Moeder veroordeeld tot levenslang voor moord op haar dochtertje Desirée in Galicië

Moeder veroordeelt tot levenslang voor moord op haar dochtertje Desirée in Galicië
Beeld: Europa Press

Moeder veroordeeld tot levenslang voor moord op haar dochtertje Desirée in Galicië

LUGO – Op 3 Mei 2019 vermoorde Anda Sandamil haar dochtertje Desirée, toen 7 jaar oud. Ze deed dat omdat de vader van het meisje probeerde de gedeelde voogdij te bekomen. Deze week kreeg ze van een rechtbank in Lugo levenslang voor die misdaad.

Sandamil pleitte nochtans onschuldig omdat ze zogezegd last had van een psychose. Ze beweerde stemmen te horen en hallucinaties te doorstaan. De rechtbank gelooft dat verhaal echter niet, en verklaart dat ook Sandamil’s mislukte zelfmoordpoging na de moord slechts een dramatisch effect beoogde.

Een van de argumenten voor de strenge straf was de absolute ongelijkheid tussen dader en slachtoffer. Desirée was slechts 7 jaar oud en sliep bovendien toen ze door haar moeder werd aangevallen. Het meisje verdedigde zich hevig, zo kon men onder meer afleiden uit de bloedsporen onder haar nagels, maar was vermoedelijk extra slaperig door het antidepressivum dat haar moeder haar had toegediend. Sandamil probeerde haar dochtertje eerst te wurgen, en verstikte haar nadien door haar mond en neus toe te dekken.

Volgens de rechtbank handelde Sandamil omdat ze wist dat haar ex-partner, de vader van Desirée, besloten had de banden met zijn dochter te versterken. Daarvoor zag de man zijn dochtertje namelijk maar een op de twee weekends. Ook vonden de speurders in de zoekgeschiedenis van de vrouw al aanwijzingen dat het om een geplande moord ging. Zo verscheen maar liefst 14 keer de zoekopdracht naar een bepaald vergif.

Sandamil bleef liegen tot het eind van het proces. Zo beweerde ze dat ze voor zichzelf een dodelijk middel had klaargemaakt dat het meisje per ongeluk binnen kreeg. De aanklager toonde zich tevreden met de zwaarste mogelijk straf in deze zaak.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.