Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Overstromingen leiden tot beperkingen kraanwater in Alfàs del Pi, Altea en La Nucía

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

ALICANTE – Dagen na de hevige regenval en overstromingen van vorige en deze week hebben veel kustplaatsen langs de Costa Blanca in de provincie Alicante nog steeds te maken met de gevolgen. Een van de laatste consequenties van het regenwater zijn de aanbevelingen van gemeenten om het kraanwater niet te gebruiken om te drinken, te koken en voor persoonlijke hygiëne. Dat geldt ook voor bij Nederlanders en Belgen populaire gemeenten zoals l’Alfàs del Pi, Altea en La Nucía. Het wordt aangeraden water uit flessen te gebruiken.

De overstromingen van vorige week hebben ervoor gezorgd dat de watervoorraden voor het kraanwater voor veel kustplaatsen langs de Costa Blanca vervuild zijn geraakt. Het wordt daarom afgeraden om het kraanwater te gebruiken om te drinken, te koken en voor persoonlijke hygiëne zoals douchen, wassen etc. Hiervoor dient men water uit flessen te gebruiken of andere manieren van watervoorziening.

Filter installaties

Ook water wat gefilterd wordt door middel van de vele zuiveringsinstallaties die de mensen thuis hebben geïnstalleerd kan wellicht beter niet gebruikt worden voor drinkwater. Wij raden iedereen aan om contact op te nemen met de leveranciers van de installaties om navraag te doen.

Gemeenten

Het Valenciaanse Salud Pública heeft de beperkingen op het watergebruik uitgebreidt naar de gemeenten Altea en La Nucía. Donderdagmiddag kreeg de gemeente l’Alfàs del Pi ook al een beperking opgelegd voor het gebruik van het kraanwater. Om risico’s voor de gezondheid van de inwoners te voorkomen heeft de gemeente l’Alfàs del Pi de watervoorziening gekwalificeerd als ongeschikt voor het drinken, bereiding van voedsel en voor persoonlijke hygiëne net zoals voor andere doeleinden. Klik hier de officiële mededeling van de gemeente l’Alfàs del Pi.

Witte kleur en rare smaak

De laatste dagen hebben inwoners van de regio Marina Baixa wellicht al gemerkt dat het kraanwater er anders uitziet, witachtig van kleur is en een andere smaak heeft. Om die reden heeft men beperkingen van het gebruik van het water ingevoerd om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Troebel

De troebelheid van het water uit het stuwmeer Guadalest was gestegen naar 27% terwijl het maximale toegestane 1% is. Vrijdagochtend was er nog steeds sprake van 15% en men denkt dat dit weekend de situatie weer normaal zal zijn. Er worden op dit moment non-stop watermonsters genomen waarbij het kraanwater wordt geanalyseerd. Mocht het water weer te gebruiken zijn als drinkwater, kookwater en voor de persoonlijke hygiëne, dan zal dat via de websites van de gemeente bekend worden gemaakt – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Wij gebruiken ook altijd bussen van 6 of 8 liters voor koffie en eten te koken.chloorsmaak is niet te doen.

  2. Ook wel belangrijk is het volgende. Zelf ben ik voor een langere periode in Altea Costa Blanca bij vrienden in een appartement te gast geweest. En ik bemerkte dat er van tijd tot tijd een bleekmiddel wordt toegevoegd vooral in de zomer in het drinkwater. Dat is bekend , maar als men niet op de hoogte is van dit fenomeen . Door het niet lezen van plaatselijke aankondigingen. Meestal in het Spaans natuurlijk , logisch. Wat betreft het doorspoelen van kraanwater. Kan dit problemen geven voor mensen en huisdieren . De sterke geur bij oplettendheid is een voordeel , maar toch bij een ochtend dip kan dit er bij inschieten en vult men de waterkoker / koffie zet-apparaat . Zelf gebruik ik flessen water met een elektrisch pompje. Er zijn mensen in Spanje die na het koken dit kraanwater gewoon gebruiken als drinkwater en bij bereiding van voedsel. Ben hier geen voorstander van. De meeste niet denk ik. Hasta luego amiga,s / amigo,s. Huisdieren ook flessen water geven , ook logisch , anders wordt het een dure grap bij de dierenarts.

  3. Wij gebruiken nu al sinds 21-12-2016 flessenwater, en er is nog nergens een bericht verschenen dat het water weer geschikt is voor consumptie, is daar al nieuws over?

    1. Nog geen antwoord gezien of gehoord. Het is wel een prima informatie over de kwaliteit van de drinkwatervoorziening na de overstromingen. Naast dat het gebruik risico’s met zich meebrengt als drinkwater ervaren wij ook dat het water veel kalk in zich heeft waardoor niet alleen wij maar ook apparatuur wordt aangetast. Sinds dit jaar gebruiken wij flessen water, de prijs voor een fles van 6 liter is gunstig.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!