Wil jij weten wat het WEER is in Spanje? >>>

SAN SEBASTIÁN – (Else Beekman) Sinds afgelopen vrijdag wordt San Sebastian bestuurd door de nieuwe politieke partij Bildu. Hiermee is een einde gekomen aan 20 jaar socialistisch bewind van de PSE-EE in de hoofdstad van de Noord-Spaanse regio Baskenland. Voormalig burgemeester Odón Elorza heeft zijn taken overgedragen aan Juan Karlos Izagirre.

De nieuwe burgemeester is van huis uit arts en zal de stad besturen nadat hij de steun daartoe verkreeg van 8 wethouders, terwijl 7 wethouders van de partij PNV hadden gekozen voor hun eigen kandidaat Eneko Goia.

De lokale Partido Popular kandidaat, Ramón Gómez Ugalde, trok zich terug om zijn 6 stemmen aan Ernesto Gasco van de PSE te geven.

De eerste burgemeester van de partij Bildu heeft tijdens zijn beëdiging laten weten ‘iedere expressie van geweld af te wijzen’, zonder daarbij te verwijzen naar de ETA.

Volgens de nieuwe burgemeester is de belangrijkste taak een democratische situatie te bewerkstelligen en alle burgerlijke en politieke rechten van wie dan ook te respecteren.

Bedreigingen

Daarom is hij van mening dat ‘voor eens en altijd en zonder voorwaarden alle uitingen van geweld afgewezen dienen te worden’, alsmede ‘bedreigingen, onder druk zetten, achtervolgingen, gevangenschap en martelingen’.Het actuele weer in Spanje


San Sebastian in handen van nieuwe politieke partij Bildu

Leestijd: 1 min