ik.
  Een dier is ook een levend wezen en niet iets dat je zomaar weg smijt of mishandeld!!!! ?
  Mvg Gina

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!