Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Baskische ETA gaat begin april volledig ontwapenen

MADRID – De Baskische organisatie ETA heeft bekend gemaakt dat zij een eenzijdige ontwapening gaan doorvoeren begin april. De aankondiging werd gedaan door de burgerlijke onderhandelaar, Jean-Noel Etcheverry, een activist die door de Guardia Civil al eerder was opgepakt en nu een woordvoerder is van de Baskische beweging.

De woordvoerder verklaarde aan de Franse krant Le Monde dat “ETA hem en zijn groep verantwoordelijk had gesteld voor de ontwapening van het wapenarsenaal” en dat tegen de namiddag van 8 april ETA volledig ontwapend zal zijn. Nog de Franse nog de Spaanse overheid hebben echter toelating gegeven voor dit initiatief maar het proces staat onder de supervisie van de International Verification Commission, een groep van internationale experts. Men verwacht dat de ETA de locaties van hun wapens in de internationale media bekend zal maken.

Baskische terroristen

De baskische afscheidingsbeweging ETA wordt in Europa gezien als een terreurorganisatie waardoor meer dan 800 dodelijke slachtoffers te betreuren zijn in Spanje tijdens de hoogtijdagen van de afscheidsbeweging. De ETA werd opgericht in 1959 waarna de groep fanatiekelingen gedurende jaren voor terreur zorgde in Spanje. Dat alles uit naam voor een onafhankelijk Baskenland of País Vasco, iets wat ze overigens ondanks de schietpartijen en bomaanslagen niet gelukt is.

Wapenstilstand

Sinds 2011 heeft de ETA een permanente wapenstilstand afgekondigd maar alle wapens inleveren hadden de overgebleven leden nog niet gedaan. Op 8 april moet dat nu dus wel gaan gebeuren maar volgens de premier van Spanje Mariano Rajoy gaat dat nog niet ver genoeg. Volgens hem en zo’n beetje alle politici in het land, moet de ETA ophouden te bestaan en compleet beëindigd worden om geloofwaardig over te komen. Dit hoofdstuk van de Spaanse geschiedenis moet worden afgesloten.

Het is niet zo dat de terroristische organisatie nog wat voorstelt tegenwoordig maar er zijn nog altijd Baskische fanatiekelingen aanwezig in dit deel van Noordwest Spanje. Dankzij veel gerichte politieacties in Spanje en buurland Frankrijk werden de laatste jaren veel wapens in beslag genomen waardoor de ETA praktisch wapenloos is. Ook werden er de laatste jaren nog regelmatig gezochte ETA leden opgespoord en gearresteerd en zitten er in Spanje honderden ETA gevangen in de cel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!