Wat te doen met de overgebleven nieuwjaars druiven in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Wat te doen met de overgebleven nieuwjaars druiven in Spanje
Beeld: Pixabay

MADRID – Op elke klokslag om middernacht 31 december is het traditie om in Spanje druiven te eten. Dat kan een heel karwei zijn en veel mensen slagen er dan ook niet in (wat in feite betekent dat men pech zal hebben in het nieuwe jaar). Maar wat doe je met de druiven die na de jaarwisseling over zijn? Weggooien is zonde en overbodig met deze tips.

Veel Spanjaarden kopen in de supermarkten pakketjes met daarin de ready-to-eat druiven die men traditiegetrouw met oud op nieuw naar binnen werkt op elke klokslag. Maar er zijn ook heel veel inwoners van Spanje die trossen druiven op tafel zetten en deze verdelen in setjes van 12 per persoon. 

Maar wat doe je met de druiven die na oud op nieuw over zijn want weggooien is zonde. Daarom is de smartphone app Too Good To Go een actie gestart genaamd #UvasChallenge, een uitdaging met als doel het bewustzijn te vergroten en de verspilling van overgebleven druiven na de oudejaarsavond klokken te voorkomen.  

Het verhaal wil dat men met de traditie van de ‘Las doce uvas de la suerte’ is begonnen omdat er een overschot was aan druiven. Tegenwoordig is dat echter niet meer het geval en dient men de productie zelfs te verhogen om aan de vraag te voldoen. Jaarlijks wordt er tussen de 7.000 en 8.000 ton aan druiven (uva de mesa) gegeten.

Met de #UvasChallenge wil men tips geven om de overgebleven druiven te gebruiken voor andere doeleinden, zoals de hieronder vermelde.

Druiven invriezen

De overgebleven druiven kunnen gemakkelijk ingevroren worden om ze later te nuttigen bijvoorbeeld om ijs of koude dranken te maken.

Salade met druiven

Druiven zijn ideaal om in een verfrissende salade te verwerken. Neem daarvoor je favoriete ingrediënten zoals salade, tomaat, ui, tonijn, kip etc. en voeg daar de druiven aan toe.

Smoothie van druiven

Heb je een smoothie maker of een blender dan kun je ook een ‘batido de uvas’ maken. Voor een groene smoothie neem je spinazie, druiven, een banaan en water of melk, lekker fris en fruitig.

Yogurt met druiven

Gewoon lekker en natuurlijk, een bakje yogurt en daar verse druiven bij doen. Niets verkeerd mee.

Druivenjam

Het is ook mogelijk om van de overgebleven druiven een marmalade of jam te maken. In feite is dat met elk fruit mogelijk en dus ook met druiven.

Druivencake

En wat dacht je van een ‘bizcocho de uvas’ ofwel een druivencake. 

Spruiten met druiven

Op een Nederlandse website vonden we ook een tip om spruitjes met druiven te eten. Het enige wat je nodig hebt is 400 g witte druiven, 800 g spruiten, zout en nootmuskaat.

Heb jij nog tips voor gerechten of dranken met druiven, meld ze dan als een reactie op dit bericht.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.