skip to Main Content
Spanje is een van de 15 ‘chilled out’ landen ter wereld
Freepik

Spanje is een van de 15 ‘chilled out’ landen ter wereld

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens een onderzoek van Rumbo.es is Spanje een van de wereld landen die het meest ‘chilled out’ is en het meest ‘zen’ is en waarbij de filosofie van het volk het relaxed is. Het klopt dat de Spanjaarden over het algemeen bekend staan als een volk dat van het leven geniet en een levensstijl hebben waardoor er (in theorie) minder stress en spanningen zouden moeten zijn. Maar is Spanje wel zo ‘chilled out’ of een zen-land?

In het onderzoek van Rumbo.es wordt er gekeken naar o.a. de hoeveelheid groene ruimten en natuur, vakantiedagen, niveau van vervuiling, gezondheid, cultuur en mensenrechten. Die resultaten worden vergeleken en in het rapport opgenomen in vier categorieën: rusttijd, milieu, cultuur en mensenrechten.

Volgens de lijst staat Spanje op de 15e plaats als zen-plaatsen maar wat maakt de Spanjaarden zo relaxed of ‘chilled out’? Een van de belangrijkste kenmerken is dat men meer vakantie heeft om uit te rusten en te ontspannen of ontstressen. Op dit specifieke punt staat Spanje op de 4e plaats.

Als het op ontspanning aankomt moet men zeker de traditionele siesta niet vergeten, een van de meest voorkomende zen-methoden om de eigen batterijen op te laden.

In de tweede categorie staat Spanje wat betreft mensenrechten op de 6e plaats op de lijst gevolgd door een 9e plaats voor milieu en natuur. Wat betreft de natuur is Spanje dit jaar in de top 10 terecht gekomen wat niet zo verrassend is als men ervanuit gaat dat Spanje het EU-land is waar het grootste beschermde landoppervlak (220.000 km2) te vinden is en de op een na grootste beschermde mariene gebied (87.164 km2).

Wat betreft de natuur heeft Spanje bijna 6.000 km aan kust waar het genieten van het leven bijna een verplichting is. Wat betreft cultuur staat Spanje op een 13e plaats, dit ondanks het brede scala aan culturele activiteiten, theaters en musea in het hele land en niet te vergeten de culturele monumenten waarvan Spanje er veel heeft.

Spanje staat op de lijst van zen-landen of chilled out plaatsen op de 15e plaats. De top 5 wordt gevormd door Indonesië, Australië, IJsland, Nieuw Zeeland en Sri Lanka.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Het klopt dat de Spanjaarden over het algemeen bekend staan als een volk dat van het leven geniet en een levensstijl hebben waardoor er (in theorie) minder stress en spanningen zouden moeten zijn.

  Tot een Spanjaard in een auto stapt dan is er van relax zijn geen sprake meer, ze rijden als gestoorde idioten en als je naar ze kijkt zijn ze duidelijk in de stress. Door de stress vinden heel veel Spanjaarden het prettig om 1 hand aan het stuur te hebben en in de andere hand hun mobiel om zo hun stress via veel geklets te kunnen verlichten. Ook de muziek keihard aanzetten helpt ze bij de stress al hoort daar nog wel de nodige snelheids overtreding bij. Door de stress nemen ze ook niet de tijd om hun auto even keurig te parkeren dus dumpen ze de auto gewoon ergens neer maakt niet uit waar. Inderdaad is dat best wel Chil 🙂

 2. Ramon, snap ik niet: dus op het werk is alles relaxed ? Dacht het niet, Spanjaarden gaan te vaak met een strot van de zenuwen naar hun werk, omdat hun chef meestal een nul is, een patriargale narcist die alleen maar onrust zaait en gewoon niet beter weet dan te dreigen en te dwingen.
  Daarom floppen de business plannen van vele ondernemingen in Spanje, want alles begint met de motivatie.

 3. Flauwekullijstje. Indonesie 1? India? Bulgarije, Filipijnen? Welke cultuur? In ieder geval niet musea, theater ed. En behalve monumenten in Bulgarije is cultuur dun gezaaid in India, Indonesie of de Filipijnen. Trouwens zo zen chill zijn die landen niet voor de bewoners en die bewoners zijn ook helemaal niet chill. Ga er eens kijken.
  Mooie land Spanje, mooie monumenten, en de bewoners zijn inderdaad redelijk relaxed, manana manana is dan ook een logisch gevolg.
  Behalve op het werk is het niet zo relaxed hier.

 4. Ja, in de Spaanse natuur is het écht relaxen, een prachtige en ruige natuur met veel bergen, flora en fauna.
  Anders dan in de Spaanse steden, helaas is het daar dag en nacht een tering-herrie van auto’s, knetterende scooters en motoren, knarsende treinen, vuilniswagens, blaffende honden op de balkons en…..de mensen.
  Ondanks dat ben ik dol op dit land…..

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken