Uber en Cabify verlaten Barcelona

Uber en Cabify verlaten Barcelona
Beeld: Archieffoto
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Het is de taxisector gelukt en dat met de medewerking van de Generalitat de Catalunya die bezweken is onder de druk van de taxisector, aldus woordvoerders van Uber en Cabify. Deze twee aanbieders van een alternatief voor de traditionele taxi zien geen andere mogelijkheid dan de Catalaanse hoofdstad te verlaten omdat met de nieuwe regels die in zijn gegaan op dinsdag het aanbieden van een modernere service als alternatief voor de taxi niet meer mogelijk is.

Terwijl de taxisector in Barcelona en Catalonië zich als de grote winnaar ziet zullen Uber en Cabify in Barcelona en op andere plaatsen in Catalonië meer dan 3.000 directe en indirecte werknemers ontslaan omdat ze deze autonome regio gaan verlaten. Sterker nog, vandaag vrijdag 1 februari 2019 is de dag dat je via de smartphone apps in Barcelona geen Uber of Cabify voertuig meer kunt huren.

Het is deze vrijdag 1 februari 2019 dat de nieuwe regel van de autonome regioregering van Catalonië ingaat. Dat wil zeggen dat vanaf deze dag klanten minstens 15 minuten voordat ze gebruik willen maken van een Uber of Cabify voertuig dat moeten aangeven. Die nieuwe 15-minuten-regel kan door Catalaanse gemeenten ook nog eens verhoogd worden als ze dat willen.

Vrijheid van keuze

Volgens Uber is dit systeem van de Generalitat iets wat ongekend is op de wereld. In geen enkele van de 600 steden waar Uber wereldwijd actief is heeft iemand ooit zoiets bedacht, aldus de woordvoerder van Uber. Dankzij deze nieuwe regel van de autonome regioregering wordt de vrijheid (waar men zo aan hecht in Catalonië) om te kiezen welk vervoermiddel men wil gebruiken weggenomen in Catalonië., aldus de woordvoerders van Uber en Cabify.

Cabify

Net zoals het Amerikaanse Uber zal ook het Spaanse Cabify ophouden met haar diensten in Barcelona en andere plaatsen in Catalonië. Ook in het geval van Cabify heeft dat te maken met de nieuwe 15-minuten-regel voor de VTC-licentiehouders ofwel chauffeurs van o.a. Uber en Cabify.

Cabify gaat nog een stapje verder en zegt dat de Generalitat opnieuw een groot bedrijf uit Catalonië heeft weggestuurd door toe te geven aan de druk van de taxisector die dankzij het veroorzaken van chaos op straat, bedreigingen en vernielingen aan het adres van de VTC-chauffeurs en hun voertuigen hun zin hebben gekregen.

Vanaf vrijdag 1 februari 2019 is het enige vervoermiddel dat men nog kan gebruiken de traditionele zwart-geel gekleurde taxi. De zwart gekleurde Uber en Cabify auto’s zullen niet meer te zien zijn in Barcelona.

Steden

De services van Uber zijn vanaf deze vrijdag in Spanje alleen nog te vinden in Madrid, Valencia, Sevilla, Córdoba, Granada en voorlopig Málaga inclusief de Costa del Sol.

Cabify is na het vertrek uit Barcelona alleen nog te boeken in Madrid, Valencia, Sevilla, Málaga, Alicante en A Coruña.

Ontslagen

Vanwege het vertrek uit Barcelona en Catalonië zullen er duizenden mensen ontslagen worden. Twee van de grootste VTC-licentiehouders zijn Vector en Moove die al hebben aangegeven dat ze meer dan 2.000 chauffeurs zullen ontslaan. Aan sommige chauffeurs heeft men de mogelijkheid geopperd om naar Valencia of Alicante te gaan om daar verder te kunnen werken.

De VTC-licentiehouders zullen niet rusten en hebben al advocaten op de zaak gezet want ze gaan schadevergoeding vragen aan de Catalaanse regioregering. Deze kan oplopen tot 1,1 miljard euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.