Uber en Cabify verlaten Barcelona

Uber en Cabify verlaten Barcelona
Beeld: Archieffoto

BARCELONA – Het is de taxisector gelukt en dat met de medewerking van de Generalitat de Catalunya die bezweken is onder de druk van de taxisector, aldus woordvoerders van Uber en Cabify. Deze twee aanbieders van een alternatief voor de traditionele taxi zien geen andere mogelijkheid dan de Catalaanse hoofdstad te verlaten omdat met de nieuwe regels die in zijn gegaan op dinsdag het aanbieden van een modernere service als alternatief voor de taxi niet meer mogelijk is.

Terwijl de taxisector in Barcelona en Catalonië zich als de grote winnaar ziet zullen Uber en Cabify in Barcelona en op andere plaatsen in Catalonië meer dan 3.000 directe en indirecte werknemers ontslaan omdat ze deze autonome regio gaan verlaten. Sterker nog, vandaag vrijdag 1 februari 2019 is de dag dat je via de smartphone apps in Barcelona geen Uber of Cabify voertuig meer kunt huren.

Het is deze vrijdag 1 februari 2019 dat de nieuwe regel van de autonome regioregering van Catalonië ingaat. Dat wil zeggen dat vanaf deze dag klanten minstens 15 minuten voordat ze gebruik willen maken van een Uber of Cabify voertuig dat moeten aangeven. Die nieuwe 15-minuten-regel kan door Catalaanse gemeenten ook nog eens verhoogd worden als ze dat willen.

Vrijheid van keuze

Volgens Uber is dit systeem van de Generalitat iets wat ongekend is op de wereld. In geen enkele van de 600 steden waar Uber wereldwijd actief is heeft iemand ooit zoiets bedacht, aldus de woordvoerder van Uber. Dankzij deze nieuwe regel van de autonome regioregering wordt de vrijheid (waar men zo aan hecht in Catalonië) om te kiezen welk vervoermiddel men wil gebruiken weggenomen in Catalonië., aldus de woordvoerders van Uber en Cabify.

Cabify

Net zoals het Amerikaanse Uber zal ook het Spaanse Cabify ophouden met haar diensten in Barcelona en andere plaatsen in Catalonië. Ook in het geval van Cabify heeft dat te maken met de nieuwe 15-minuten-regel voor de VTC-licentiehouders ofwel chauffeurs van o.a. Uber en Cabify.

Cabify gaat nog een stapje verder en zegt dat de Generalitat opnieuw een groot bedrijf uit Catalonië heeft weggestuurd door toe te geven aan de druk van de taxisector die dankzij het veroorzaken van chaos op straat, bedreigingen en vernielingen aan het adres van de VTC-chauffeurs en hun voertuigen hun zin hebben gekregen.

Vanaf vrijdag 1 februari 2019 is het enige vervoermiddel dat men nog kan gebruiken de traditionele zwart-geel gekleurde taxi. De zwart gekleurde Uber en Cabify auto’s zullen niet meer te zien zijn in Barcelona.

Steden

De services van Uber zijn vanaf deze vrijdag in Spanje alleen nog te vinden in Madrid, Valencia, Sevilla, Córdoba, Granada en voorlopig Málaga inclusief de Costa del Sol.

Cabify is na het vertrek uit Barcelona alleen nog te boeken in Madrid, Valencia, Sevilla, Málaga, Alicante en A Coruña.

Ontslagen

Vanwege het vertrek uit Barcelona en Catalonië zullen er duizenden mensen ontslagen worden. Twee van de grootste VTC-licentiehouders zijn Vector en Moove die al hebben aangegeven dat ze meer dan 2.000 chauffeurs zullen ontslaan. Aan sommige chauffeurs heeft men de mogelijkheid geopperd om naar Valencia of Alicante te gaan om daar verder te kunnen werken.

De VTC-licentiehouders zullen niet rusten en hebben al advocaten op de zaak gezet want ze gaan schadevergoeding vragen aan de Catalaanse regioregering. Deze kan oplopen tot 1,1 miljard euro.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

10
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Paul

Veel negatieve reacties hier, maar Uber en consorten houden zich niet aan regels, en dus is dit juist een positief iets, andere bestuurders durven niet tegen deze anarchistische organisatie op te treden.
Hier dus wel, chapeau

Eric

Het is nogal beangstigend om te zien hoe bedrijven als Amazon, Airbnb en Uber zoveel macht krijgen. De gevolgen zijn dat ze die macht kunnen misbruiken door (veel) minder belasting te betalen en daardoor het enorm moeilijk maken voor de gewone winkelier, hotelier of taxichauffeur, Zelf ben ik geen taxichauffeur, maar het lijkt mij dat dit goede voorbeeld navolging verdient.

Rob

Nee hoor, ik zit er ook zo in. Ik ben een groot voorstander van concurrentie. Maar dan wel op gelijke voorwaarden in een eerlijk speelveld. En daar is hier geen sprake van. Über en dat andere gajes zijn gewoon parasieten. Maar eerlijk is eerlijk, de huidige taxiwereld is ook maffia. Een voor de hand liggende oplossing is dus heel moeilijk . Zal moeten komen van de gemeente.

Harrie

Sterk staaltje van slecht leiderschap.

Don quichote

Tja als Spanjaarden niet in staat zijn om op een juiste manier te concurreren doen ze het zo. Zij moeten hun eigen service verbeteren en prijzen en organisaties veranderen , maar veranderingen doorvoeren is niet het sterkste punt van Spanjaarden , dus dan maar via nieuwe regels, zo zie je dat de politiek wel heel snel kan zijn als het in hun voordeel is. Jammer van die duizenden nieuwe werklozen maar ja in Spanje, koploper werkeloosheid in EU, is werk zat. Geef Catalonië hun eigen land en laat ze get lekker zelf rooien.

Rob

Spanje is niet de koploper in werkloosheid . Dat is Griekenland .

Elchappo

Klopt maar scheelt bijna niks meer, kom graag in Spanje, werk er ook maar af en toe krijg ik rillingen hoe het hier werkt, slechte service bijna overal

Rob

Ach, Juan, 2 artikelen hierboven lees ik dat meer mensen Barcelona verlaten, hahahaha . Het is een trend, laten we maar zeggen.

Juan74

En dit heeft ook nog met vrijheid en democratie te maken?
Belachelijke beslissing van de regio regering om zo aan terreur toe te geven.
Maar ja, ze juichen het geweld van de eigen bewegingen ook openlijk toe, dus je had het kunnen verwachten.

Piet Paëlla

Wacht even Juan74, het is absoluut te gek voor woorden: de Generalitat geeft toe aan een monopolie-erfenis uit het door hun gehate Franco tijdperk……..prijsafspraak “para siempre” zonder concurrentie voor die klierenkoppen.
En die plofkip van de gemeente Barcelona zou toch beter moeten weten, zij beheert immers het openbaar vervoer van die stad.
Wat vinden Juncker & Co in Brussel daar wel niet van ?
Ik geef je op een briefje dat de taxi-tarieven binnenkort weer zullen worden verhoogd, maar de Spanjaarden kennende, zal het ze worst zijn, het interesseert ze geen fluit…..

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.