skip to Main Content
Politici worden van Catalaanse gevangenissen naar Madrid overgeplaatst
El Pais

Politici worden van Catalaanse gevangenissen naar Madrid overgeplaatst

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Deze vrijdagmorgen is men begonnen met het overplaatsen van Barcelona naar Madrid van de Catalaanse politici die vanwege hun betrokkenheid bij de poging tot Catalaanse afscheiding meer dan een jaar in voorarrest zitten. Bij het vertrek van de politiebusjes bij de gevangenissen werd gedemonstreerd en probeerden leden van de Catalaanse verzetsbeweging CDR het vertrek te boycotten, iets dat niet lukte.

Vrijdagmorgen werden als eerste de vrouwen Dolors Bassa en Carme Forcadell van hun gevangenis Puig de les Basses overgebracht naar de gevangenis Brians 2. Dat gebeurde respectievelijk om 5.25 en 7.25 uur vrijdagmorgen. In de gevangenis Brians 2 bevond zich de regionale premier Quim Torra om hun moed toe te spreken.

Op hetzelfde tijdstip vertrokken uit de gevangenis van Lledoners de politici Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull en Quim Forn. Daarnaast ook de voormalige ANC topman Jordi Sanchez en de voormalige Omnium Cultural topman Jordi Cuixart. Ze werden allemaal overgebracht naar de Brians 2 gevangenis om van daaruit in konvooi naar Madrid te reizen.

Bij het vertrek van de politie bestelbussen bij de verschillende gevangenissen hadden zich leden van de CDR beweging verzameld die het vertrek van de politici probeerden te voorkomen. Op diverse momenten was de spanning te snijden tussen de Catalaanse oproerpolitie en de aanwezigen waarbij de agenten van de Mossos d’Esquadra werden uitgescholden voor fascisten.

Bij de Brians 2 gevangenis probeerden de CDR deelnemers de toegang tot de gevangenis te blokkeren maar dat mislukte omdat er maar weinig CDR leden aanwezig waren en de politie geen enkel probleem had om bij de Brians 2 gevangenis te komen met de bestelbussen.

De vrouwen worden vanuit Brians 2 door de Guardia Civil overgebracht naar de gevangenis van Alcala Meco terwijl de mannen naar de gevangenis van Soto del Real overgebracht worden, beide gelegen nabij Madrid. Daar zullen ze verblijven totdat het proces tegen hen begint. De begindatum daarvan is vrijdagmiddag bekend gemaakt en is 12 februari. Om het hele proces zo transparant mogelijk te laten verlopen heeft men besloten dit live op de tv uit te zenden in Spanje.

Er worden in Barcelona opnieuw manifestaties en demonstraties verwacht waarbij men oproept dat de deelnemers in gele kleding naar de manifestaties komen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken