Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Spaanse krant El País schrijft over de redelijk onbekende term B&B in Spanje

MADRID – Het begrip Bed and Breakfast of afgekort B&B is bij de Nederlandse, Belgische en Britse toeristen een term die allang bekend is maar in Spanje eigenlijk niet. In Spanje spreekt men meer over een “casa rural” of “casa de huéspedes” maar niet zo van de Engelse afkorting B&B. En dat is vreemd want er zijn duizenden Nederlanders, Belgen en Britten die naar Spanje zijn gekomen om nu juist een B&B te beginnen.

Zoals de krant El País omschrijft betekent Bed and Breakfast letterlijk in het Spaans Cama y Desayuno, een begrip wat bij de Spanjaarden nog relatief onbekend is. Uiteraard gaat men wel naar de kleine overnachtingsplaatsen maar worden deze meer aangeduid met termen als “casa rural”, “casa de huéspedes”, “caseríos” of zelfs “boutique hotel”. Het gevoel wat een B&B over moet brengen is het verblijf bij iemand in huis waarbij de gast een bed en ontbijt wordt aangeboden maar ook dat klopt tegenwoordig niet altijd meer.

Geschiedenis

Het fenomeen van logies en ontbijt bestaat al sinds het begin van de mensheid waarbij kloosters al eeuwen logies met ontbijt aanbieden en men vroeger al terecht kon bij de herbergen als men onderweg was. De moderne term B&B is echter afkomstig uit Groot Brittannië waar gasten terecht kunnen in kleinschalige verblijfsaccommodaties waarbij ook ontbijt wordt geserveerd. Overnachting en ontbijt worden aangeboden in een woonhuis of bijhuis dat wordt geëxploiteerd door de eigenaren van het betreffende huis. Het komt voor dat iedere kamer een eigen badkamer heeft, het komt ook voor de sanitaire voorzieningen worden gedeeld met andere gasten of met de bewoners. Een huiseigenaar kan ervoor kiezen om logies en ontbijt als primaire maar ook secundaire bron van inkomsten te gebruiken. Het personeel bestaat vaak uit de huiseigenaar zelf en eventueel gezinsleden die ook in het huis wonen.

De moderne B&B

De B&B van tegenwoordig is vaak allang niet meer de traditionele B&B waarbij je zelfs vaak met de eigenaren van de woning aan de ontbijttafel zit en waar je bed staat in een kamer van een woonhuis waar je dan ook de badkamer deelt met de huiseigenaren, iets wat in Groot Brittannië echter nog wel vaak wordt aangeboden. De B&B’s van tegenwoordig zijn meer kleinschalige hotelletjes geworden waarbij men vaak niet meer dan 4 of 5 kamers aanbiedt (want anders zou het een hotel worden). In de moderne B&B krijgen gasten vaak een eigen kamer met badkamer die van alle luxe is voorzien en wordt het ontbijt aangeboden in een gezamenlijke ruimte. De eigenaren van de B&B wonen apart en mengen zich vaak alleen met de gasten indien daar vraag naar is en tijdens de dagelijkse gang van zaken in een B&B.

Spanjaarden

De Spanjaarden beginnen dankzij de online aanbieders zoals bedandbreakfast.com of zelfs Airbnb en Homeaway waar ook soms kamers in B&B’s worden aangeboden, de Bed and Breakfasts in eigen land te ontdekken. Vaak kiest men voor een B&B omdat deze kleiner van opzet zijn, gemoedelijker en meer familiair maar toch van alle gemakken voorzien waarbij men niet meer wil dan logies en een ontbijt (al zijn de Spanjaarden nu ook weer niet de grootste ontbijteters ter wereld).

Op de populaire beoordelingswebsite Tripadvisor zie je steeds meer commentaren van Spanjaarden die in een B&B verbleven waarbij bijna iedereen positief is. Buiten het feit dat het op prijs wordt gesteld dat het om kleinschalige accommodaties gaat, prijzen de Spanjaarden de faciliteiten en moderne of authentieke kenmerken van de B&B’s. Daarnaast is men over het algemeen zeer tevreden over het ontbijt wat wordt geboden en is men bij met het feit dat men in de B&B’s zich veel sneller kan aanpassen aan de wensen van de gast, zoals glutenvrij, vegetarisch of veganist eten etc.

Buitenlanders

Ondanks het feit dat er natuurlijk ook Spanjaarden zijn die een B&B zijn begonnen in Spanje is een groot deel van de eigenaren van de B&B’s in Spanje afkomstig uit andere landen. Hieronder bevinden zich veel Britten, Ieren, Schotten, Fransen, Duitsers maar ook Nederlanders en Belgen die hun droom hebben waargemaakt door een B&B te beginnen in Spanje. Het opzetten van een B&B in het land van de zon is voor veel Nederlanders en Belgen een diepgewortelde wens en veel mensen zijn er ook in geslaagd om hun droom werkelijkheid te laten worden. De lijst van succesvolle B&B’s van Nederlanders en Belgen is echter te lang om hier te plaatsen maar een goed overzicht is onder andere te vinden op de website doscortados.eu.

Wat wel vaak opvalt is dat veel Nederlandse en Belgische B&B eigenaren zich, net zoals de Britse en vaak ook Franse eigenaren, richten op het aanbieden van logies en ontbijt voor vakantiegangers uit eigen land. Zo zijn de kamers vaak ook ingericht in de smaak van Nederlanders en Belgen en zijn de ontbijten vaak aangepast aan de eetgewoonten van Nederlanders en Belgen (of Britten en Fransen).

Lijstje

In het artikel van de krant el País worden ook enkele B&B’s aangekaart die een Travelers’ Choice Award hebben gekregen van Tripadvisor. Ondanks het feit dat de krant schrijft over B&B’s staan er in het lijstje enkele kleinschalige hotels en eigenlijk weinig B&B’s. De enige Nederlandse vermelding in dit lijstje is B&B Guesthouse Casa Don Carlos in Alhaurín el Grande, provincie Málaga. Het is ons niet bekend of zij ook Spaanse gasten ontvangen want de website is alleen in het Nederlands en Engels, dus niet in het Spaans (dus Carlo en Ronald, laat het ons weten) 😉

Foto: Standaard kamer B&B Guesthouse Casa Don Carlos

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Dat de lijst van succesvolle B&B’s van Nederlanders en Belgen te vinden is op doscortados.eu vind ik selectief. Dit is een betaalde website met voorkeuren. Ik ben het geheel eens met Carlo en Ronald, dat je op de website https://www.vakantiebijnederlandersinspanje.nl/ een compleet beeld van de B&B´s in Spanje krijgt.

 2. Beste Remco, dank je wel dat je het artikel in El Pais in het Nederlands publiceert, dit geeft duidelijk weer hoe het een en ander in elkaar steekt. 
  Voor de registratie staan we dan ook onder de naam van Casa Rural maar dat dekt de lading niet. 
  Spanjaarden huren een Casa Rural veelal in zijn geheel af voor het vieren van een bijzondere dag b.v. verjaardag of familie/vrienden treffen.
  Ja, wij krijgen Spanjaarden, het zijn vaak gasten die gewend zijn te reizen en zijn dan verbaasd over de huislijkheid, ze waarderen de kleinschaligheid, rust en de gemoedelijkheid. 
  We merken dat er steeds meer Spanjaarden ons opzoeken, overigens zijn we wel verbaasd dat ze soms maar 30 km rijden om bij ons te verblijven, ze ontvluchten de drukte van de stad. 
  Overigens wijzen we je graag de meest gebruikte website https://www.vakantiebijnederlandersinspanje.nl/  die geven een zeer compleet beeld van de B&B´s in Spanje.
  We lezen je artikelen graag het geeft een mooi beeld wat er leeft in Spanje, met groet Carlo en Ronald

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!