Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Luchtkwaliteit Spanje hoort tot slechtste van Europa

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

MADRID – (Inspanje.nl) Spanje is het enige land in de Europese Unie dat nog steeds drie van de vier belangrijkste verontreinigende gassen (zwaveldioxide, stikstofoxiden, vluchtige organische stoffen en ammoniak) uitstoot. Dit meldt de krant El Mundo op zondag, die zich baseert op een recente studie van het Europees Milieuagentschap (EEA).

Ozonvervuiling

Bovendien wist dezelfde krant toegang te verkrijgen tot gegevens uit een vandaag nog te publiceren rapport van dezelfde instantie.

Hieruit blijkt dat veel Spaanse steden in de zomer van 2011 de wettelijke grenzen voor ozonvervuiling hebben overtreden. Het op één na slechtste cijfer van het rapport werd gemeten in de Spaanse plaats Puertollano (Ciudad Real).

Specifieke milieu-omstandigheden

Jacqueline McGlade, directeur EEA, zegt in een telefonisch interview met El Mundo dat Spanje vanwege de specifieke milieu-omstandigheden extra hard moet strijden tegen milieuverontreiniging.

Het gaat hierbij om een hoge atmosferische druk en doorgaans lage hoeveelheden neerslag, kenmerkend voor landen langs de Middellandse Zee.

Ozonconcentraties

Uit het rapport blijkt dat in de zomer van 2011 op 24,3% van het Spaanse grondgebied op minstens 25 dagen hogere dan de wettelijk toegestane ozonconcentraties werden gemeten. Deze cijfers hebben 8,8% van de Spaanse bevolking beïnvloed.

Het probleem met te hoge concentraties ozon ligt niet alleen in de grote Spaanse steden zoals Madrid en Barcelona, aldus McGlade, maar deze komen voor langs de gehele Middellandse Zeekust. Grote delen hier zijn in de zomer tot een maand lang blootgesteld aan onwettelijke niveaus van ozon.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)