In 2 uur en 22 minuten met de hogesnelheidstrein van Orihuela naar Madrid

In 2 uur en 22 minuten met de hogesnelheidstrein van Orihuela naar Madrid
Beeld: Renfe.es

In 2 uur en 22 minuten met de hogesnelheidstrein van Orihuela naar Madrid

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Sinds maandag 1 februari kunnen de inwoners van de omgeving Orihuela en Elche gebruikmaken van de nieuwe AVE hogesnelheidstrein verbinding van de Spaanse spoorwegen met de nieuwe route tussen Madrid Atocha en eindpunt Orihuela. Na een investering van meer dan 1,4 miljard euro en jaren van vertraging waren de Spaanse premier Pedro Sánchez en de regiopremier van de Valencia regio Ximo Puig bij de ingebruikname aanwezig.

De 2 uur en 35 minuten durende AVE-verbinding van Orihuela naar Madrid is goed nieuws voor alle inwoners van Orihuela, Orihuela-Costa en omliggende gemeenten maar ook voor de inwoners van Murcia stad en de provincie Murcia waar nu nog geen AVE-treinverbinding is. Murcia stad bevindt zich namelijk op slechts 30 minuten rijden van Orihuela.

Naast Orihuela is ook Elche met Madrid verbonden door middel van de hogesnelheidstrein AVE. Voor Murcia stad geldt dat daar begin 2022 een AVE-verbinding mogelijk moet zijn maar dat hangt allemaal af van de moeilijke bouwwerkzaamheden aan het deel van de spoorlijn dat deels ondergronds is.

In 2023 (maar dat kan ook 2024 worden) moet er ook een verbinding komen tussen het vliegveld Alicante-Elche en de AVE hogesnelheidstrein.

Op maandag 1 februari is de eerste AVE trein vanuit Madrid Atocha om 6.35 uur vertrokken en 2 uur en 35 minuten later in Orihuela aangekomen terwijl de trein vanuit Orihuela om 6.28 uur wegreed en er 2 uur en 22 minuten over deed om in de Spaanse hoofdstad te komen.

AVE in Valencia regio

De hogesnelheidslijn tussen Madrid en Valencia werd op 18 december 2010 in dienst genomen. Deze lijn takt even ten zuiden van Madrid af van de lijn naar Sevilla en heeft een station in Cuenca waarna het nog een station heeft in Albacete (Albacete-Los Llanos). 

Hier gaan de AVE’s richting Valencia en sinds 17 juni 2013 ook richting Alicante. Aan de AVE-verbinding tussen Valencia en Alicante als onderdeel van de Corredor Mediterraneo wordt nog gewerkt.

Ten westen en zuidwesten van Alicante wordt gewerkt aan een nieuwe AVE-tak naar Murcia die eind 2016 af had moeten zijn maar vertraging heeft opgelopen en dus waarschijnlijk in 2022 in dienst moet worden genomen. 

Verder wordt er ook gewerkt aan een verlenging van deze AVE-verbinding tussen Murcia en Almeria waarvan nog niet bekend is wanneer deze in dienst wordt genomen. 

Ten noorden van Valencia gaat er ook sinds januari 2018 een AVE trein naar Castellón maar dat doet deze niet met meer dan 300 km/uur maar met maximaal 220 km/uur. Als alles volgens plan verloopt moet deze snelheid in 2022 ook aangepast worden waarna men daadwerkelijk kan spreken over een hogesnelheidstraject.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.