skip to Main Content

Canarische eiland El Hierro binnenkort volledig zelfvoorzienend

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

CANARIAS – (Else Beekman) Het kleine Spaanse eiland El Hierro zal volgend jaar als eerste ter wereld op het gebied van elektriciteit volledig zelfvoorzienend zijn. Met een combinatie van wind- en hydro-elektrische energie zal het vulkanische eiland dat onderdeel is van de Canarische Eilanden, in staat zijn de 11.000 vaste residenten en alle bezoekende toeristen te voorzien van elektriciteit. Vijf windmolens met een totale capaciteit van 11,5 megawatt leveren eveneens elektriciteit voor de drie ontziltingsinstallaties.

Alle overige elektriciteit zal worden gebruikt om water 700 meter omhoog te pompen in de krater van een inactieve vulkaan. Vanuit dit bassin zal eveneens elektriciteit worden geleverd door het water via turbines naar een lager gelegen bassin te laten stromen.

Het project, waarvoor de eerste ideeën al in de jaren 80 ontstonden, werd deels gefinancierd met behulp van fondsen uit de Europese Unie en de Spaanse overheid. In totaal kost het 65 miljoen euro, waarvan 35 miljoen werd gefinancierd door de Spaanse overheid.

Model

Eind dit jaar zal de eerste testrun plaatsvinden. Als ook het project met elektrische auto’s en verwarming op zonne-energie slaagt, is El Hierro volgend jaar het eerste volledig zelfvoorzienende eiland ter wereld en een model voor andere eilanden of gebieden die hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen willen verminderen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend