Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

In het wild lopende hangbuikzwijnen gesignaleerd in badplaats Javea

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

ALICANTE – Eerder schreven we al over de “problemen” van de Vietnamese zwijnen of hangbuikzwijnen zoals ze in Nederland en België beter bekend zijn in de provincie Alicante. En nu heeft ook de badplaats Javea of Xabia te maken met meer dan 30 hangbuikzwijnen die tuinen binnenlopen en zelfs al in woningen zijn gesignaleerd. Er is geen reden tot paniek want de zwijnen zijn niet gevaarlijk maar het is natuurlijk wel even schrikken als je plots oog in oog komt te staan met een 70 kilo zwaar exemplaar in je keuken.

Naast wilde zwijnen heeft de provincie Alicante er een nieuwe fenomeen bij, de Vietnamese of hangbuikzwijnen die in het wild rondlopen. Uiteraard gaat het hier niet om een diersoort die normaal gesproken in het wild voorkomt in Spanje en dus is de vraag waar deze dieren vandaan komen. Blijkbaar is er een verbod op het hebben van hangbuikzwijnen als huisdier die daarnaast van klein en lief uiteraard naar erg groot uitgroeien waarop veel eigenaren hebben besloten de dieren in het wild los te laten.

De zwarte varkens zijn in principe niet gevaarlijk en zijn gewend aan mensen maar ze kunnen wel voor problemen zorgen. Zo zijn er al bijna aanrijdingen geweest omdat de hangbuikzwijnen zonder pardon straten oversteken. Aan de ene kant ook wel logisch want de zwijnen gaan op zoek naar eten en dat is het beste en makkelijkste te vinden daar waar mensen wonen.

Javea

Er zijn inmiddels nu ook hangbuikzwijnen aangetroffen in verschillende wijken van de badplaats Javea waar ze niet alleen op straat of in de bossen gezien worden maar ook in privé tuinen en zelfs nabij en in woningen. Blijkbaar zijn er 30 tot 40 Vietnamese zwijnen gelokaliseerd in de omgeving van Javea waarbij deze dicht bij de stranden gezien zijn.

In de wijk Saladar meent men dat de hangbuikzwijnen ontsnapt zijn en zich schuil wisten te houden in de bossen. Daar hebben ze zich snel voortgeplant en nu komen hele families richting de kust op zoek naar voedsel.

Gevaar

De hangbuikzwijnen (cerdos vietnamitas) zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld wilde zwijnen (jabalíes) niet agressief en zijn niet gevaarlijk voor de mens en andere dieren. Sterker nog, de hangbuikzwijnen zijn eigenlijk gewend aan mensen omdat ze als huisdier naar Spanje kwamen. Het gevaar ligt erin als de wilde zwijnen en hangbuikzwijnen met elkaar in aanraking gaan komen en er gemixte rassen ontstaan, in Spanje bekend als “cerdolíes” waarbij de slechtste eigenschappen de overhand zullen krijgen.

Bescherming

Dierenbeschermers, opvangcentra, politie en gemeente weten allemaal van het bestaan van deze dieren af maar voorlopig wordt er geen actie ondernomen. Mocht dat uiteindelijk wel noodzakelijk worden omdat ze een plaag worden dan is menige actie die men gaat ondernemen wellicht al te laat, aldus RAMA, een dierenopvangcentrum. Gezien het feit dat deze Vietnamese zwijnen niet moeilijk te vangen zijn omdat ze gewend zijn aan menselijk contact, zou men actie kunnen ondernemen om verdere verspreiding te voorkomen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Die zwijnen lopen hier in Javea naast mijn appartement en komen ook op straat! Er zijn pas weer 4 biggetjes geboren.

  2. En zoals gewoonlijk dankzij de stommiteit van mensen ontstaan deze problemen en zijn de varkentjes weer de dupe :-(((

  3. In Catalonië zijn ook meerdere aanrijdingen geweest met wilde zwijnen, voornamelijk ’s nachts. Het is erg belangrijk dat de politie erbij geroepen wordt, want zonder politierapport schijnt de verzekering niet uit te keren!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!