Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Ergste bosbrand sinds 25 jaar in Catalunya verwoest nu al 13.000 hectare

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

GIRONA – (Remco Stoffer) Het is de ergste bosbrand sinds 25 jaar in Catalunya. De bosbrand die in een klein Frans dorpje ontstond op zondagmiddag aardde uit in een oncontroleerbare  en allesverwoestende vlammenzee die inmiddels (00.10 uur) 13.000 hectare bos in de as heeft gelegd. Erger nog is dat er drie doden en tientallen gewonden zijn te betreuren bij deze trieste ramp.

Dat het verkeer stilstaat en dat de mensen terug moeten keren met hun voertuigen is nog een ding maar dat er mensen van de rotsen moeten springen om aan het vuur te ontkomen in Portbou en bij deze wanhoopsdaad overlijden is iets anders. Een vader van 60 en zijn 15 jarige dochter kwamen om het leven terwijl een 75 jarige Fransman aan een hartinfarct overleed.

Inmiddels zijn er op laat zondagavond 13.000 hectare bos vernietigd door het wild om zich slaande vuur. De Tramuntana wind maakt het de honderden brandweermannen niet makkelijk, helemaal niet omdat alle helikopters en blusvliegtuigen aan de grond staan vanwege de wind.

Ontruimd

In totaal moesten honderden inwoners van onder andere La Jonquera, Agullana, Capmany, Biure, Vilarnadal, Sant Climent Sescebes, Masarac, Llers en Pont de Molins hun huizen verlaten of binnenshuis blijven met de ramen en deuren op slot. De regionale overheid heeft de inwoners gevraagd niet naar buiten te gaan en al helemaal niet richting de brand te gaan.

Wanneer de bosbrand eindelijk onder controle zal zijn en wat de uiteindelijke schade zal zijn is uiteraard nog niet bekend maar wat men inmiddels wel weet is dat de harde Tramuntana wind in ieder geval nog tot maandagnamiddag zal blijven aanhouden. Slecht nieuws dus.

Wegen                                     

Alle wegen richting Frankrijk zijn afgesloten, dat wil zeggen de AP-7, de N-II en andere lokale wegen. De enige route om naar Frankrijk te komen is de Túnel del Cadí die als uitzondering is opengesteld voor al het verkeer, inclusief vrachtwagens. De tolpoorten staan open en er hoeft, logischerwijze, niet betaald te worden.

ANWB

De Nederlandse ANWB raadt de vakantiegangers die met de auto of met de bus naar Spanje gaan of op weg terug zijn naar Nederland om gebruik te maken van de wegen in Andorra. Dit zal voor veel automobilisten veel vertraging en extra kilometers opleveren maar aangezien niet bekend is hoelang de brand nog zal duren is dat voorlopig de enige goed doorgaande weg richting Frankrijk of naar Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)