skip to Main Content
Rechter verbiedt tijdelijk het jagen in Castilla y León
123rf

Rechter verbiedt tijdelijk het jagen in Castilla y León

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALLADOLID – Het Hooggerechtshof van de autonome regio Castilla y León heeft het jagen in de regio voorlopig verboden. Het jagen op zich is niet verboden maar de regionale wetten omtrent het jagen en op welke dieren gejaagd mag worden kloppen volgens de rechters niet. Zolang dit niet wordt aangepast is het jagen dus verboden in een regio waar veel privé jachtgebieden zijn.

Terwijl de Partij voor de Dieren (PACMA) in Spanje spreekt van een grote overwinning zegt de autonome overheid van de regio Castilla y León dat het een groot economisch verlies zal zijn en het vele honderden tot duizenden banen kan gaan kosten. PACMA hoopt echter dat dit het voorproefje zal zijn voor een verbod op jagen in heel Spanje.

De rechtbank is al jaren bezig met het analyseren en het geven van straffen omtrent het wildbeheer van Castilla y León. In meerdere uitspraken hebben rechters aangegeven dat er objectieve en geactualiseerde onderzoeken moeten zijn om het jagen op bepaalde soorten dieren te rechtvaardigen.

De rechtbank heeft uiteindelijk besloten om het jagen tijdelijk te verbieden omdat er geen gebruik wordt gemaakt van actuele onderzoeksgegevens om het jagen te rechtvaardigen. Zoals te verwachten bekritiseert de regionale minister van Ontwikkeling en Milieu in Castilla y León de rechterlijke uitspraak. Volgens hem zijn niet alleen de economische belangen beschadigd maar ook het milieu en de veiligheid van het volk.

Maar Castilla y León geeft de strijd niet op en gaat de strijd aan met de rechters. De jacht in de grootste autonome regio van Spanje genereert immers een omzet van 500 miljoen euro per jaar en er zijn meer dan 8.000 mensen werkzaam in de jacht. De rechterlijke uitspraak wordt dan ook gezien als een aanval op de ‘mundo rural’ ofwel de landelijke gebieden.

Ondertussen heeft men in het autonome parlement initiatieven genomen voor een nieuw wetsvoorstel wat het jagen weer mogelijk moet maken op bepaalde diersoorten. Dat wetsvoorstel wordt gesteund door de PP, PSOE en Ciudadanos maar afgewezen door Podemos en IU.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. geweldig. Nu nog de slachterijen dicht !! En ook dat vissen moet stoppen. Er is bewijs dat vissen afzien van de haak of van het stikken op het droge.

  2. Ik vind het goed nieuws! Ook al is het maar tijdelijk, het scheelt veel wilde dieren en hondenlevens. En die banen? Jammer dan. Ga maar echt werk zoeken, in plaats van onschuldige dieren vermoorden.

    1. Precies en in die instellingen krijg je weer nieuwe banen dus probleem opgelost. Mensen die het nodig hebben weer een baan en de gestoorde idioten van de straat.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken