Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Nog steeds grote paspoortcontrole problemen bij vliegveld Barcelona-El Prat

BARCELONA – Het lijkt er maar niet beter op te worden en de problemen van rijen wachtende mensen blijft maar aanhouden bij het vliegveld van Barcelona-El Prat. Sinds weken hebben passagiers die Schengenlanden in of uit moeten reizen de verplichting de paspoorten te laten controleren en voert men strengere identiteitscontroles uit op de Europese vliegvelden. Volgens de luchthaven is er een gebrek aan personeel terwijl de Catalaanse politiek van de daken schreeuwt dat het om een “Spaanse sabotage” gaat om zo het imago van Catalonië te schaden.

Tot voor kort konden reizigers vrij snel voorbij de grenscontrole. Over het algemeen controleerde de politie de geldigheid en de echtheid van het identiteitsdocument en keek ze of de foto overeenstemde met de persoon die voor hen stond. Sinds begin april echter heeft de EU de regels aangescherpt en dienen alle reizigers die de Schengenzone in en/of uit reizen hun paspoorten te laten controleren.

Voor wie binnen de Schengenzone reist, blijven de regels hetzelfde. Wie echter de Schengenzone wil verlaten of betreden wordt dus strenger gecontroleerd. De Schengenzone omvat 26 landen te weten alle EU-lidstaten behalve Groot-Brittannië, Ierland, Bulgarije, Kroatië, Cyprus en Roemenië (al is het wel de bedoeling dat die laatste vier op termijn bij Schengen aansluiten). Daarnaast maken ook niet-EU-lidstaten Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein deel uit van de Schengenzone. Reizigers die dus naar andere landen reizen moeten strengere paspoort controles verwachten.

Problemen

Sinds dat deze nieuwe regels van kracht zijn geworden gaat het mis bij het vliegveld Barcelona-El Prat en er wordt steen en been geklaagd door zo’n beetje iedereen. Reizigers klagen over de enorme wachtrijen waardoor veel mensen hun vluchten missen. De agenten klagen over personeelstekort en de werkdruk. De vliegmaatschappijen klagen over de problemen en kosten die vertragingen met zich meebrengen. Het vliegveld klaagt over het gebrek aan agenten. De hotelsector en de gemeente Barcelona klagen over het imago van de stad, mede vanwege het feit dat alle ergernissen van de gestrande en wachtende reizigers heerlijk gedeeld worden via de sociale media. Daar bovenop komt de Catalaanse regering die ook klaagt over de paspoortcontroles en durft zelfs te zeggen dat het om een boycot gaat vanuit de centrale regering in Madrid.

Personeel

Het grootste probleem blijkt te zijn dat niet alleen veel internationale vluchten uit niet Schengen landen samenkomen op het vliegveld maar ook dat er een gebrek aan controlerende agenten van de Policía Nacional zijn. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Aena (onderhoud van de vliegvelden) hebben nu toegezegd dat er 40 tot 50 extra agenten bij zullen komen en dat er daarnaast 450 nieuwe machines komen die automatisch de elektronische paspoorten (let op het cameraatje teken op de voorkant van een paspoort) kunnen controleren.

Zomer

Al deze maatregelen zijn ook wel nodig want de zomer komt eraan waarbij het aantal vluchten en passagiers meer dan verdubbelt. Als het nu al een zooitje is wil men niet weten hoe dat de komende maanden zal worden. De betrokken partijen zoals de politie, vliegmaatschappijen, reisorganisaties, hotels en de gemeente Barcelona maken zich zorgen over wat te komen staat en vragen de Spaanse regering dan ook om actie te ondernemen. Reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen waarschuwen alle reizigers inmiddels al via email of de websites over het feit dat men enkele uren, dus meer dan de gebruikelijke 2 uur, aanwezig dient te zijn op het Catalaanse vliegveld.

Terminal 1

Overigens zijn bijna alle problemen met de wachtende mensen en langzame paspoortcontroles te merken in de nieuwe Terminal 1 waar de meeste niet Schengenlanden vluchten vertrekken en aankomen. De oude Terminal 2 wordt hoofdzakelijk gebruikt voor low cost vliegmaatschappijen zoals Ryanair en Transavia. Hier is het rustiger en zijn er minder paspoortcontroles. Dat wil overigens niet zeggen dat er spontaan wel controles kunnen plaatsvinden door de politie. Maatschappijen zoals Air Berlin, Vueling, Iberia, Brussels Airlines en KLM maken gebruik van de Terminal 1 en de passagiers zouden problemen kunnen verwachten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Vanochtend vroeg (7.00 vertrek) gevlogen vanaf el-prat. Vueling heeft een systeem waarbij je zelf je instapkaart print en je bagage inchecht. Top!
    Verder ging het ook vlug, wel strenge controle. Er werden veel mensen uitgepikt voor extra controle. Moest meekomen en mijn bagage openen. Telefoons en mijn handen werden met een apparaat gecheckt. Geen idee met welk doel maar kon snel door. De rijen voor eten en drinken waren wel erg lang.
    Prima en mooie luchthaven.

  2. Bedankt voor het verduidelijken in welke terminal de meeste problemen spelen. Zo kunnen we vrienden adviseren om maatschappijen te kiezen die op terminal 2 vliegen!
    Verder nog een dikke pluim voor jullie dagelijkse portie aan leuke/informatieve/belangrijke onderwerpen die wij graag lezen!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!