Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Mogelijke terugkeer problemen tussen Spanje en Marokko vanwege olie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

CANARIAS – (Inspanje.nl) Als Spanje niet snel op zoek gaat naar de mogelijk aanwezige olie in de zee bij Lanzarote, is de kans groot dat Marokko er met het ‘zwarte goud’ vandoor gaat. Dit vermoeden werd woensdag uitgesproken door de Spaanse minister van Industrie, Toerisme en Handel, José Manuel Soria, tijdens een gesprek met Onda Cero. 

Zeegrens

Volgens Soria zijn er twee opties áls er olie aanwezig is. De eerste is dat Marokko zich alle olie toeëigent en de tweede is dat Spanje en Marokko elk het evenredige deel opboren, gebaseerd op de zeegrens tussen de landen, die precies over de vermoedelijke vindplaats loopt.

Bekend is al dat Rabat toestemming aan verschillende bedrijven heeft gegeven om proefboringen in Marokkaanse wateren uit te voeren.

Afhankelijk

De kans dat er olie gevonden wordt, schat Soria op 20%. De minister is van mening dat Spanje zich niet de luxe kan veroorloven om de mogelijke olievoorraad aan zich voorbij te laten gaan. Zeker gezien het feit dat het land grotendeels van het buitenland afhankelijk is om in zijn energiebehoeften te voorzien.

140.000 vaten per dag

Experts hebben berekend dat de mogelijke oliebel goed kan zijn om gedurende twintig jaar 140.000 vaten per dag te extraheren. Dit is gelijk aan 10% van de dagelijkse consumptie van Spanje. Dat zou betekenen dat Spanje zijn energierekening met 28 miljard euro omlaag kan brengen.

Milieu

De minister ontkende verder in het interview met Onda Cero dat de boringen naar olie schadelijk zouden zijn voor het milieu dan wel voor het imago van het populaire vakantie-eiland.

Hij kwalificeerde de discussie daarover als ‘onnodig en ongefundeerd’ en benadrukte het feit dat naar verwachting op 61 kilometer afstand, ‘midden in de Oceaan’, van de kust in de zee geboord zou gaan worden.

Juridische stappen

Ondertussen neemt de regionale regering van de eilandengroep om bovengenoemde redenen juridische stappen om de zoektocht naar olie voor de kust te stoppen.

President van de deelregio, Paulino Rivero, vindt dat de centrale overheid ‘een gebrek aan respect toont’, door toestemming te geven voor de proefboringen bij de eilanden, zonder eerst de regionale regering te hebben geraadpleegd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)