Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

De kattentuin van Barcelona vangt alweer 12 jaar op straat levende katten op

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

BARCELONA – Misschien ben je in Barcelona geweest en heb je tijdens de toeristische wandeling in de wijk Raval een hoek gezien waar veel katten achter hekken zaten. Dat is de Jardinet dels Gats ofwel de tuin van de katten of kattentuin. Het is een initiatief van drie personen die sinds 2004 bezig zijn op straat levende katten op te vangen en voor hen geschikte families zoeken. Het is niet het eerste en ook niet het grootste opvangcentrum voor katten maar wel een die inmiddels is uitgegroeid tot een toeristische attractie in Barcelona.

De Jardinet dels Gats is te vinden op de hoek van het Plaza del Canonge Colom, achter de beroemde Boqueria markthal aan de Ramblas en langs de Carrer de l’Hospital in de stadswijk Raval. In deze katten-opvang-hoek midden in het oude centrum of Ciutat Vella probeert de gelijknamige stichting de op straat levende katten een betere toekomst te geven door de katten van de drukke straten van Barcelona te halen, te vacuneren en eventueel steriliseren of castreren indien nodig. Daarna worden de katten aangeboden voor adoptie.

De Jardinets dels Gats werd in 2004 opgericht door Paco Salvador, Álex Salvador en Maria Dolores Borrás om de op straat levende en in de steek gelaten katten in de Ciutat Vella op te vangen. Het bleek al snel dat hier behoefte aan was en het duurde niet lang of het opvangcentrum had al tientallen katten weten op te vangen. De meeste van hen konden redelijk snel ter adoptie gegeven worden maar als een kat vertrok kwamen er twee voor in de plaats.

www.eljardinnetdelsgats.org

Om de opvang beter te organiseren werd in 2008 de stichting opgezet om zo recht te hebben op eventuele subsidies van de gemeente Barcelona en om meer vrijwilligers te regelen. Dat gebeurde ook en inmiddels werken er meerdere personen elke dag om de katten eten te geven, te verzorgen etc. Inmiddels heeft de stichting al meer dan 1.000 katten opgevangen en ter adoptie gegeven, allemaal katten die in een van de wijken van het oude stadsdeel Ciutat Vella leefden.

Aangezien de Boqueria markt aan de Ramblas erg populair is bij de toeristen en de Jardinet dels Gats daar dichtbij gelegen is, lopen er dagelijks veel toeristen langs het opvangcentrum wat opvalt in de hoek van het plein. Gezien het feit dat katten altijd wel een bepaalde aantrekkingskracht lijken te hebben worden er foto’s gemaakt en kunnen de geïnteresseerden, als de vrijwilligers tijd hebben, ook binnen een kijkje nemen.

Bekijk de website van Jardinet dels Gats voor meer informatie en als je interesse hebt ook de foto’s van de diverse katten (uit Barcelona) die geadopteerd kunnen worden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Ik woon in Alberic heb 14 katten gered uit containers en uit de rivier deze heb ik laten castreren en wonen bij mij..verder voer ik iedere dag zo.n 30 katten..
  Het probleem is dat er steeds meer bij komen hulp van de spaanse bewoners die ook op de berg wonen krijg ik niet ze vinden het niet leuk dat ik de dieren eten geef..
  Maar ik kan ze niet dood laten gaan van de honger…

  1. Goed werk Anna Maria … helaas is het vaak dweilen met de kraan open. Een kat wordt gered waarop er weer twee of drie volgen die gered moeten worden etc.

   1. Anne Maria denk eraan, zolang er voldoende eten is blijven ze zich voortplanten en dán blijft het dus echt dweilen met de kraan open en het is maar de vraag of ze daarmee geholpen zijn. I.p.v. ze te voeren, kun je dat geld beter uitgeven aan sterelisatie/castratie, waardoor ze zich niet meer kunnen vermenigvukdigen.

  1. Super initiatief! Zouden meer mensen moeten doen. Doordat mensen niet genoeg steriliseren/castreren ontstaan de problemen die een aantal mensen dan weer moet gaan zien op te lossen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!