MENING: Moeten de 1 en 2 eurocentjes verdwijnen in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
MENING: Moeten de 1 en 2 eurocentjes verdwijnen in Spanje?
Beeld: 123rf

MADRID – In Brussel wordt door de Europese Commissie opnieuw de discussie gevoerd of men de 1 en 2 eurocentjes moet afschaffen of niet. De ‘1 y 2 céntimos’ zijn uiteraard officiële munten waarmee men overal moet kunnen betalen maar in landen als Nederland, België, Ierland, Italië en Finland worden de te betalen bedragen afgerond waarbij elk land haar eigen regels heeft. Moet dat in Spanje ook gaan gebeuren? 

De toekomst is dat bijna niemand meer met contant geld gaat betalen en dat er alleen nog met betaalkaarten, smartphone en horloges betaald gaat worden. Maar tot dan moeten we het nog doen met het munt- en papiergeld waaronder ook de 1 en 2 eurocentjes.

Terwijl men in Nederland en België al helemaal eraan gewend is dat er in de portemonnees geen 1 en 2 eurocentjes meer te vinden zijn, is dat in Spanje nog niet het geval. Het is in Spanje nog heel normaal om als iets 9,99 euro kost 1 eurocent terug te krijgen als wisselgeld. En als je op vakantie bent in Spanje moet je dat ook daar opmaken want in eigen land kun je er niet veel meer mee.

Voorlopig is er in Spanje geen discussie over het wel of niet handhaven van de ‘1 y 2 céntimos’ maar in Brussel wordt er door de Europese Commissie wel over gepraat. Zo denkt men erover om deze twee muntsoorten af te schaffen. 

Pixabay

De reden daarvoor is dat deze munten in de praktijk in de meeste gevallen alleen nog gebruikt worden als wisselgeld en niet zozeer als betaalmiddel. Daarnaast blijkt dat de kosten voor het maken van deze munten hoger is dan de waarde van de 1 en 2 eurocentjes.

In Brussel wordt er af en toe sinds 2013 al over gesproken maar voor het tweede halfjaar van 2020 staat er een nieuwe maar dit keer officiële discussie over gepland. Volgens berekeningen hebben de Europeanen gemiddeld 181 1 en 2 eurocentjes in huis en worden deze in een pot gelegd of verdwijnen deze in een la maar worden ze niet in de winkels gebruikt (niet of zelden).

MENING: Wat is jouw mening? Moet Spanje net zoals in Nederland en België de 1 en 2 eurocentjes uit de handel halen en bedragen gaan afronden? Of moet Spanje wachten op een beslissing van de Europese Commissie omtrent het afschaffen van de 1 en 2 eurocentjes.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
dag/nacht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.