skip to Main Content
Puigdemont treedt tijdelijk af als premier-kandidaat Catalonië en doet een stap terug

Puigdemont treedt tijdelijk af als premier-kandidaat Catalonië en doet een stap terug

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De naar België gevluchte afgezette regiopremier Carles Puigdemont heeft een videoboodschap geplaatst waarin hij aangeeft dat hij tijdelijk aftreedt als kandidaat om de Catalaanse regioregering te presideren. Deze videoboodschap komt nadat het Catalaanse Parlement uren daarvoor de legitimiteit van Puigdemont heeft erkend. In dezelfde boodschap zegt Puigdemont ook dat hij als nieuwe kandidaat Jordi Sanchez naar voren schuift, de nummer twee van zijn JxCAT partij.

Puigdemont zegt dat Jordi Sanchez een man van vrede is maar de ex-voorzitter van het ANC zit wel vanwege opruiing, rebellie en het beletten van een politie- en juridisch onderzoek op 27 september al vier maanden in voorlopige hechtenis. Eind september 2017 stond deze beoogde nieuwe regiopremier met een megafoon op een vernielde Guardia Civil jeep de separatisten opdrachten te geven om het werk van de Spaanse politie en justitie te belemmeren door pas naar huis te gaan als de repressie van de Spaanse staat ophoudt. De kans dat deze Jordi Sanchez de nieuwe regiopremier kan worden is echter klein omdat de rechter hem waarschijnlijk geen toestemming zal geven om naar het Catalaanse Parlement te gaan.

Mocht Jordi Sanchez niet lukken dan is een andere mogelijkheid Jordi Turrell die echter ook al in de gevangenis heeft gezeten en uiteindelijk op borgtocht vrij kon komen maar nog wel steeds voor de rechter moet verschijnen voor zijn betrokkenheid bij de mogelijke rebellie en opruiing.

Puigdemont heeft in de videoboodschap ook aangegeven dat hij advocaten naar de Commissie van Mensenrechten van de VN heeft gestuurd om een klacht in te dienen tegen de Spaanse staat. Puigdemont wil een rechtszaak vanwege de schending van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Handvest van Burgerrechten en Politieke Rechten, instrumenten die uitdrukkelijk het recht op zelfbeschikking erkennen. Volgens Puigdemont is nu de tijd aangebroken voor een juridisch en politiek offensief op internationaal niveau.

Puigdemont heeft er alle vertrouwen in dat “wij zullen winnen en dat ik op een dag, hopelijk snel, kan terugkeren naar Catalonië als een vrije man en dat onze instellingen ook de vrijheid hebben om de kandidaat te investeren die de meerderheid overweegt”, aldus Puigdemont.

De routekaart waarmee de parlementaire onafhankelijkheidsstrijdkrachten werken en die een binomiaal van België en Catalonië schetst, wordt nu duidelijk. De 130e president van de Generalitat Puigdemont staat aan het hoofd van de zelfbenoemde Consell de la República, die vanuit Brussel zou opereren, parallel aan een effectieve regering die zou werken met het uitgangspunt van “autonome wettigheid en republikeinse gehoorzaamheid” vanuit Barcelona.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. ERC is niet blij met de voordracht van een van de Jordi’s, want dit maakt niet de weg vrij voor een regioregering die aan de slag kan. JxCat is not amused, want CUP steunt die voordracht vanJxCat niet. Hiermee wordt JxCat gedwongen om om de laatste 2 zetels – die op de vlucht zijn in Brussels – op te geven. Het betreft die van Puigdemont en die van ERC (tijdperk JxSi) Toni Comin – dat ventje met een veel te grote slimmetelefoon waarop de media heeft gespiekt.

  http://www.lavanguardia.com/politica/20180303/441224451728/numeros-impiden-investidura-jordi-sanchez.html

  De regio blijft gewoon door draaien, eindelijk na jaren komt de regionale departement van Economische zaken netjes en op tijd haar financiële verplichtingen na richting de gemeentes en overige (overheids)instanties.

  Eens ter meer het harde bewijs dat die regionale regering een stel zakkenvullers zijn. Continue aan het bakkeleien wie de macht mag nemen, door elkaar steeds maar weer een oor aan te naaien.

 2. De PR machine van Puigdemont gaat vol door.
  Alles wat er toe doet, crimineel of vervelend, sappig en heftig, en te er voor woorden, is toch al te lezen of te horen in de media.
  Puigdemont heeft een fantastische PR machine achter zich die steeds weer wat nieuws bedenkt om in de picture te komen.
  En wij houden het met onze discussie in stand.

 3. Hoe kan je aftreden als kandidaat?
  Je kan toch alleen aftreden als je al iets bent??
  Hij heeft zich terug getrokken en dan zeggen ¨tijdelijk¨ eeehhh
  En straks als er een nieuwe gekozen is, wat zal hij dan zeggen??
  ¨Mijn aftreding die eigenlijk een terugtrekking was, is nu definitief?¨
  Kom op zeg, wat een leuk woordenspel is dit van hem.
  De man zoekt gewoon elke keer naar een reden om zijn kop in de kranten te krijgen en op de TV te verschijnen….

  Het begint een beetje triest te worden met hem. Tis jammer dat er nog altijd mensen zijn die hem serieus nemen, want het is overduidelijk dat hij gewoon niet inziet dat zijn tijd voorbij is.

  Laten ze nu inderdaad doen wat er eerder gezegd is, pak kandidaten die nog een schone lei hebben, al worden dat er steeds minder. En ga met mensen werken die vooruit willen voor het hele Catalaanse volk en niet alleen voor een minderheid die vooral zich zelf als belangrijk ziet.

  1. Ach, de berichten van vandaag tonen alweer Puigdemont zijn ware gezicht.
   Hij noemt het dus ¨tijdelijke terug trekking¨ omdat als het ERC hem niet zijn zin geeft en akkoord gaat met wat hij wil, hij weer terugkomt als president kandidaat.
   Oftewel zijn manier van ¨regeren¨ door te dreigen en te bedreigen gaat gewoon door. En nog altijd willen de mensen hem niet zien voor wat hij werkelijk is.
   Iemand die ALLEEN de absolute macht wil hebben….ach hoe noemen we dat ook alweer….Oh ja, dank je, een dictator!

   Het ERC vind eigenlijk dat niet Sanchez maar Junqueras de kandidaat moet zijn, want hij was de vice-president in de vorige regering. Dat is dan ook het enige logische waar ze mee komen, maar die dikke zit in de bak, dus kan ook niet ingezworen worden.

   Het ERC wil dan weer best akkoord gaan met Sanchez als kandidaat maar dan moet Puigdemont opgeven dat hij wil gaan proberen vanuit Brussel eigenlijk aan de touwtjes te trekken. Wat hij natuurlijk niet gaat doen, want dan mag die niet meer op TV met zijn hoofd.

   Dus het komt er op neer dat ze het onder elkaar nog altijd niet eens zijn al doen ze af en toe net of ze dat wel zijn…..Iedereen wil de beste zijn….denkt dan niemand eraan een kandidaat te brengen die ¨schoon¨ is, die geen rechterhand is van 1 van de vorige mensen en die het beste voor heeft met het hele Catalaanse deel van de Spaanse bevolking? Want als ze dat namelijk zouden doen, dan is artikel 155 zo van tafel! Maar ja, dat is helder denken en niet alleen maar bezig zijn met jezelf en dat willen de dames en heren Separatisten liever niet.

   Het is net een soap van de TV, elke keer weer een ander plot en je moet blijven kijken om het te kunnen blijven volgen. Al heb ik het idee dat de betrokken partijen inmiddels van elkaar al niet meer weten wat ze aan elkaar hebben.

 4. Ongelooflijk.
  Ben toch erg nieuwsgierig van de uitspraak van de Commissie van Mensenrechten van de VN zal zijn. Eerst even afwachten als ze het wel effectief gaan doen.

  1. ik heb nog geen bewijs kunnen vinden dat er daadwerkelijk iemand naar de Commissie is gegaan uit naam van Puigdemont. Parlementsvoorzitter Roger Torrent riep ook al eens zoiets maar ook daar is niets gebeurd.

   1. Torrent werd teruggefloten, deze wilde de gerechtelijke uitspraak tegen een vrije doorgang van Puigdemont voor een investituur voorleggen, maar JxCat was not amused, dit kon in het nadeel voor Puigdemont uitvallen en met name de aanklacht die nu is ingediend.

  2. Ik denk niet dat dit een zaak is voor deze of welke externe commissie of rechtbank ook. In eerdere rapporten is namelijk door een aantal van die instanties en ook door Amnesty etc. al vast gesteld dat de rechten van de mens niet zijn overtreden maar dat er wel wetten zijn overtreden door….juist…

   Daar komt bij, dat je voor een aantal zaken eerst in je eigen land alle stappen van een juridische procedure door zal moeten lopen en pas als je daar niet meer verder kan, kan je naar andere instanties stappen.

   Aangezien hij zich zelf niet durft of wil verantwoorden voor zijn eigen daden, hoe zou hij dan de daden of beter gezegd de door hem veronderstelde daden van een ander moeten aan kunnen klagen?

 5. De rechten van de mens voor vrije menings uiting zoals bijvoorbeeld het verklaren van de onafhankelijkheid, hoe vind je dat. Ik heb het recht om de onafhankelijkheid uit te roepen en spanje beknot mij in mijn recht voor vrije menings uiting. Jaaa zeg. Wette nog zoewa.

  1. Ja ik weet nog wel zoiets: het recht om op te komen voor je mening geeft je niet het recht om de wet te overtreden!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken