Wat te doen met de overgebleven nieuwjaars druiven in Spanje

Wat te doen met de overgebleven nieuwjaars druiven in Spanje
Beeld: Pixabay

MADRID – Op elke klokslag om middernacht 31 december is het traditie om in Spanje druiven te eten. Dat kan een heel karwei zijn en veel mensen slagen er dan ook niet in (wat in feite betekent dat men pech zal hebben in het nieuwe jaar). Maar wat doe je met de druiven die na de jaarwisseling over zijn? Weggooien is zonde en overbodig met deze tips.

Veel Spanjaarden kopen in de supermarkten pakketjes met daarin de ready-to-eat druiven die men traditiegetrouw met oud op nieuw naar binnen werkt op elke klokslag. Maar er zijn ook heel veel inwoners van Spanje die trossen druiven op tafel zetten en deze verdelen in setjes van 12 per persoon. 

Maar wat doe je met de druiven die na oud op nieuw over zijn want weggooien is zonde. Daarom is de smartphone app Too Good To Go een actie gestart genaamd #UvasChallenge, een uitdaging met als doel het bewustzijn te vergroten en de verspilling van overgebleven druiven na de oudejaarsavond klokken te voorkomen.  

Het verhaal wil dat men met de traditie van de ‘Las doce uvas de la suerte’ is begonnen omdat er een overschot was aan druiven. Tegenwoordig is dat echter niet meer het geval en dient men de productie zelfs te verhogen om aan de vraag te voldoen. Jaarlijks wordt er tussen de 7.000 en 8.000 ton aan druiven (uva de mesa) gegeten.

Met de #UvasChallenge wil men tips geven om de overgebleven druiven te gebruiken voor andere doeleinden, zoals de hieronder vermelde.

Druiven invriezen

De overgebleven druiven kunnen gemakkelijk ingevroren worden om ze later te nuttigen bijvoorbeeld om ijs of koude dranken te maken.

Salade met druiven

Druiven zijn ideaal om in een verfrissende salade te verwerken. Neem daarvoor je favoriete ingrediënten zoals salade, tomaat, ui, tonijn, kip etc. en voeg daar de druiven aan toe.

Smoothie van druiven

Heb je een smoothie maker of een blender dan kun je ook een ‘batido de uvas’ maken. Voor een groene smoothie neem je spinazie, druiven, een banaan en water of melk, lekker fris en fruitig.

Yogurt met druiven

Gewoon lekker en natuurlijk, een bakje yogurt en daar verse druiven bij doen. Niets verkeerd mee.

Druivenjam

Het is ook mogelijk om van de overgebleven druiven een marmalade of jam te maken. In feite is dat met elk fruit mogelijk en dus ook met druiven.

Druivencake

En wat dacht je van een ‘bizcocho de uvas’ ofwel een druivencake. 

Spruiten met druiven

Op een Nederlandse website vonden we ook een tip om spruitjes met druiven te eten. Het enige wat je nodig hebt is 400 g witte druiven, 800 g spruiten, zout en nootmuskaat.

Heb jij nog tips voor gerechten of dranken met druiven, meld ze dan als een reactie op dit bericht.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

4
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Diana

Wij hadden Spaanse tv en Ned. Tv opstaan, bij het aftellen van Nederland zijn wij begonnen met de druiven te eten, merkten wij op dat Spanje 5 sec. Later begon, zijn we met die telling verder gegaan. Binnen 12 tellen dus gelukt, maar hebben we nu vals gespeeld? Ik ben erg bijgelovig en ben nu allerlei geluksbrengers in huis aan het halen om het geluk van de 12 druiven op te roepen. Wordt voor mij dus een erg spannend jaar.

Christina

Ik vind het idee van “invriezen” zeer interessant ! Ik gebruik ze vervolgens als ijsblokje in een drankje… Mooi, kreatief, nuttig, praktisch en nog lekker ook ! LOL

Louiseloesje_98@hotmail.com

Ik koop een bakje en was ze en laat ze op het aanrecht staan en elke keer als ik in de keuken kom neem ik een randje met druiven, dan zijn ze met een paar dagen op!

Anoniem

Gewoon de volgende dag opeten?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.