2023 is het jaar van verkiezingen in Spanje

2023 is het jaar van verkiezingen in Spanje
Beeld: Canva

2023 is het jaar van verkiezingen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 2023 wordt het jaar van verkiezingen in Spanje. In mei vinden er regionale verkiezingen plaats in 13 autonome regio’s en zijn er gemeenteverkiezingen. In november of december vinden er landelijke verkiezingen plaats, als de huidige coalitieregering geen vervroegde verkiezingen aankondigt. Daarnaast neemt Spanje op 1 juli 2023 het voorzitterschap van de Europese Unie van Zweden over dat op 1 januari Tsjechië aflost.

Het verkiezingsjaar 2023 begint op 28 mei met twee belangrijke verkiezingen in Spanje. Op die datum mogen de inwoners van Spanje die kiesrecht hebben stemmen bij de gemeenteverkiezingen en bij de regionale verkiezingen in 12 autonome regio’s, te weten Aragón, Asturië, Balearen, Canarische Eilanden, Cantabrië, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Extremadura, Madrid, Murcia, Navarra en La Rioja. 

De enige afwijkingen zijn de regionale verkiezingen in Catalonië die plaatsvinden in februari 2025, die van het Baskenland die plaatsvinden in juli 2024, die van Galicië die plaatsvinden in juli 2024, die van Andalusië die plaatsvinden in juni 2026 en in de Valencia regio die in principe plaatsvinden in april 2023, tenzij men ervoor kiest deze samen te laten vallen met de overige regionale verkiezingen op 28 mei 2023.

In 2023 vinden er ook landelijke verkiezingen plaats die in principe tussen 10 november en 10 december moeten plaatsvinden. Die datum kan afwijken mocht de huidige coalitieregering van de PSOE en Unidas-podemos uiteindelijk besluiten vervroegde verkiezingen aan te kondigen. In december 2023 is het vier jaar geleden dat er verkiezingen plaatsvonden in Spanje in november 2019. Sindsdien is er veel gebeurd zoals de pandemie, de Oekraïne-oorlog en de inflatie en de grootste oppositiepartij PP is met een opmars bezig wat betreft mogelijke kiezers.

In 2023 zijn er geen Europese verkiezingen, deze vinden plaats in mei 2024. Nederlanders en Belgen die in Spanje ingeschreven staan als inwoner kunnen in Spanje alleen meestemmen bij de gemeenteverkiezingen en Europese verkiezingen.

Ga naar de inhoud