Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Gemeente Barcelona geeft Airbnb en Homeaway de hoogste boete van 600.000 euro

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

BARCELONA – De online aanbieders van particuliere appartementen en vakantieadresjes Airbnb en Homeaway hebben van de gemeente Barcelona de hoogste boete van 600.000 euro gekregen voor het nog steeds aanbieden van “illegale” appartementen en vakantiewoningen op hun websites. De twee grootste online aanbieders zijn meerdere keren gewaarschuwd door de gemeente dat ze deze accommodaties moesten verwijderen maar dat hebben ze tot nu toe nog niet gedaan.

De gemeente Barcelona, onder leiding van de burgemeester Ada Colau, heeft er genoeg van en heeft duidelijk aangegeven dat ze de immer groeiende clandestiene toerismeverhuur in de stad willen aanpakken. De twee grootste aanbieders van particuliere appartementen, woningen en vakantie accommodaties in Barcelona, Airbnb en Homeaway, hebben al meerdere kleinere boetes gekregen en zijn meerdere keren op de vingers getikt voor het aanbieden van illegale of niet geregistreerde accommodaties in de Catalaanse hoofdstad.

Hoogste boete

Vanwege het nog steeds aanbieden van honderden accommodaties die niet geregistreerd staan en geen toestemming hebben om aan toeristen verhuurd te worden, hebben de twee aanbieders nu elk boetes gekregen van 600.000 euro, de hoogste boete die de gemeente Barcelona kan en mag opleggen. Het is natuurlijk nog maar de vraag of Airbnb en Homeaway deze boetes ooit zullen betalen want zij zullen ongetwijfeld hun advocaten op de zaak zetten maar het geeft wel aan dat voor de gemeente Barcelona de maat vol is.

Airbnb biedt op haar website maar liefst 3.812 accommodaties aan terwijl dat aantal bij Homeaway staat op 1.744 accommodaties voor toeristische gebruik. Een groot deel daarvan staat niet geregistreerd als vakantie accommodatie en dus mogen de twee verhuur portals deze ook niet aanbieden. Dit doen ze echter nog wel en dus krijgen ze opnieuw boetes. In juni van dit jaar kreeg Airbnb ook al een boete van 30.000 euro vanwege enkele advertenties. Deze werden verwijderd nadat de boete was betaald.

Andere websites

Overigens zijn er nog 9 andere websites die eventuele sancties van 30.000 euro kunnen ontvangen als de onderzoeken afgerond zijn. Het gaat hier om Housetrip, 9 flats, Wimdu, Fotocasa, Onlyapartments, Open House, Tripadvisor, Niumba en Rent4days die tevens accommodaties aanbieden die niet legaal zijn. Daarnaast zijn er 7 websites, te weten Booking.com, Aparteasey.com, Apartmentsbcn.com, Apartmentbarcelona.com, Insidebarcleona.com, Barcelona-home.com en Rentalia.com die op aandringen van de gemeente Barcelona accomodaties hebben verwijderd en nu geen boetes zullen krijgen.

Inspecties

Volgens de burgemeester van Barcelona Ada Colau, is er een risico dat de stad in een nieuwe onroerend goed bubbel terecht komt, in dit geval dan niet wat betreft de verkoop maar vanwege de verhuur. Tot 31 oktober heeft de gemeente Barcelona 709 accommodaties verboden ooit nog verhuurd te worden aan toeristen. Daarnaast zijn er nog eens 2.943 aangiftes binnengekomen en zullen deze onderzocht worden of is men daar al mee bezig.

Het team van inspecteurs zoekt niet alleen op internet naar de accommodaties die verhuurd worden maar lopen ook op straat rond om daar ter plaatse accommodaties te bekijken. Vaak gaat het dan om verhuurders die door buurtbewoners zijn aangegeven omdat er veel overlast is vanwege de illegale verhuur – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!