skip to Main Content
Verplicht betalen voor plastic zakjes in winkels in heel Spanje uitgesteld

Verplicht betalen voor plastic zakjes in winkels in heel Spanje uitgesteld

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In principe had op 1 januari 2018 en daarna 1 maart 2018 een nieuwe wet van kracht moeten gaan waarin staat dat alle Spanjaarden moeten betalen voor plastic draagzakjes. Er zou vanaf 1 maart dit jaar een verbod moeten komen op het gratis geven van plastic zakjes. In principe zou men in Spanje vanaf nu tussen de 5 en 30 cent moeten betalen voor een zakje. De Spaanse regering was vorig jaar min of meer op de vingers getikt door de Europese Unie en moet voor 31 december 2018 maatregelen nemen wat betreft het terugdringen van plastic zakjes in Spanje. De Spaanse regering wilde dat proces versnellen maar dat is dus niet gelukt.

Het betalen voor wegwerp zakjes bij de supermarkten in de regio’s Catalonië en Andalusië is al jaren een gewone zaak maar in de rest van Spanje nog niet. Daar gaat vanaf dit jaar dan eindelijk verandering in komen waarbij de klant verplicht voor de zakjes moet gaan betalen, net zoals in andere Europese landen waaronder Nederland. Vanaf 2020 moet er een algemeen verbod komen op de dunne plastic zakjes en zullen alleen nog bioafbreekbare en herbruikbare zakjes te koop zijn.

Streven mislukt

Het Ministerie van Landbouw, Visserij en Milieu kondigde in februari vorig jaar aan dat ze gehoor gaat geven aan de Europese oproep om voor 31 december 2018 maatregelen te nemen om het gebruik van plastic zakjes drastisch te verminderen. Brussel had twee manieren opgesteld om dat doel te bewerkstelligen door of het gebruik van plastic zakjes per persoon te verminderen naar 90 per jaar en in 2019 zelfs 40 zakjes per jaar of ervoor te zorgen dat de mensen moeten betalen voor de zakjes waardoor het verbruik vanzelf naar beneden gaat. De Spaanse regering kondigde deze laatste maatregel een jaar voordat het ultimatum van de EU afloopt aan maar zegt nu dat het slechts om een schatting ging. In Spanje is men er wel al in geslaagd om het aantal plastic zakjes per inwoner van 317 in 2007 terug te dringen naar 133 in 2014.

Het Ministerie wil geen nieuwe datum geven en zegt dat 1 maart 2018 slechts een schatting was en dat Spanje nog tijd heeft want de EU heeft het land tot 31 december 2018 de tijd gegeven. Wel verwacht men dat, zodra de plannen goed zijn gekeurd door de Spaanse Senaat, men zo snel mogelijk, waarschijnlijk nog voor het einde van het tweede semester, de nieuwe wet in werking zal laten treden. Met andere woorden bijna op het einde van dit jaar.

Bedragen

De EU wil het gebruik van plastic zakjes van minder dan 15 micron dik, dat zijn de extra dunne zakjes, verminderen aangezien dat de meest verontreinigende en gebruikte plastic zakjes zijn. In principe zijn de Europese maatregelen alleen van kracht voor deze dunne zakjes maar Spanje wil een stap verder gaan en gaat de “belasting” invoeren op alle plastic zakjes in het land. Dat doet de regering om een verplaatsing van lichte zakjes naar zwaardere zakjes te voorkomen. In het jaar 2014 werden er in Spanje 4,7 ton of 158 miljoen zakjes gebruikt.

Plastic zakjes in zowel winkels, supermarkten etc. maar ook op weekmarkten en markthallen en daarnaast de levering aan huis zouden eigenlijk vanaf 1 maart 2018 niet meer gratis zijn. Er moeten bedragen tussen de 5 en 30 cent betaald worden voor deze zakjes, afhankelijk van de dikte van het materiaal en het feit of deze bio afbreekbaar zijn of niet.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen “muy ligeras” of extra lichte zakjes van minder dan 15 micron (15 µ of 0.015 mm) dik waarbij men 10 cent moet betalen voor zakjes die niet bio afbreekbaar zijn en 5 cent voor zakjes die wel milieuvriendelijk zijn.

“Ligeras” of lichte zakjes tussen de 15 en 29 micron (29µ of 0.029 mm) dik die niet bio afbreekbaar zijn gaan 10 cent kosten en degenen die wel bio afbreekbaar zijn gaan 5 cent kosten.

Daarnaast gaan de zakjes “ligeras” tussen de 30 micron (30µ of 0.030 mm) en meer micron dik vanaf dit jaar 15 cent kosten voor niet bio afbreekbare zakjes en 10 cent voor zakjes die wel milieuvriendelijk zijn.

Zakjes die “OXO Biodegradable” ofwel OXO biologisch afbreekbaar zijn en minder dan 50 micron (50µ of 0.050 mm) dik zijn worden vanaf dit jaar verboden in Spanje. De reden daarvoor is dat deze zakjes weliswaar afbreekbaar zijn maar er tegelijkertijd chemicaliën vrijkomen die zeer slecht zijn voor het milieu. Diezelfde zakjes die dikker zijn dan 50 micron krijgen de maximale prijs voor een zakje van 30 cent.

Uitzondering

Er is slechts een uitzondering op de verplichte betaling van plastic zakjes. De extra dunne zakjes van minder dan 15 micron dikte die noodzakelijk zijn om producten hygiënisch te verpakken, Deze zullen altijd gratis zijn. Dat geldt dus bijvoorbeeld voor vlees- en visproducten en verse groente en fruit in supermarkten die los verpakt worden in zakjes. Dit zal ook gelden voor brood en aanverwante artikelen die op deze manier verpakt moeten worden.

Gevolgen

Het betalen voor de plastic zakjes zal grote gevolgen gaan hebben op het gebruik hiervan in het land. De laatste jaren is het gebruik al drastische afgenomen in vergelijking met meer dan tien jaar geleden toen de plastic zakjes je om de oren vlogen in de supermarkten (die werden daarna overigens vaak gebruikt als vuilniszakjes). In Spanje gebruikte men in 2014 gemiddeld 133 zakjes per persoon per jaar waarvan men nog geen 10% recycled en de rest gewoon verdwijnt in de normale afvalbakken of nog erger in de natuur of zee.

Als men in 2018 hetzelfde aantal zakjes zou gebruiken als in het jaar 2014 dan zouden de Spanjaarden meer dan 788 miljoen euro gaan betalen voor deze zakjes, als deze nieuwe wet van kracht was gegaan, iets wat dus nog niet gebeurd is. Dat geld gaat naar de overheid die dit weer zal gebruiken voor reclamecampagnes om het gebruik van plastic zakjes te verminderen en mensen “op te voeden”.

Daarnaast gaan de zakjes vanaf dit jaar verplicht markeringen krijgen waarmee aangegeven wordt in welke container de zakjes gedaan moeten worden en of deze bio afbreekbaar of niet zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Het milieubewustzijn in Spanje is laag…heel laag (bv zie naar de houding over hondenpoep). Is onze mentalitieit zoveel beter ? Dus stop met schelden. Hier wonen betekent dat je hun cultuur respecteert. Wat we zelf doen tov bakker, winkel, etc is vragen om geen overbodige plastieke zakjes te geven. Is veel respectvoller en efficienter dan schelden.

 2. Indien men toch plastiek dient te gebruiken, gebruik dan biologisch afbreekbare plastiek. Dit niet alleen voor de consument maar ook om de producten hygiënisch te verpakken.
  Wist je dat de vissen en schaaldieren al plastiek bevatten.
  Nu mocht je eens raden waar die blijft als men vis of schaaldier eet.

  1. Waarom wordt betalen altijd als een juiste oplossing gezien? Als je die tasjes verbied ben je gelijk klaar. Ik zelf neem altijd mijn eigen tassen mee dat doet ik al jaren zo, en er liggen er altijd wel een paar in de auto zodat plastic tassen voledig overbodig zijn geworden.

   1. Wij doen juist hetzelfde en hebben ook onze tassen bij.
    Laten betalen onder het voorwendsel van vervuiling en er niets mee doen is extra inkomen, vandaar. Ik heb er geen probleem mee om meer te betalen als er ook iets nuttig mee gedaan wordt aan het milieu, maar dat gebeurd niet altijd.

   2. bueno … jouw vrienden de Catalanen zijn echter wel als eerste begonnen om geld te vragen voor de zakjes haha. Maar ik ben het met je eens, waarom niet meteen een verbod en overschakelen naar papieren tassen of die van zetmeel of whatever. Maar … dat doen ze in Nederland ook niet he, ook daar vragen ze geld voor zakjes maar zie je wel steeds meer papieren of zelfs stoffen tassen.

  2. Die biologisch afbreekbare zakjes kom ik tegenwoordig nergens meer tegen. Vroeger hadden ze die bij de Carrefour, maar ze bieden ze niet meer aan dacht ik.

   1. Ik kom nog maar zelden bij de Carrefour, maar bij de laatste keer een maand geleden hadden ze nog wel zakjes tegen betaling aanwezig.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken