Rechter verbiedt tijdelijk het jagen in Castilla y León

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Rechter verbiedt tijdelijk het jagen in Castilla y León
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

Laatste update: 2 jaar geleden.

VALLADOLID – Het Hooggerechtshof van de autonome regio Castilla y León heeft het jagen in de regio voorlopig verboden. Het jagen op zich is niet verboden maar de regionale wetten omtrent het jagen en op welke dieren gejaagd mag worden kloppen volgens de rechters niet. Zolang dit niet wordt aangepast is het jagen dus verboden in een regio waar veel privé jachtgebieden zijn.

Terwijl de Partij voor de Dieren (PACMA) in Spanje spreekt van een grote overwinning zegt de autonome overheid van de regio Castilla y León dat het een groot economisch verlies zal zijn en het vele honderden tot duizenden banen kan gaan kosten. PACMA hoopt echter dat dit het voorproefje zal zijn voor een verbod op jagen in heel Spanje.

De rechtbank is al jaren bezig met het analyseren en het geven van straffen omtrent het wildbeheer van Castilla y León. In meerdere uitspraken hebben rechters aangegeven dat er objectieve en geactualiseerde onderzoeken moeten zijn om het jagen op bepaalde soorten dieren te rechtvaardigen.

De rechtbank heeft uiteindelijk besloten om het jagen tijdelijk te verbieden omdat er geen gebruik wordt gemaakt van actuele onderzoeksgegevens om het jagen te rechtvaardigen. Zoals te verwachten bekritiseert de regionale minister van Ontwikkeling en Milieu in Castilla y León de rechterlijke uitspraak. Volgens hem zijn niet alleen de economische belangen beschadigd maar ook het milieu en de veiligheid van het volk.

Maar Castilla y León geeft de strijd niet op en gaat de strijd aan met de rechters. De jacht in de grootste autonome regio van Spanje genereert immers een omzet van 500 miljoen euro per jaar en er zijn meer dan 8.000 mensen werkzaam in de jacht. De rechterlijke uitspraak wordt dan ook gezien als een aanval op de ‘mundo rural’ ofwel de landelijke gebieden.

Ondertussen heeft men in het autonome parlement initiatieven genomen voor een nieuw wetsvoorstel wat het jagen weer mogelijk moet maken op bepaalde diersoorten. Dat wetsvoorstel wordt gesteund door de PP, PSOE en Ciudadanos maar afgewezen door Podemos en IU.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.