Woonachtig in Spanje? Denk aan de vermogensbelasting of modelo 720 vóór 31 maart

Woonachtig in Spanje? Denk aan de vermogensbelasting of modelo 720
Beeld: 123rf

MADRID – Als fiscaal resident in Spanje is men als buitenlander verplicht om aan te geven dat men een vermogen heeft buiten Spanje. Dat doet men in Spanje via het ‘modelo 720’ ofwel belastingformulier 720. Dit formulier moet voor 31 maart worden ingeleverd en dient in principe als informatie voor de Spaanse belastingdienst.

Weliswaar is het modelo 720 louter als informatief bedoeld, doet men dit echter niet dan kan het flink bestraft worden met minimumboetes van 10.000 euro tot 150% van de niet-aangegeven waarde van de buitenlandse activa. Geeft men de aangifte te laat op (dus na 31 maart) of foutief en niet compleet ingevuld dan kan ook dat beboet worden met 1.500 euro of meer. Het is dus als buitenlandse resident met vermogen in een ander land belangrijk dat men het modelo 720 niet vergeet.

Model 720

‘Modelo 720’ kan omschreven worden als belastingformulier 720 en in het Spaans ‘Declaración Informativa sobre bienes y derechos situados en el extranjero’. Deze verklaring is een aanpassing van de belastingwet als deel van de regelgeving die frauduleuze activiteiten in Spanje vervolgt. Sinds 1 januari 2013 is het verplicht te informeren over de goederen en rechten die iemand heeft in het buitenland.

Het gaat hierbij om een informatieplicht die bestaat uit drie categorieën:

  • Bankrekening bij een bank in het buitenland
  • Inkomen, rechten, verzekeringen en waardepapieren in het buitenland
  • Goederen en onroerende zaken in het buitenland

Wie moet dit formulier invullen?

Alle (natuurlijke) personen die resident zijn in Spanje en langer dan 183 dagen in Spanje verblijven maar ook buitenlandse vennootschappen en commerciële vestigingen moeten het formulier invullen. De voorwaarde daarbij is wel dat het om elke categorie gaat om bedragen die boven de 50.000 euro liggen.

Indien het vermelde bedrag van 50.000 euro niet wordt overschreden per categorie, wordt men vrijgesteld van de informatieplicht over zaken en rechten in het buitenland. Na de eerste aangifte hoeft men de jaren daarop alleen nog het modelo 720 in te leveren als de balans van elke categorie is gestegen met een waarde van 20.000 euro ten opzichte van het jaar daarvoor.

Wanneer?

Het modelo 720 formulier moet tussen 1 januari en 31 maart worden ingeleverd. Het is daarbij belangrijk dat het formulier correct en op tijd wordt ingevuld want onvolledig en te laat kan beboet worden met boetes die dus erg hoog kunnen zijn.

Hoe?

Het modelo 720 kan op telematische wijze (online) via deze website (ook in het Engels) ingevuld worden maar dan moet men wel beschikken over:

  • Met: Certificado electrónico de identificación o DNI electrónico
  • Met: Cl@ve PIN
  • Met: número de referencia
  • Zonder: identificación

Men kan er ook voor kiezen om een professional in te schakelen die wellicht in eigen taal zoals het Nederlands en Vlaams de buitenlandse ingezetene kan helpen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Gaat het hier om de situatie in 2019 of 2020? Wij zijn n.l. pas dit jaar als resident aan te merken

Weliswaar correct volgens de Spaanse belastingdienst, maar ongeldig volgens Het Europees Gerechtshof. Dient u geen Modelo 720 in, of bent u beboet, dan kunt u dat met succes aanvechten en heeft u terecht op teruggaaf. Zie https://inspanje.nl/economie/11778/boetes-voor-belastingbetalers-met-bezit-in-buitenland-onevenredig/ en https://www.spanjevandaag.com/24/12/2019/europese-commissie-sleept-spanje-voor-de-rechter-om-vermogensbelasting/

Modelo 720 is even een klusje, maar ik zou het gewoon even doen. De Spaanse belastingen zijn niet zo soepel als die in Nederland, en ze zitten zeker niet op eigenwijze Nederlanders te wachten. En ja, Europa vindt de straf op niet invullen niet correct, maar ze zeggen niet dat je het niet hoeft in te vullen. Misschien krijg je minder boete, maar straf kan er komen. Ik zou problemen met de Hacienda vermijden.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.