Wil jij weten wat het WEER is in Spanje? >>>

MÁLAGA – (Inspanje.nl) De waarde van de verborgen economie in de provincie Málaga wordt geschat op 6,13 miljard euro, zo schatten onderzoekers van het Ministerie van Belastingen. De zwarte geldstroom komt overeen met 22,6% van het bruto nationaal product en dit situeert de provincie op de elfde plaats van de lijst waar de verborgen economie het grootst is.

Volgens Gestha (technisch onderzoeksbureau van de Spaanse belastingdienst) bedraagt de verborgen geldstroom op nationaal niveau zo’ 244 miljard euro.

Belastingfraude

Als reactie op deze gegevens presenteerde de overheid gisteren een nieuw jaarplan tegen belastingfraude die de inkomsten in de staatskas moet gaan vergroten.

Naar schatting van Gestha zal met dit plan 8,2 miljard euro extra worden geïnd. Voor de provincie Málaga wordt in dit verband gedacht aan zo’n 250 miljoen euro.

Volgens Carlos Cruzado, directeur van Gestha zou de belastingdienst nog drie keer zoveel moeten innen om richting het Europese niveau te komen.

Spookfacturen

De activiteiten om de fiscale fraude tegen te gaan zullen worden verviervoudigd. Er onder meer extra worden gelet op spookfacturen om de belasting te ontduiken en op beroepsgroepen als kunstenaars en sporters.

Huurfraude

Nieuw in het plan is huurfraude tegen te gaan. Huiseigenaren die hun onroerend goed verhuren zonder daarvoor belasting af te dragen. Hiertoe zal de elektriciteitsconsumptie van zo’n 35 miljoen woningen worden gecontroleerd.

In Málaga-stad staan 243.525 woningen. Hiervan vormt 76% het eerste woonhuis, terwijl de rest dienst doet als tweede woningen en leegstaande woningen.

Tot nu toe werden in Málaga enkel commerciële ruimten gecontroleerd op elektriciteitsverbruik, maar het komende jaar komen daar dus ook de woningen bij.Het actuele weer in Spanje


6,1 miljard euro aan zwart geld in provincie Málaga

Leestijd: 1 min