Benzineprijs Nederland breekt opnieuw record en het Spaanse record wordt bijna verbroken

Benzineprijs Nederland breekt opnieuw record en het Spaanse record wordt bijna verbroken
Beeld: Canva

Benzineprijs Nederland breekt opnieuw record en het Spaanse record wordt bijna verbroken

MADRID – Volgens de website Nu.nl die zich baseert op de informatie van UnitedConsumers , heeft Nederland een nieuw benzineprijs record met 2,151 euro per liter benzine. Dat is dus de hoogste prijs ooit voor een liter benzine en volgt een dag nadat de hoogste prijs sinds 2014 al werd bereikt. Maar ook in Spanje wordt het record verbroken maar gaat het om een heel ander bedrag dat nog steeds onder het Europese gemiddelde zit.

Volgens UnitedConsumers betaal je aan de pomp in Nederland nu 2,151 euro per liter benzine, dat is althans de adviesprijs wat betekent dat sommige pomphouders onder die prijs gaan zitten. Dat is een nieuw record wat betreft benzineprijzen die nog nooit zo hoog waren in Nederland. De prijs voor een liter diesel is stabiel gebleven en is nu 1.842 euro wat minder is dan de 1,913 euro op 17 juni 2021 maar meer dan het oude record van 16 oktober 2012 met 1,558 euro. 

Maar niet alleen Nederland is recordprijzen voor benzine aan het breken, dat gebeurt ook in Spanje maar dan wel met andere bedragen. In Spanje is de hoogste prijs ooit voor een liter benzine 1,522 euro wat geregistreerd werd op 3 september 2012. Afgelopen week (donderdag 27 januari) stond de literprijs voor Gasolina 95 volgens de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie al op 1,520 euro wat dus slechts 0,02 euro verwijdert is van het oude record maar wat nog steeds 0,629 euro minder is dan in Nederland. 

De literprijs voor diesel was bij de laatste publicatie 1,403 euro, een prijs die niet meer sinds 2013 geregistreerd werd in Spanje. De literprijs voor gasoleo/gasoil is echter nu nog ver verwijderd van het maximaal geregistreerd ooit in Spanje, te weten 1,443 euro

Ondanks de stijgende brandstofprijzen in Spanje zijn deze nog steeds goedkoper dan het gemiddelde in de EU en de eurozone. De gemiddelde literprijs voor Eurosuper 95 is in de EU 1,660 euro en in de eurozone 1,724 euro. De gemiddelde literprijs voor diesel in de EU is 1,547euro en in de eurozone 1,585 euro, aldus de cijfers van de Weekly Oil Bulletin van donderdag 27 januari 2022.

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.