Ken jij onze nieuwe website SpanjeTopTien.nl en ons nieuwe FORUM al?

Vijf Spaanse steden waar de meeste sneeuw valt in december

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst. Informatie kan niet meer relevant zijn.

MADRID – Het zal voor veel zonzoekers in Spanje als een schok komen maar het sneeuwt ook in Spanje, en niet zo’n klein beetje. Spanje is een van de landen van Europa waar de meeste bergen te vinden zijn en waar grote temperatuurverschillen zijn omdat het land erg groot en divers is. Er zijn echter plaatsen in Spanje waar traditiegetrouw in de maand december de meeste sneeuw valt.

Nog niet zo lang geleden hebben we lijstjes gepubliceerd over de plaatsen waar de meeste regen valt in Spanje of waar de koudste temperaturen geregistreerd worden. Dit keer kijken we naar de sneeuw en vijf steden die elke maand december compleet bedekt worden met centimeters dikke lagen verse sneeuw.

Gedurende de laatste maand van dit kalenderjaar wordt het koud in Spanje en maakt de regen in veel steden en gebieden plaats voor de sneeuw. Er zijn echter steden in Spanje waar meer sneeuw valt dan op andere plaatsen in het land. Dit zijn de vijf provinciale hoofdsteden waar de meeste sneeuw te vinden is in december. Vreemd genoeg liggen deze vijf provinciale hoofdsteden allemaal in de deelstaat Castilla y León. Het zijn vijf van de negen provincies waar de meeste sneeuw wordt geregistreerd.

Soria

De stad Soria in de deelstaat Castilla y León kan gezien worden als de regionale hoofdstad waar de meeste sneeuw valt. Ook dit jaar was Soria de stad waar als eerste sneeuw viel binnen de bebouwde kom van een grote stad. Gemiddeld valt er in Soria vier dagen sneeuw in een decembermaand.

Burgos

De stad Burgos is tevens gelegen in de deelstaat Castilla y León en staat als tweede op de lijst van vijf Spaanse steden waar veel sneeuw valt in december. Naast dat er veel sneeuw valt staat Burgos ook in de lijst van de koudste steden van Spanje. In december sneeuwt het tenminste 3 of 4 dagen in Burgos. Daarnaast waren er historische sneeuwbuien zoals in 2004 toen er 70 centimeter viel in het centrum van de stad, dat gebeurde toevallig op 25 december, een mooi Kerstcadeau dus dat jaar.

Ávila

Ávila staat net zoals Burgos ook op de lijst van koudste steden en dus is het niet geheel ongewoon dat het er ook veel sneeuwt. Ávila is de hoogst gelegen stad van Spanje op 1.131 meter boven het zeeoppervlak. Gedurende een jaar sneeuwt het minstens 20 dagen in de winter waarbij dat zeker 3 keer gebeurt in een decembermaand. Het sneeuwt echter ook vaak rond 4 januari en 4 februari, daar zetten de inwoners van Ávila de klok op gelijk.

León

De stad León is de derde provinciale hoofdstad van Castilla y León waar veel sneeuw valt in een decembermaand. Ondanks het feit dat het meestal sneeuwt in januari registreert men in december toch elk jaar tenminste 2 dagen waarop het sneeuwt in León. Vorig jaar sneeuwde het echter meer op 7 en 10 januari dan in december.

Segovia

De mooie stad Segovia ligt op zo’n 90 kilometer ten noorden van Madrid en het is er niet alleen mooi maar ook koud en vaak wit. Volgens de statistieken sneeuwt het in een decembermaand minstens 2 keer maar dat kan ook soms oplopen naar 4 dagen. Het is echter wel prachtig om te zien hoe het mooi gelegen Alcázar, de kathedraal of Romeinse aquaduct er in de sneeuw bij ligt.

Deze vijf steden kun je dus maar beter vermijden in de winter tijdens je rondreis door Spanje. Ga je er wel naartoe, vergeet dan je sneeuwkettingen niet mee te nemen, hoe vreemd dat ook mag klinken voor veel Spanjeliefhebbers die het land alleen kennen van de zon, strand en feest – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een koffie via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele Spanje nieuws :)

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen.LET OP: Vanwege te veel spam dien je wel je emailadres in te vullen maar wordt dit niet getoond.

Bedankt voor jouw reactie! Vergeet niet dat we ook een eigen FORUM hebben!