skip to Main Content

Chopin verbleef in andere cel dan die wordt getoond in Valldemossa

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MALLORCA – (Redactie) De Poolse componist en pianist Frederic Chopin verbleef gedurende de winter van 1838-1839 in het klooster van Valldemossa op het eiland Mallorca. Dit klooster en het feit dat Chopin daar samen met George Sand verbleef, is een toeristische attractie geworden waar jaarlijks duizenden toeristen naar toe komen. Nu blijkt echter dat de cel nummer 2 waar Chopin woonde tijdens zijn verblijf in het klooster, helemaal niet de juiste cel was. Ook is de piano die men laat zien aan de betalende toerist niet de piano waar Chopin ooit op gespeeld heeft.

Dit heeft een rechter verklaard na de klacht van de eigenaar van cel 4 waar Chopin volgens de documentatie wél heeft verbleven. Chopin verbleef in het klooster van Valldemossa tussen 15 december 1838 en 11 februari 1839 waar hij samen met George Sand tot rust wilde komen. Sand heeft zijn verblijf samen met de Poolse pianist vastgelegd in zijn boek “een winter op Mallorca”. Volgens de documentatie verbleef Chopin toentertijd in de cel nummer 3, wat nu de cel nummer 4 is en niet in cel nummer 2, wat toentertijd cel nummer 1 was.

Daarnaast is de piano die getoond wordt aan het publiek niet de piano waar Chopin zijn deuntjes op speelde, zo meent de rechter in Palma de Mallorca. De piano is volgens kenners en experts pas vele jaren nadat Chopin in Valldemossa verbleef gebouwd waardoor Chopin dus onmogelijk hierop gespeeld kan hebben. Volgens de gegevens is de piano pas gebouwd rond 1950.

De eigenaren van cel 2 moeten nu via de pers en publicaties laten weten dat Chopin in cel 4 verbleef en dat de piano niet die van Chopin is. Op zich een kleinigheidje maar als men zich realiseert dat er duizenden toeristen naar Valldemossa komen speciaal voor Chopin, zit er wel wat logica in.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend