UPDATE 4: coronavirus besmettingen in Spanje stijgt naar 79

UPDATE 4: coronavirus besmettingen in Spanje stijgt naar 61
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Maart is in Spanje begonnen met 79 bevestigde coronavirus besmettingen, inclusief de eerste twee patiënten, een Duitse toerist op La Gomera en een Britse toerist op Mallorca, die na 14 dagen quarantaine gezond naar huis terug zijn gekeerd. De meeste besmettingen zijn te vinden in de Valencia regio gevolgd door de Madrid regio, Andalusië en Catalonië.

Het aantal besmettingen in Spanje is opgelopen naar 79 op zondagmiddag 1 maart terwijl dat zondagochtend nog 61 was. Het aantal besmettingen is verdeeld over het land met 15 besmettingen in de Valencia regio, 12 in Andalusië, 15 in de Madrid regio, 7 op de Canarische Eilanden, 12 in Catalonië, 3 in Castilië en León, 5 in Baskenland, 2 op de Balearen, 1 in Aragón, 1 in Navarra, 1 in Castilla-La Mancha en 1 in Cantabrië.

Volgens de directeur van het Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias dat onderdeel is van het ministerie van Volksgezondheid, is de verspreiding van het coronavirus snel te noemen in Spanje nadat de eerste besmette personen bekend werden in Italië. Praktisch alle nieuwe besmettingen hebben plaatsgevonden nadat men in Italië is geweest of in contact is geweest met iemand die in Italië is geweest.

Er zijn op dit moment ook enkele besmette personen waarvan niet bekend is waar zij de besmetting hebben opgelopen omdat zij niet in China of Italië zijn geweest en zeggen ook geen contact te hebben gehad met iemand die in een van die twee landen is geweest. In Madrid weet men bij een van de gevallen dat er contact is geweest met Chinese toeristen in Spanje.  

De directeur van het Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias zegt dat de kans groot is dat Spanje ook met dode patiënten te maken krijgt maar hij herinnert eraan dat er jaarlijks duizenden mensen aan de normale griep overlijden waarbij hij opmerkt dat dit cijfer nu al op zo’n 700 staat.

Daarnaast zijn er veel meer mensen die de coronavirus besmetting overleven dan er aan dood gaan, wat overigens niet inhoudt dat men niet voorzichtig moet zijn en de autoriteiten het coronavirus wel serieus nemen.

Wat te doen in Spanje

Als er sprake is van onderstaande symptomen dan kun je bellen naar 112. Er wordt aangeraden om NIET naar een ziekenhuis of medisch centrum te gaan want dat is zelfs in verband met een mogelijke coronavirus in verband met besmetting niet aan te raden.

  • Tos seca – droge hoest
  • Fiebre y fatiga – koorts en vermoeidheid
  • Disnea – ademnood

Voorkomen

Het gebruik van een maskertje wordt niet aangeraden en is niet noodzakelijk want daar voorkom je in principe een besmetting niet mee. Wat je wel kunt doen is:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Meer informatie in het Nederlands is HIER na te lezen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.