Search
menu
Search

Rechter verbiedt tijdelijk het jagen in Castilla y León

Oeps ... foto ontbreekt!

Rechter verbiedt tijdelijk het jagen in Castilla y León

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALLADOLID – Het Hooggerechtshof van de autonome regio Castilla y León heeft het jagen in de regio voorlopig verboden. Het jagen op zich is niet verboden maar de regionale wetten omtrent het jagen en op welke dieren gejaagd mag worden kloppen volgens de rechters niet. Zolang dit niet wordt aangepast is het jagen dus verboden in een regio waar veel privé jachtgebieden zijn.

Terwijl de Partij voor de Dieren (PACMA) in Spanje spreekt van een grote overwinning zegt de autonome overheid van de regio Castilla y León dat het een groot economisch verlies zal zijn en het vele honderden tot duizenden banen kan gaan kosten. PACMA hoopt echter dat dit het voorproefje zal zijn voor een verbod op jagen in heel Spanje.

De rechtbank is al jaren bezig met het analyseren en het geven van straffen omtrent het wildbeheer van Castilla y León. In meerdere uitspraken hebben rechters aangegeven dat er objectieve en geactualiseerde onderzoeken moeten zijn om het jagen op bepaalde soorten dieren te rechtvaardigen.

De rechtbank heeft uiteindelijk besloten om het jagen tijdelijk te verbieden omdat er geen gebruik wordt gemaakt van actuele onderzoeksgegevens om het jagen te rechtvaardigen. Zoals te verwachten bekritiseert de regionale minister van Ontwikkeling en Milieu in Castilla y León de rechterlijke uitspraak. Volgens hem zijn niet alleen de economische belangen beschadigd maar ook het milieu en de veiligheid van het volk.

Maar Castilla y León geeft de strijd niet op en gaat de strijd aan met de rechters. De jacht in de grootste autonome regio van Spanje genereert immers een omzet van 500 miljoen euro per jaar en er zijn meer dan 8.000 mensen werkzaam in de jacht. De rechterlijke uitspraak wordt dan ook gezien als een aanval op de ‘mundo rural’ ofwel de landelijke gebieden.

Ondertussen heeft men in het autonome parlement initiatieven genomen voor een nieuw wetsvoorstel wat het jagen weer mogelijk moet maken op bepaalde diersoorten. Dat wetsvoorstel wordt gesteund door de PP, PSOE en Ciudadanos maar afgewezen door Podemos en IU.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?