skip to Main Content
Separatisten erkennen in het Catalaanse Parlement de legitimiteit van de gevluchte Puigdemont

Separatisten erkennen in het Catalaanse Parlement de legitimiteit van de gevluchte Puigdemont

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Er was na lange tijd opnieuw beweging in het Catalaanse Parlement tijdens een speciale zitting waarin de meerderheid van het Parlement bestaande uit de separatisten partijen JxCAT, ERC en CUP een ontwerp-resolutie hebben goedgekeurd waarin de drie partijen het illegale en onwettige ontslag van Carles Puigdemont hebben afgewezen en dus de legitimiteit van de naar België gevluchte Puigdemont erkennen.

Deze ontwerp-resolutie werd gepresenteerd door de partij van Puigdemont JxCat die dat samen deden met de CUP en met goedkeuring van de ERC partij waarin men het illegale en onrechtmatige ontslag van de regiopremier Carles Puigdemont verwerpt en men het (illegale) referendum van 1 oktober 2017 nogmaals bevestigen als rechtmatig. De CUP-partij wilde verder gaan en ook de unilaterale afscheiding van Spanje en de verklaring van de Catalaanse Republiek op 27 oktober 2017 erkennen maar daar gingen de ERC en JxCAT partijen niet in mee.

De parlementszitting was volgens veel kranten als vanouds waarbij de parlementsvoorzitter Roger Torrent (van de ERC) alle oproepen van de oppositiepartijen PPC, PSC en Ciutadans verwierp. Ines Arrimades van Ciutadans ging zover om de nieuwe parlementsvoorzitter als een Forcadell 2.0 te omschrijven omdat er niets is veranderd in de constructie van de separatisten die weliswaar de meerderheid hebben in het Catalaanse Parlement maar niet wat betreft Catalaanse stemmers.

Puigdemont trekt zich terug?

Volgens de krant El Confidencial zal de naar België voor de Spaanse justitie gevluchte afgezette ex-regiopremier Carles Puigdemont nu als volgende stap de gooi naar de titel als opnieuw gekozen regiopremier opgeven om zo de weg vrij te maken voor een nieuwe kandidaat, de in de gevangenis zittende Jordi Sanchez, de nummer twee van JxCAT en ex-voorzitter van het ANC. Eind september 2017 stond deze beoogde nieuwe regiopremier met een megafoon op een vernielde Guardia Civil jeep de separatisten opdrachten te geven om het werk van de Spaanse politie en justitie te belemmeren door pas naar huis te gaan als de repressie van de Spaanse staat ophoudt. De kans dat deze Jordi Sanchez de nieuwe regiopremier kan worden is echter klein omdat de rechter hem waarschijnlijk geen toestemming zal geven om naar het Catalaanse Parlement te gaan. Daarnaast is nog maar de vraag of de Spaanse regering dit zomaar zal accepteren en of het Constitutioneel Hof dit zal goedkeuren. Er wordt al geschreven over een verlenging van artikel 155 totdat er een nieuwe regiopremier komt die niet met de Spaanse justitie te maken heeft, niet naar het buitenland gevlucht is en niet in de gevangenis zit.

Plan

Wat de separatisten willen is eigenlijk het volgende. Met Puigdemont aan kop en daarnaast vertegenwoordigers van elke separatistische partij, te weten JxCAT, ERC en CUP, een symbolische regioregering “in ballingschap” opzetten in Brussel, de zogenaamde “Asamblea de Representantes de la República”. Van daaruit moeten beslissingen worden genomen en moet men verder gaan om het proces van afscheiding verder te internationaliseren, iets waar de separatisten tot nu toe nog niet echt in geslaagd zijn want buiten diverse Vlaamse groeperingen en politieke partijen wil niemand anders binnen de EU iets weten van een Catalaanse Republiek.

De volgende stap zou dan zijn dat Jordi Sanchez van de JxCAT-partij tijdens een speciale zitting in het Catalaanse Parlement tot nieuwe regiopremier gekozen moet worden. Wat is daarbij het probleem? Sanchez zit in de gevangenis vanwege rebellie, opruiing en het beletten van een politie- en juridisch onderzoek op 27 september. De rechter zal hem waarschijnlijk niet vrijlaten zodat Sanchez in persoon in het Catalaanse Parlement de eed kan afleggen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 24 reacties
 1. Juan 74
  Proficiat met uw duidelijke stelling.
  MAAR,
  Het is zo maar niet gelijk wie die daar stond te roepen. Het was een Catalaan.
  U weet zeker ook dat de Catalanen een volk zijn met een eigen taal en Cultuur. Deze ijveren reeds eeuwen voor hun onafhankelijkheid. Dit zet je zo maar niet opzij.
  Het gevoel tot een eigen volk te behoren is iets dat we onmogelijk kunnen uitleggen aan mensen die dit niet hebben of er de zinvolheid niet van inzien.
  Al staat er Belg op mijn paspoort. Ik voel mij niet zo. Ik ben Vlaming maar voel mij meer verwant met de Nederlanders vanwege de taal. Indien er rond 1900 in Vlaanderen geen intellectuelen waren geweest die in navolging van Guido Gezelle vochten voor het , laat het mij schrijven als, cultuurflamingantisme. Dan spraken wij in Vlaanderen nu allemaal de Franse taal.
  Ik weet nog zo net niet, dat we geen voorbeeld mogen nemen aan het voormalige Joegoslavie. Ergens zaten daar dezelfde frustraties die boven kwamen, maar deze werden met de wapens opgelost. Gelukkig nog niet in Catalonie of Vlaanderen.

  Anderzijds, kan ik u niet bijtreden om mensen op te sluiten 600 kilometer van huis voor zulke kleine feiten. Nu reeds maanden aan een stuk.
  Zolang de Spaanse Nationalisten van de PP aan de macht zijn, zal er nooit een eerlijk proces kunnen zijn.
  In 2006 dienden zij het voorstel in, dat de term Natie voor Catalonie uit de grondwet werd geschrapt. En de rechtbank volgende hen hier in. Hadden ze toendertijd de lont niet aan gestoken, was er nu geen ontploffing geweest.

 2. Over een dom iemand gesproken. Dit heerschap geeft z’n mening zonder enig inhoudelijke opmerking naar voren te brengen. Hij laat zich leiden door vooroordelen en onderbuikgevoelens. Ik raad hem aan om de Catalaanse geschiedenis eens grondig te gaan bestuderen.

 3. Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM): De 30 artikelen
  http://www.mensenrechten.nl/wat-zijn-mensenrechten/mensenrechten-op-een-rij

  TeamIndeps willen geen rechten maar privileges.

  Artikel 26
  1. Een ieder heeft recht op onderwijs; het ONDERWIJS zal KOSTELOOS zijn, althans wat het lager en basisonderwijs betreft. Het lager onderwijs zal verplicht zijn. Ambachtsonderwijs en beroepsopleiding zullen algemeen beschikbaar worden gesteld. Hoger onderwijs zal openstaan voor een ieder, die daartoe de begaafdheid bezit.
  2. Het onderwijs zal gericht zijn op de volle ontwikkeling van de menselijke persoonlijkheid en op de versterking van de eerbied voor de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden. Het zal het begrip, de verdraagzaamheid en de vriendschap onder alle naties, rassen of godsdienstige groepen bevorderen en het zal de werkzaamheden van de Verenigde Naties voor de handhaving van de vrede steunen.
  3. Aan de OUDERS komt in de eerste plaats HET RECHT toe om de soort van opvoeding en ONDERWIJS te KIEZEN, welke aan hun kinderen zal worden gegeven.

  Castillaanse onderwijs voor conto van de ouders.

  Artikel 29
  2. In de uitoefening van zijn rechten en vrijheden zal een ieder slechts onderworpen zijn aan die beperkingen, welke bij de wet zijn vastgesteld en wel uitsluitend ter verzekering van de onmisbare erkenning en eerbiediging van de rechten en vrijheden van anderen en om te voldoen aan de gerechtvaardigde eisen van de moraliteit, de openbare orde en het algemeen welzijn in een democratische gemeenschap.

  Artikel 30
  Geen bepaling in deze Verklaring zal zodanig mogen worden uitgelegd, dat welke Staat, groep of persoon dan ook, daaraan enig recht kan ontlenen om iets te ondernemen of handelingen van welke aard ook te verrichten, die vernietiging van een van de rechten en vrijheden, in deze Verklaring genoemd, ten doel hebben.

 4. Ik volg het niet echt maar van het gene ik gelezen heb is mijn mening dat het gewoon te doen is om graaipostjes en dat de rest bijzaak is.

 5. Blijf respectvol naar elkander, verlaag je niet naar een bedenkelijk niveau.
  Wet is wet en daar is iedereen aangehouden.
  Het was een nutteloze en kansloze missie, die veel leed brengt.

 6. Robje toch.

  Ik zie geen enkele blinde haat hier.
  Deze constructie is al enkele maanden oud. Een constructie als een ander om uit de ban van Madrid te proberen geraken.
  Er moet wel zo een dergelijke constructie opgezet worden. Er wordt hen geen andere manier gegund. En wij Vlamingen steunen dat nu eens zie.

  U moet niet vergeten dat wij hier in Vlaanderen de ergste misdadigers ter wereld steunen. 5 voortvluchtige misdadigers. Zij worden in hun land vervolgd voor zware misdaden en riskeren een gevangenisstraf van 30 jaar.
  Consequent met zichzelf vaardigde het Spaanse gerecht begin november een internationaal aanhoudingsbevel uit om die misdadigers zo snel mogelijk achter de tralies te krijgen, zodat we ons weer veilig konden voelen. Maar Spanje viel snel door de mand. Bij nader inzien bleek het vijftal helemaal niet zo crimineel.
  Hun enige misdaad bestaat erin dat ze een niet-grondwettelijk referendum hebben georganiseerd. In het ergste geval zou dat kunnen leiden tot een boete en een tijdelijk verbod om een publiek mandaat uit te oefenen. Alleen, daar namen de rabiate Spaanse nationalisten geen vrede mee. Hun politieke tegenstanders moesten worden vernederd en voor lange tijd opgesloten, op 600 kilometer van huis, samen met ordinaire criminelen.
  DAAROM

  1. De Noren hebben het contract over het huren van gevangenissen in Nederland beëindigen, er komt in Nederland dus een hoop capaciteit vrij nu die Noren weer in eigen land worden opgesloten. Wellicht een idee voor Spanje om ook in Nederland celcapaciteit te huren voor de Catalaanse indeps, dan kunnen die 5 criminelen in België hen tenminste bezoeken. Lijkt me wel zo humaan.

  2. Wim, sinds wanneer mag en kan jij namens alle Vlamingen spreken?
   En waar bemoeien jullie je eigenlijk mee?
   De grootste criminelen ter wereld zitten inderdaad in Belgie, maar dan in Molenbeek.
   Ga eerst eens puinruimen in je eigen land alvorens je gaan bemoeien met zaken die je helemaal niets aangaan.

   En het plan dat er volgens jou al maanden ligt, is pas enkele weken geleden bedacht en besproken en nu dus grotendeels in de prullenbak beland, omdat wat ze weten gewoon onmogelijk is. Wederom heeft men de keuze willen maken buiten de wet om te werken en wederom is duidelijk dat NIEMAND de wet mag overtreden, ook deze mensen niet.

   Men moet gewoon eens gaan nadenken en binnen de wetten denken, dan zal men inzien dat er al heel veel vrijheid is in hun regio. De enige reden waarom dit groepje zich wil afscheiden heeft maar met 2 zaken te maken. Een ziekelijke drang naar macht en een drang naar geld in hun eigen zakken.

   Wellicht ben je vergeten wat er de afgelopen maanden allemaal naar boven is gekomen….er is een heel draaiboek al jaren bezig om de mensen van alles daar wijs te maken. Met als peilers, leugens, bedrog, valse beloften en hersenspoelen.
   Als je dat normaal vind en wilt gaan verdedigen, dan hoor je bij de extremisten.

   Daarnaast is er ook door de eigen Catalaanse kranten en met veel bewijs erbij, naar buiten gekomen dat men wist dat er een aanslag zou komen in Barcelona, dat kwam men politiek niet uit en dus heeft men dat laten gebeuren.

   Zie je het al in Nederland of Belgie gebeuren?? Dat de president en de regering te horen krijgen dat er een aanslag in Amsterdam of Antwerpen plaats zal vinden en men het dan maar onder de tafel stopt, vanwege een referendum of verkiezingen???
   Dan staat het hele land op zijn achterste benen en schreeuwt erom dat mensen op moeten stappen en voor het gerecht moeten komen. En jij keurt dat dus goed als ik je reactie goed lees….proficiat.

   Ik denk dat jij Rob nu tot de orde roept, terwijl je geen weet hebt van alles dat er speelt. En trek niet de Vlaamse rechtse kaart of de Trump kaart, dat de pers altijd liegt, want ik spreek over zaken die de eigen Catalaanse pers naar buiten heeft gebracht. De Guardia Civil heeft aangetoond en waarvan vele bewijs stukken beschikbaar zijn en waarvan een aantal ook getoond zijn.

   Tot slot, ik heb zeker GEEN haat tegen de Catalanen, ze horen bij Spanje en dus bij de Spanjaarden. Maar wat men daar nu doet, is gewoon niet goed te praten en heeft voor de meerderheid van de bevolking ook totaal geen zin. Ik hoop en bid dat het gezonde verstand snel zal zegevieren en iedereen weer terug kan naar de normale gang van zaken en bezig gaat met de toekomst van het hele land en de regio en zich niet laat lamleggen door een groepje mensen die hun grote lust naar macht ziet verdwijnen.

   1. Liefste Juan 74,
    Ok, Ik mag niet voor alle Vlamingen spreken.
    En het is inderdaad nog maar enkele weken oud.

    Maar, De universele verklaringen van de rechten van de mens geven aan in artikel 9 : Niemand heeft het recht je zonder goede reden gevangen te zetten.
    Alleen al op basis van dit artikel zullen er veel mensen akkoord gaan met mijn stelling, en niet alleen in Vlaanderen.

    En nog maar een keer Artikel 15 : Je hebt het recht een eigen nationaliteit te hebben.
    DEMOCRATIE

    Walter, heeft dan ook gelijk dat de Catalaanse situatie muurvast zit.

    1. U spreekt inderdaad niet voor alle vlamingen, gelieve dus die nv-a praat voor u zelf te houden! Het is al een schande dat gekende nv-a (en bij uitbreiding die vh vb) politiekers zich met een zuiver Spaanse kwestie inlaten.
     U zegt “hun enige misdaad”?
     Ze hebben ALLE mogelijke wetten aan hun laars gelapt meneer! Het zijn gewoon een bende oproerkraaiers en niets meer, die hun hele regio naar de kl. helpen. En dit voor hun kinderen en alle daarop volgende generaties. Ze misbruikten hun kinderen zelfs door ze als levend schild te plaatsen in scholen waar dat illegale referendum ging plaatsvinden. Dát is de minderheid van een volk dat u zo Verheerlijkt. Nogmaals: om uw aangehaalde artikel 9 te counteren: mensen hebben het recht om hun mening te zeggen, maar dat geeft hun niet het recht om de wetten te overtreden, zeer zeker niet als dit schade toebrengt aan een ganse bevolking.

    2. Artikel 9 zegt: Niemand zal onderworpen worden aan willekeurige arrestatie, detentie of verbanning. (het is geen willekeurig arrestatie, ze hebben schuldig gemaakt aan strafbare feiten waarbij de grootste van allemaal, de Spaanse grondwet waar iedereen in Spanje zich moet houden, ok de Catalanen die daar zelf voor getekend hebben, of in ieder geval hun voorouders waardoor ze in de regio veel meer vrijheden hebben dan ooit tevoren.)
     Artikel 15 zegt: Eenieder heeft het recht op een nationaliteit. (klopt, de Spaanse nationaliteit en dat hebben alle Catalanen)
     Spanje is al 40 jaar een democratie en een democratie kan alleen werken als men zich aan de wetten houdt, iets wat men nu dus simpelweg niet heeft gedaan.

     1. Ok, Redactie

      Maar vind u zelf ook dat de straffen ,maandenlange opsluiting op 600 km. van huis, tot 30 jaar gevangenis ,in verhouding zijn met boven op een wagen met een microfoon wat te staan roepen tegen iedereen die het horen wou? Als u mijn reactie van gisterenavond TOV Robje goed leest. Dan zal u daar in kunnen terugvinden dat de rabiate ( dolwoedende, spinnijdige) Spaanse nationalisten geen vrede namen met een kleine gepaste straffen, maar de Catalaanse politiekers wilden vernederen.
      Lees mijn reactie van gisterenavond nog eens heel goed?

      Er is de Catalaanse nationaliteit. Wat is er mis met een Catalaanse staat?
      En Vlaming, Mensen passen zich heel gemakkelijk aan zowel in een Spaanse als een Catalaanse staat zullen er problemen zijn die opgelost dienen te worden. Het lijkt wel alsof indien Catalonie een onafhankelijke staat wordt, de grond zal zwart blakeren en er een Sodom en Gomorra- vloek van God De Vader zal over komen.
      Man zie het allemaal zo zwart, niet.
      Mag ik er alstublieft nog even op duiden dat iedereen deze reacties plaatst omdat het onderwerp interessant is en we benieuwd zijn hoe het zal evolueren. Niet om elkaar persoonlijk te verwijten en te beschimpen.
      Ik ben niet gediend met dergelijke stickers die u op mij kleeft.

     2. Wil op de laatste reactie van Wim reageren maar dat lukt niet kennelijk.
      Maar ik denk dat je de wetsartikelen uit zijn verband haalt.
      Iedereen heeft recht op een nationaliteit dat is juist. Maar dat houdt niet in dat een ieder zomaar kan gaan roepen dat hij vanaf morgen een andere staat wil oprichten en dat hij of zij daarmee die nationaliteit heeft.
      Er is op dit moment GEEN Nationaliteit, wat staat er in uw paspoort?
      Vlaamse of Belgische nationaliteit?
      Als uw beweringen kloppen, dan zou u dus morgen uit u zelf Vlaanderen als natie/land kunnen uitroepen en een nieuw paspoort kunnen halen waarop staat ¨Vlaanderen¨
      Net zo goed staat er op en in een paspoort van een Catalaan, dus ESPAÑA als land en als nationaliteit ESPAÑOL.

      Wil men zich kunnen beroepen op deze artikelen die u noemt, dan moeten er echt wel hele andere zaken aan de hand zijn. Dan spreken we over zaken die bijvoorbeeld in Kosovo en voormalig Joegoslavie hebben gespeeld, om een paar voorbeelden te noemen, daarvan kunnen we niet spreken in deze kwestie.
      Ook is er domweg GEEN meerderheid onder de bevolking die een apart land wil en als laatste staat de Spaanse grondwet het niet toe, de grondwet zoals Vlaming terecht zegt, de Catalanen zelf ook nog niet eens heel lang geleden met 90% van de stemmen hebben aangenomen. Daar meneer, kunnen we spreken van een meerderheid, 90%.

      Niet als 1,8 Miljoen mensen tijdens een illegaal referendum zeggen dat ze zich af willen scheiden. Het is hier al heel vaak herhaald met aantal stemgerechtigden etc. maar 1,8 Miljoen mensen is nog geen 40% van de stemgerechtigden, de rest wilde niet stemmen omdat het niet legaal was en ze de wet niet wilden overtreden.

      En u spreekt over straffen van 30 jaar, dat is iets dat met name in de Vlaamse pers keer op keer aangehaald wordt, maar er is nog geen enkele veroordeling uitgesproken en dus ook nog geen straffen. Laten we niet op de zaken vooruitlopen en eerst eens zien wat uiteindelijk er van komt.
      Eerst moet er nog besloten worden dat mensen daadwerkelijk voor al die aanklachten voor moeten komen en dan moet nog besloten worden of ze schuldig zijn of niet en dan pas komt de strafmaat.

      Dat er kennelijk en ook bekend, veel bewijs tegen ze is, dat is een gegeven want anders kan je iemand niet zo lang in voorarrest houden. En dat ze dit niet dicht bij huis doen, hebben ze aan zichzelf te wijten, want juist bij het boven op de politie auto staan en de menigte op jutten hebben ze aangetoond dat het veiliger is voor henzelf en de mensen die hen moeten bewaken omdat niet om de hoek te doen maar elders.

      Daar komt bij dat de rechtzaken in Madrid dienen en het dan niet handig is als ze voor elke zitten 600 kilometer moeten rijden of vliegen.

      Uw reacties heb ik echt wel goed gelezen, maar dat wil nog niet zeggen dat alles wat u schrijft ook zo is en volledig is. Iedereen heeft zijn mening en mag zeggen en vinden wat hij of zij wil. Net als elders, als men zich maar aan de regels houdt.

     3. Beste Wim,
      Kennelijk heeft Juan74 meer tijd dan ik, maar in se heeft hij (meestal) wel gelijk met het onderbouwen van zijn stelling. IEDEREEN heeft recht op zijn mening, u en ook ik. Dat u vind dat ik een “sticker” op u kleef (nv-a) wil niet zeggen dat u zo iemand ben…ik concludeer dit uit uw tekst-plaatsing!
      @ redactie: ik counterde de mening van Wim, u heeft dit beter verduidelijkt.
      En wim: mág ik aub wél het zo zwart/wit zien? Uiteindelijk zijn we wel bezig over de toekomst van deze regio nietwaar?

    3. Wim Verriest : U spreekt inderdaad niet uit naam van alle Vlamingen (slechts 40%), maar dan ook wel uit mijn naam. Ik herhaal wat ik vroeger reeds stelde : “geef mij een reden waarom staatssnationalisme zoveel beter zou zijn dan volksnationalisme?”. Diegene die mij hier een zinnig antwoord op geeft, wil ik graag ontmoeten voor een discussie.

  3. Wim, het heeft geen zin. Iemand die de grondwet erbij sleurt als het in zijn kraam past maar een wettelijk verkozen parlementaire meerderheid weigert te erkennen is gewoon van kwade wil. Bovendien is het moeilijk discussiëren met mensen die van de hak op de tak springen. Molenbeek, de wet overtreden, een ziekelijke drang naar geld, extremisme, de aanslag in Barcelona, het referendum en de verkiezingen, rechts Vlaanderen en Trump, de Guardia Civil, … het komt allemaal aan bod in één enkele reactie. En dan moet je nog opboksen tegen de overtuiging van de auteur die denkt hij een verstandige, duidelijke, goed gefundeerde repliek heeft geschreven en daarin wordt gesteund door een paar andere elementen van hetzelfde niveau. Onbegonnen werk ! Laat vallen !

   1. Het feit dat jij op dit forum verschillende keren mensen heeft beledigd, dat zelfs de redactie een reactie van jou moest verwijderen getuigd ook van een bepaald “niveau”!

    1. Sorry, als ik jou of iemand anders beledigd heb. Dat was zeker en vast niet de bedoeling. En welke reactie was dat dan ?

     À propos, heeft die schuilnaam van jou eigenlijk een betekenis ? Uitgaande van het Nederlands dat je schrijft kan ik moeilijk geloven dat je écht een Vlaming bent. Een schuilnaam gebruiken doe je meestal als je iets te verbergen hebt, toch ? ‘De mensen’ (overgenomen van Juan74) vinden het vast niet leuk dat je daarvoor ‘Vlaming’ gebruikt. Zou je niet beter iets anders kiezen ?

 7. Rob, we mogen bidden zoveel we willen maar die Catalaanse situatie zit muurvast:
  1) de seps blijven een blok vormen dat een meerderheid heeft in parlement en de noseps kijken er alleen maar naar en hebben niet diezelfde drang; sterker zelfs, was het niet podemos die de kandidatuur van Torrent steunde?;
  2) zelfs als er nieuwe verkiezingen zouden komen, is dit nog steeds volgens het oude systeem zonder de gewenste verandering die C’s nastreeft:
  Al de rest zijn spelletjes; maar eenmaal er via een bepaalde constructie weer zulke pipo premier wordt, zijn we terug bij af want zij zullen niet het initiatief nemen om de kieswet inhoudelijk te wijzigen zolang ze er het voordeel van hebben. Cynisch genoeg is ook de PP bevoordeligd bij het huidige systeem al legt dat hen geen windeieren de laatste decennia, integendeel!!

  1. In de peilingen waren de indeps terrein aan het verliezen, dus als ze met een meerderheid er samen niet uitkomen, dan nieuwe verkiezingen.

 8. Wat een gebed zonder end is dit zeg. Die separatisten zitten vol met blinde haat. Anders kan ik dit gedrag niet verklaren.

  1. Rob, ze zitten vol met blinde angst.
   Ze kijken helaas niet naar de wens van het volk, maar naar hoe ze hun eigen positie nog kunnen redden. Als ze dit niet lukt binnen de korte tijd die ze nog hebben, moeten ze opnieuw naar de stembus en dat is een risico die ze niet willen nemen.
   Het volk heeft er al genoeg van.

   Er is een flinke meerderheid nu die NIET wilde dat Puigdemont president vanuit Brussel zou worden. Dat is 1 van de redenen waarom hij er nu van afziet, om het volk nog wat meer zand in de ogen te strooien.
   Daarnaast is het zo dat de bedachte constructie die ze hadden, hen is afgeraden door de advocaten van het Catalaanse parlement, omdat deze niet aan de wet zou voldoen. Ook niet nadat ze probeerden die wet ff snel te veranderen, daarvoor is niet genoeg tijd.

   Dus er is blinde angst, dat het hele plan straks in duigen valt, ze geen meerderheid straks meer hebben en dat dan het hele volk zal inzien dat er andere partijen zijn die WEL namens de hele bevolking een goede deal met de Spaanse centrale regering zal sluiten. Laten we overigens even HEEL goed vast stellen dat van alle autonome regio´s de Catalanen al een bijzonder goede regeling hebben. Het enige dat ze wellicht nog extra kunnen krijgen, en dat heeft Rajoy ook al aangegeven, is een vergelijkbare deal als de Basken als het gaat over de belastingen en de belasting heffing door een eigen belasting dienst.

   Laten we hopen dat het gebed zonder einde snel een einde heeft en dat men nu eindelijk eens aan de slag gaat voor alle Catalanen en niet voor een groepje extreme Separatisten die puur uit angst zich met hand en tand verzet tegen het onvermijdelijke….en daar is geen Vlaming Wim die daar iets aan kan doen!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken