Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Overzicht van alle interessante, leuke en informatieve Spaanse televisieprogramma’s

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

Weekend-Special-televisieMADRID – (Remco Stoffer) Voor een ieder die in Spanje woont en behalve de Nederlandse/Belgische televisiekanalen ook Spaanse televisie kijken, zal het onderstaande misschien oud nieuws zijn. Maar voor diegene die in Spanje wonen en eigenlijk alleen maar Nederlandse/Belgische televisie kijken zal het onderstaande wellicht interessant zijn om te lezen. Een overzicht van de interessante, leuke en informatieve Spaanse televisieprogramma’s.

Daar waar vroeger de Spaanse televisie oudbakken en veel van hetzelfde was, is dit nu uitgegroeid tot een interessant medium om meer te weten te komen over de Spaanse samenleving. Dankzij de TDT (Digitale televisie) zijn er veel nieuwe kanalen bijgekomen (denk aan neox, nova, la sexta2, la sexta3 etc.) maar was de kwaliteit er niet op vooruitgegaan. Tegenwoordig echter worden er naast herhalingen van programma’s nu ook nieuwe series en documentaires aangeboden op de extra kanalen. De meest interessante programma’s blijven echter op de reguliere kanalen, te weten TVE1, TVE2, Antena3, Cuatro, Telecinco en La Sexta.

Tussen al de programma’s die de Spaanse televisie aanbiedt zijn er enkele programma’s die wel de moeite waard zijn om te bekijken, als is het maar om het land en de inwoners beter te leren kennen of om lekker te ontspannen met een actieserie om zo het Spaans te verbeteren. Hieronder zal ik een aantal programma’s opnoemen die, in ieder geval ik, regelmatig bekijk, hetzij via de televisie hetzij via internet. Ook in Spanje worden zo’n beetje alle eigen gemaakte programma’s aangeboden via internet waardoor niet alleen de Nederlanders en Belgen in Spanje maar ook in Nederland, België en waar dan ook ter wereld de programma’s kunnen bekijken. Mochten er nog lezers zijn die tips hebben voor andere programma’s, meldt dit dan als opmerking op dit artikel zodat we hier een goed overzicht kunnen krijgen van alle interessante Spaanse televisie programma’s. Alle links op de programma namen verwijzen door naar de pagina’s waar de programma’s online te bekijken zijn.

TVE

Op de nationale Spaanse zender, TVE1 en TVE2 worden kwalitatief zeer goed programma’s aangeboden, en dit allemaal sinds twee jaar zonder reclameonderbrekingen. TVE is al jaren de marktleider wat betreft kijkeraantallen en met name de journaals (om 15.00 en 21.00 uur) zijn altijd uitgebreid (één uur) en goed bekeken. Naast de journaals zenden zij het programma Comando Actualidad uit waarbij de presentatoren met de camera in de hand door heel Spanje reizen om interessante reportages te maken.

In Españoles por el Mundo worden Spanjaarden gevolgd die een nieuw leven hebben opgebouwd in het buitenland. Zo zijn er reportages geweest over Brussel, Amsterdam, Berlijn, Londen maar ook minder bekende steden/landen. In het programma Destino España worden nu net buitenlanders gevolg die een leven hebben opgebouwd in Spanje, hetzij in Andalucía, Madrid, Galicië of Barcelona. Er zijn al regelmatig Nederlanders voorbij gekomen die hun stad/streek laten zien.

Het actualiteitenprogramma +Gente wordt elke dag uitgezonden op TV1 en laat actuele onderwerpen zien die plaatsvinden door heel Spanje, nieuws dat normaal gesproken niet in de journaals komt. In het programma Corazón kan men meer te weten komen over de Spaanse bekendheden die overal gevolgd worden met camera’s, een roddelprogramma dus. Het programma Un País para Comérselo is een programma waarbij de presentatoren en acteurs Imanol Arias en Juan Echanova door heel Spanje reizen en de streek en hun bekendste gerechten laten zien. Wat betreft series is TVE de leverancier van onder andere series als Aguila Roja, Amar en tiempos revueltos, Cuéntame cómo pasó, Gran reserva, Los misterios de Laura, la Señora en Pelotas.

Alle programma’s zijn via TVE a la carte te bekijken, ook de dagelijkse journaals. Daarnaast heeft RTVE applicaties voor smartphones, iPads en tablets.

Antena 3

Via Modo Salon kunnen alle programma’s van de zender Antena 3 bekeken worden wanneer en waar je maar wilt. Antena 3 is tevens de eigenaar van de kanalen Neox, Nova en Nitro waarop veel programma’s herhaald worden. Populaire series van Antena 3 zijn El secreto del puente viejo, Bandolera, Los protegidos, Con el culo en el aire, Toledo, El barco, Gran hotel en Hispania la leyenda. Deze series kunnen op deze pagina bekeken worden. Andere leuke programma’s zijn El Hormiguero 3.0, de kok Karlos Arguiñano, Vaya casas, Mi casa el la mejor, en Arena Mix waarbij de cameraploeg de bekende en minder bekende Spaanse stranden afstruint op zoek naar vakantievierders met komische momenten. Deze programma’s kunnen hier online bekeken worden.

Cuatro

Op het televisiekanaal Cuatro worden veel series en eigen gemaakte programma’s uitgezonden die de moeite waard zijn. De programma’s van Cuatro staan op de website Mitele waar tevens programma’s te vinden zijn van de Mediaset groep zoals van Telecinco en aanverwante kanalen zoals FDF, La Siete, Boing, Divinity en Energy.

21 días is een programma waarin de presentatrice gedurende 21 dagen in de huid kruipt van verschillende personages en omstandigheden zoals bijvoorbeeld een zwerver, alcoholverslaafde, prostituee of politieagent. Conexión Samanta is een soortgelijk programma waarbij de presentatrice op bezoek gaat bij personen met aparte verhalen.  Het programma Desafio Extremo met presentator en avonturier Jesús Calleja bezoekt de meest afgelegen bergtoppen en wandelingen maar ook de Noordpool.

In Frank de la Jungle beleeft presentator Frank Cuesta verschillende avonturen en ontmoetingen met verschillende gevaarlijke dieren in de Thaise rimboe, en dat alles met zijn rode Crocs schoenen !! Iets soortgelijks heeft hij ook gedaan in Spanje in het programma La selva en casa waarbij Frank de dieren en de natuur in Spanje bezocht. Persoonlijk vindt ik de presentator helemaal niets aan en vloekt hij alleen maar, toch zijn de filmopnames wel vaak mooi opm te zien. In Callejeros en Callejeros Viajeros, twee van de meest bekeken programma’s van Cuatro, bezoeken de programmamakers met de camera in de hand verschillende steden in binnenland en buitenland.

El lider de la manada is het programma van Cesar Milan, bekend van de Dogwhisperer, maar dan in het Spaans. Cuatro is ook het televisiekanaal wat de Spaanse versie van Boer zoekt vrouw uitzond, Granjero busca esposa, niet helemaal hetzelfde maar leuk om te zien. Bekend zijn ook de Manolos, de twee presentatoren van het sportjournaal op Cuatro (zo rond 14.45 uur). ER wordt in dit 50 minuten durende programma veel gepraat over voetbal, altijd leuk na de middagmaaltijd (in Spanje dan).

Op Mitele kan men ook tegen betaling films bekijken, met name Spaanse films zoals Ágora, Alatriste, Celda 211, Che El Argentino, El laberinto de fauno en No habrá pas para los malvados, een film die veel Goya prijzen wist te winnen dit jaar.

Telecinco

Het televisiekanaal Telecinco is een van de oudste privé (lees commerciële) kanalen in Spanje maar op het gebied van leuke en interessante programma’s vindt ik dat er niet veel te zien is. De meeste programma’s zijn schreeuw, smijt en discussie programma’s waarbij de ene genodigde nog harder wil schreeuwen dan de andere over onderwerpen die eigenlijk nergens over gaan. Er zijn wellicht voor de lezer van dit verhaal wel enkele programma’s interessant om te bekijken die dan ook op Mitele bekeken kunnen worden.

La Sexta

Het televisiekanaal La Sexta bestaat dit jaar alweer zes jaar en is meteen van begin af aan sterk begonnen met series, programma’s en sport, voetbal en formule 1. Elke zaterdagavond om 22.00 uur is er dan ook een live wedstrijd van de Spaanse voetbalcompetitie te bekijken op dit kanaal wat tevens de Formule 1 competitie uitzond (dit doet nu Antena 3 na de fusie tussen beide kanalen). Daarnaast zijn er enkele programma’s die wel leuk zijn om naar te kijken zoals op La Sexta On.

Zoals Quien vive Alí, een programma waarbij men de huizen van mensen van binnen en buiten bekijkt (vreemd genoeg staan er altijd veel huizen te koop). Zo zijn er simpele appartementjes en studio’s te zien maar ook kastelen, paleizen en aan de het strand gelegen villa’s die hun weerga niet kennen. Een ander huizen-kijk-programma is Supercasas waarbij alleen de meest spectaculaire woningen te zien zijn of Hoteles con encanto waarbij de programmamakers met camera op zoek gaan naar de meest originele of exclusieve hotels in Spanje.

Het programma Salvadós, waarbij de Catalaanse tv presentator en komiek Jordi Evolé door heel Spanje reist maar ook naar het buitenland gaat om interessante en vaak hilarische en gewaagde interviews te maken. Tegenwoordig is Salvados meer politiek gericht maar weet de presentator wel vaak het nieuws te halen vanwege het feit dat hij politici en andere bekendheden vaak opmerkingen laat maken die de pers weten te halen. In het programma Denominación de origen worden verschillende vraaggesprekken gevoerd met interessante en rare personages iets wat het programma Summertime ook doet maar dan alleen in de zomer, op het strand of op de camping.

In Fiestas de mi pueblo gaat de cameraploeg naar de verschillende en typische Spaanse dorpsfeesten om deze aan de kijker te laten zien en in Carreteras secundarias en Este es mi barrio gaat men op bezoek in dorpen, steden en wijken. In het reisprogramma Planeta finito gaan de presentatoren op bezoek in andere landen terwijl men in bares y lugares diverse bars en restaurants bezoekt in Spanje. Ook leuk om te bekijken is Mundo oficina waarbij men met de camera kantoren bezoekt, minder beende maar ook internationaal zeer bekende.

La Sexta heeft naast het hoofdkanaal ook nog twee andere kanalen, La Sexta 2 en La Sexta 3. Op La Sexta 2 kwamen tot nu toe hoofdzakelijk herhalingen van eigen programma’s voorbij zoals Quien vive alli, Supercasas, Mundo Oficina etc. dit zal echter gaan veranderen aangezien La Sexta heeft aangekondigd dat dit kanaal binnenkort een documentaire kanaal zal gaan worden. Op La Sexta 3 worden de hele dag door films vertoond en programma’s die met films te maken hebben. Het zijn voornamelijk oudere films maar ook kaskrakers van jaren geleden en regelmatig ook Spaanse producties.

Alle hierboven genoemde programma’s zijn via internet te bekijken, volg doorvoor de links die de titels van de programma’s aangeven. Mochten de lezers nog andere tips hebben over leuke, interessante, origineel en komische Spaanse televisieprogramma’s, meldt dit dan als opmerking op dit artikel. VEEL KIJKPLEZIER!!

Auteur: Remco Stoffer

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)