Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

De onderverdeling van Spanje in deelstaten, provincies en comarca’s

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

deelstaat1aMADRID – Op SpanjeVandaag hebben we het vaak over het meest actuele nieuws in Spanje waarbij vaak de woorden “deelstaat” of “autonome deelstaat” of “provincie” etc. zijn te lezen. Nu weten wellicht veel Spanjeliefhebbers al hoe Spanje bestuurlijk verdeeld is maar misschien is dat je nog niet bekend. Voor die laatste groep lezers speciaal even een opfrissingscursus.

De bestuurlijke indeling van Spanje is gebaseerd op federalisme, waarbij Spanje een bondsstaat is waarin de macht zeer gedecentraliseerd wordt uitgevoerd. De mate van autonomie verschilt in de autonome gemeenschappen of deelstaten (Comunidades Autónomas). De autonome gemeenschappen zijn weer onderverdeeld in provincies (provincias). De provincies zijn onderverdeeld in comarca’s (comarcas), die op hun beurt in gemeenten (municipios) zijn opgedeeld. Alleen in Catalonië hebben de comarca’s in bestuurlijke rol. Op SpanjeVandaag schrijven we vaak over regio’s waarmee we dan autonome deelstaten bedoelen.

Autonome gemeenschappen

Het land bestaat uit twee autonome steden (Spaans: Ciudades Autónomas), Ceuta en Melilla, en 17 autonome gemeenschappen (Comunidades Autónomas, enkelvoud Comunidad Autónoma/Comunitat autònom/Autonomia erkidegoa /Comunidade Autónoma). Dit zijn:

 • Andalusië
 • Aragón
 • Asturië
 • Balearen
 • Baskenland
 • Canarische Eilanden
 • Cantabrië
 • Catalonië
 • Extremadura
 • Galicië
 • Castilië-La Mancha
 • Castilië en León
 • La Rioja
 • Madrid
 • Murcia
 • Navarra
 • Valencia

De verschillende mate van autonomie is te verklaren uit de grote behoefte aan autonomie in de regio’s Catalonië, Baskenland en Galicië, omdat deze drie elk een sterke eigen identiteit en taal hebben. Zij kregen hierdoor in een eerder stadium meer eigen rechten toegewezen dan de overige regio’s. Deze drie regio’s vallen dus onder het zogenaamde “speciale regime“, waarbij de lokale taal een officiële status heeft.

De verhoudingen van de regionale regeringen van het Baskenland en Catalonië (de Generalitat de Catalunya) met de centrale regering in Madrid zijn vaak gespannen en soms zelfs problematisch, zoals vaak te lezen is op SpanjeVandaag. De autonomie van deze regio’s kan onder meer van toepassing zijn op het lokale zorgstelsel, belastingstelsel, onderwijs en veiligheid. Catalonië en Baskenland hebben bijvoorbeeld elk een eigen politieorgaan (Mossos d’Esquadra in Catalonië en Ertzaintza in Baskenland).

Provincies

De gemeenschappen/deelstaten zijn verder onderverdeeld in provincies (provincias). De meeste provincies hebben dezelfde naam als hun hoofdstad. Slechts twee steden zijn hoofdstad van autonome gemeenschap, zonder hoofdstad te zijn van een provincie: Mérida (Extremadura) en Santiago de Compostella (Galicië).

Zeven autonome gemeenschappen bestaan uit slechts één provincie: Asturië, Balearen, Cantabrië, La Rioja, Madrid, Murcia en Navarra. Twee provincies maken geen deel uit van een autonome regio (Comunidad), maar van een autonoom stadsgebied: Ceuta en Melilla. De provincies zijn weer verder onderverdeeld in comarca’s en gemeenten.

Comarca’s

De provincies zijn onderverdeeld in comarca’s. De bevoegdheden van een comarca verschillen per gemeenschap; in sommige gemeenschappen (zoals Catalonië) hebben de comarca’s veel bevoegdheden, terwijl ze elders geen enkele bevoegdheid hebben (zoals in Galicië).

Gemeenten

De gemeente (municipio) is de vierde laag van bestuurlijke eenheden in Spanje. De gemeenten komen na de autonome gemeenschappen, de provincies en waar bestuurlijk van toepassing de comarca’s. Er zijn in totaal 8.112 gemeenten in Spanje.

Anders

Zo zie je maar weer, Spanje is wat betreft de bestuurlijke indeling van het land iets anders dan in Nederland of België. Deze indeling zorgt ook vaak voor problemen zoals de problematiek rondom het Baskenland en meer recent de regio Catalonië. Zoals inmiddels bekend wil deze autonome deelstaat zich volledig afscheiden van de rest van Spanje en een eigen land vormen, iets waar de regionale politici al jaren om strijden en wat fel tegengewerkt wordt door de centrale regering in Madrid.

Trots

Daarnaast hebben de Spanjaarden vaker meer een gevoel van trots wat betreft de autonome deelstaat dan bijvoorbeeld heel het land Spanje. Zo zijn Andalusiërs trotser op Andalusië dan op heel Spanje, iets wat ook geldt voor andere regio’s in het land zoals Valencia of de Balearen eilanden. Al met een soms vreemde situatie in Spanje, iets waar je snel achter zult komen als je ergens gaat wonen – (Remco Stoffer)

deelstaat2

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. Dat zal zeker gebeuren in het geval van schelden, persoonlijke aanvallen en reacties die niets met een bepaald artikel te maken hebben.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!