Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Spaanse verkeersdienst gaat met camera’s controleren of auto’s ITV (APK) gekeurd zijn

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft aangekondigd dat ze met speciale camera’s in en rondom steden gaan controleren op het feit of auto’s een geldige ITV, de Spaanse APK, keuring hebben of niet. Bij de eerste constatering krijgt de eigenaar van de auto eerst een waarschuwing, bij de tweede keer een boete van 200 euro en bij de derde keer een boete van 500 euro.

Volgens de Spaanse verkeersdienst DGT of Tráfico rijden er in Spanje tussen de 1,5 en 2 miljoen voertuigen rond die geen geldige Inspección Técnica de Vehículos (ITV) keuring hebben. Door middel van speciale kenteken camera’s wil de DGT in de steden en op de randwegen van steden de kentekens van auto’s gaan lezen en zo controleren of deze gekeurd zijn of niet.

Volgens de DGT topman zijn de camera’s op dit moment nog niet actief en zullen deze ook niet altijd actief zijn. Op de website zal bekend worden gemaakt waar deze camera’s zich bevinden zodat iedereen daarvan op de hoogte is, net zoals dat ook gebeurd bij de vaste radars die in Spanje staan of hangen.

Zoals altijd benadrukt de DGT dat deze bekeuringen niet tot doel hebben om meer geld op te halen, dat is volgens Tráfico eigenlijk nooit het idee van bekeuringen, ook al denken de mensen anders. In dit geval zal men de eerste keer dat de camera’s zien dat een auto niet gekeurd is de eigenaars daarvan op de hoogte stellen en hen informeren wat ze moeten doen. Mocht het echter een tweede keer voorkomen dat de camera ziet dat een voertuig niet gekeurd is, dan zal de eigenaar een boete van 200 euro krijgen en bij een derde keer zelfs 500 euro. Wat eventueel daarna gebeurd is niet bekend gemaakt.

APK in Spanje

De Inspección Técnica de Vehículos (ITV) ofwel de APK keuring is verplicht voor alle voertuigen die ouder zijn dan 4 jaar waarbij men daarna tot de leeftijd van 10 jaar elke 2 jaar de auto moet laten keuren. Vanaf 10 jaar wordt dat jaarlijks. In geval van een bestelbus of professioneel voertuig vindt de eerste keuring al na 2 jaar plaats en daarna tot 6 jaar om de twee jaar en daarna tussen de 6 en 10 jaar oud jaarlijks en vanaf 10 jaar om de zes maanden, 2 keer per jaar dus.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 3 reacties

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!